Liderul polonez Donald Tusk, presat de ONG-uri în ceea ce privește noile reforme sociale

0
Publicat:

Grupurile pentru drepturile civice din Polonia se tem că problemele precum avortul și discriminarea LGBTQ+ nu vor fi prioritățile principale ale noii guvernări, conform Politico.

Donald Tusk, președintele Poloniei, ține un discurs în cadrul UE
Președintele Poloniei, Donald Tusk. Foto: Arhiva Adevărul

Alegerile din 15 octombrie au adus trei grupări de opoziție - Coaliția Civică Centristă, a Treia Cale de centru-dreapta și Stânga - care au obținut 248 de locuri în parlamentul cu 460 de membri. Coaliția lor, condusă de fostul prim-ministru Donald Tusk, încă nu a preluat puterea, deoarece președintele Andrzej Duda, aflat la guvernare, a permis mai întâi partidului Lege și Justiție să încerce să obțină un vot de încredere în parlament.

Această încercare este aproape sigur să eșueze, iar guvernul condus de Tusk va prelua funcțiile în luna următoare. Așteptările privind o schimbare radicală sunt mari.

Viitoarea administrație promite să desfacă reformele judiciare care au generat conflicte cu UE, să curețe media de stat și companiile controlate de stat de susținătorii PiS (Partidul Lege și Justiție), să investigheze și să urmărească penal guvernul demis pentru fapte ilegale, să restabilească relațiile cu Biserica Catolică, să promoveze trecerea la energie verde și să revizuiască relațiile cu aliații europeni precum Franța și Germania.

Coaliția promite, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește drepturile femeilor din Polonia, sancționarea discursului de ură împotriva comunității LGBTQ+, anularea unei decizii din 2020 care a restricționat majoritatea drepturilor de avort și concentrarea asupra educației și a îngrijirii sănătății.

Într-un semn al schimbării care vine, prima lege examinată de parlamentul postelectoral săptămâna aceasta ar restabili finanțarea procedurilor in vitro, blocată de guvernul PiS. Stânga a prezentat, de asemenea, două propuneri de lege pentru liberalizarea legislației privind avortul, trimise pentru analiză pentru a se vedea dacă sunt compatibile cu legea UE.

Agenda noului guvern este atât de încărcată încât cauzele lor vor fi ignorate

"Sunt foarte conștienți că trebuie să rezolvăm problema administrației corupte, să abordăm criza din justiție, să răspundem la problemele privind libertatea de exprimare și media", a declarat Antonina Lewandowska, coordonator și purtător de cuvânt la Fundația Poloneză pentru Femei și Planificarea Familiei. "Drepturile femeilor pot fi ușor trecute cu vederea, iar sarcina noastră este să ne asigurăm că nu sunt."

"Vom rămâne vigilenți și vom ține ochii deschiși", a avertizat ea, deoarece accesul la avort în condiții de siguranță "este o chestiune de viață și de moarte" pentru femei.

Mirosława Makuchowska, militantă pentru drepturile comunității LGBTQ+ în cadrul Asociației Campaniei împotriva Homofobiei din Polonia, a spus că există "o scânteie de speranță" că Coaliția Civică poate pune capăt aniilor de recul în ceea ce privește discriminarea de gen în țară.

Dar, a adăugat ea, este și "îngrijorător" și într-o oarecare măsură "descurajant" că membrii mai conservatori ai coaliției "spun că guvernul trebuie să se concentreze pe provocări mai mari ... nu să se agite cu drepturile LGBTQ+ sau avort."

"Oamenii au votat pentru o viziune diferită, nu au votat doar împotriva PiS", a spus Makuchowska.

Vorbe confortabile

Tusk a abordat deja unele dintre aceste temeri. Pe parcursul campaniei, el a declarat că drepturile femeilor sunt "principala problemă" în țară, promițând că va implementa politici de egalitate de gen dacă ajunge la putere, precum și simplificarea procedurilor legale pentru persoanele transgender, analizarea introducerii parteneriatelor civile între persoane de același sex și relaxarea legilor privind avortul.

