La mare pe timp de pandemie de COVID-19. Cum se amenajează plajele pentru a primi turişti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabină din plexiglas pe plajele din Santorini, Grecia
Cabină din plexiglas pe plajele din Santorini, Grecia

În ţarile în care marea este un element cheie al identităţii naţionale şi culturale, pandemia Covid-19 va avea consecinţe majore asupra vacanţelor pe plajă. Pe o plajă din Santorini (Grecia) au apărut primele cabine din plexiglas.

Purtarea măştii, distanţele de precauţie între parasolare şi chiar despărţitoare de plexiglas sunt prevăzute pentru a permite oamenilor să se bucure de soare şi apă în siguranţă. 

Recomandarea şefei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen către cetăţenii UE: „nu vă programaţi vacanţa de vară“ i-a nemulţumit pe oficialii din turism din multe state.  „Este posibil să nu ştie că Italia trăieşte din turism, care angajează 3 milioane de oameni şi reprezintă 15% din PIB-ul naţional. Companiile sunt gata să reia munca, respectând, în acelaşi timp, sănătatea angajaţilor şi a clienţilor, însă o astfel de sentinţă este complet irelevantă“, a declarat preşedintele Federalberghi, Bernabò Bocca.

Norme de respectat

„Vom merge la mare în această vară, a promis Lorenza Bonnacorsi, subsecretar în Ministerul Culturii şi Turismului. În prezent studiem standardele care trebuie adoptate pentru a garanta distanţele de siguranţă şi pentru a încuraja turismul local. Toate promovând comunicarea cu privire la atracţiile ţării noastre. "

Situaţia de pe plajele coastei italiene, de obicei foarte aglomerate vara, va fi un simbol. „Nu este firesc să vedem plaje goale. Staţiunile de pe litoral nu sunt doar un element important al economiei italiene, ci fac parte din identitatea ţării ", explică Antonio Capacchione, preşedintele SIB (Sindacato Italiano Balneari), uniunea staţiunilor de pe litoralul italian. Potrivit acestuia din urmă, „cifra de afaceri ar putea să scadă cu 60% în acest an. "

Deocamdată, numai regiunile Liguria, Abruzzele, Veneto şi Emilia-Romagna au autorizat pregătirea plajelor pentru pregătirea deschiderii sezonului. Teama este că măsurile excesiv de restrictive îi vor descuraja pe oameni să vină la plajă. Deşi mulţi virusologi asigură că boala nu poate rezista la căldură sau apă, purtarea unei măşti şi respectarea distanţelor de precauţie vor fi obligatorii.

Circulă mai multe ipoteze, printre care rezervarea înainte de a merge pe plaje, acestea fiind accesibile doar între anumite ore, în funcţie de tipul de populaţie, persoanele în vârstă şi cele fragile fiind cele mai expuse riscului. Dezinfectarea nisipului şi a zonelor comune, cum ar fi duşurile şi cabinele, în mod regulat, şi o distanţă de 3 metri între fiecare parasolar trebuie