Cu toate că Stânga și Coaliția Civică susțin relaxarea regulilor privind avortul și nu doar anularea verdictului din 2020, ei se confruntă cu o problemă în ceea ce privește partenerul lor de coaliție, A Treia Cale - o grupare a partidului liberal Polonia 2050 și a partidului conservator social Partidul Popular Polonez.

Liderul partidului Polonia 2050, Szymon Hołownia, noul președinte al parlamentului, a declarat că, în timp ce ar vota împotriva liberalizării avortului dincolo de anularea verdictului din 2020, partidul său este divizat în privința acestei probleme.

"Dacă va fi prezentat un proiect de lege care să legalizeze [avortul] până la 12 săptămâni fără restricții în parlament, cel mai probabil voi fi o minoritate în clubul meu, unde fiecare votează în funcție de propria conștiință. Voi vota împotrivă," a spus el.

În timpul mandatului său anterior între 2007 și 2015, partidul lui Tusk a evitat în mare măsură legislația socială - evitând să atingă parteneriatele sociale și refuzând să intre în conflict cu Biserica Catolică cu privire la avort. Cu toate acestea, ultimii ani de guvernare a PiS au schimbat opiniile.

"Atunci când [Tusk] și partidul său erau la putere ... înainte de PiS, nu au făcut nimic pentru a liberaliza avortul, au ignorat complet acest aspect și toate drepturile femeilor, drepturile LGBTQ", a declarat Agnieszka Kościańska, profesor asociat specializat în studii de gen la Universitatea din Varșovia, adăugând că "unele dintre cele mai mari proteste din istoria țării au avut loc pentru a apăra drepturile la avort ... Nu este ceva pe care noul guvern îl poate ignora."

Noua coaliție are în vedere "o oarecare liberalizare" pe aceste probleme, deși va fi dificil și va dura ceva timp.

Krzysztof Śmiszek, un parlamentar cu Stânga, a spus într-un interviu radiofonic săptămâna aceasta că crede că există șanse pentru o majoritate atât în privința parteneriatelor civile, cât și a modificării legislației privind avortul. "Cred că vom fi plăcut surprinși," a spus el.

Nu doar tensiunile în cadrul coaliției ar putea întârzia legislația socială. Fiecare lege nouă trebuie semnată de Duda, un susținător al PiS conservator social. Noul guvern nu are voturi suficiente pentru a anula veto-ul său prezidențial.

Apel la acțiune

Dar susținătorii schimbării doresc acțiuni și nu scuze.

Polonia este țara cea mai slabă din UE în ceea ce privește respectarea și protejarea drepturilor persoanelor LGBTQ+, conform unei evaluări anuale de către ILGA-Europe.

"A fost o așteptare lungă ... și trebuie să se repare multe daune", a spus A. Chaber, directorul executiv al ONG-ului. "Există cu adevărat speranță și un mesaj clar din partea mișcării LGBTQI+ și din partea votanților că aceste schimbări sunt o prioritate."

Chaber a subliniat în special mișcarea autorităților locale conduse de PiS de a declara orașul sau regiunea lor "liberă de ideologia LGBTQ+." Aceasta a făcut parte dintr-un efort mai amplu de a mobiliza votanții de dreapta prin vilificarea persoanelor LGBTQ+, folosită în alegerile parlamentare din 2019 (câștigate de PiS) și de Duda în campania sa reușită de realegere în 2020.

Aceste zone au fost denunțate în întreaga Europă, iar Comisia Europeană a amenințat cu întreruperea finanțării pentru orice autoritate care adoptă astfel de măsuri - determinând majoritatea guvernelor să renunțe la ele.

Rezoluțiile au contribuit la "demonizarea" persoanelor LGBTQ+ și le-au făcut să se simtă nebinevenite în anumite părți ale propriului lor țări, a spus Chaber.

Nu este doar schimbarea legii - activiștii ar dori ca guvernul să ceară scuze pentru discriminarea din trecut.

"Statul trebuie să spună: 'Ne pare rău'", a spus Makuchowska. "Au fost atâtea greșeli în ultimii ani, trebuie să existe un gest simbolic." - a mai completat ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite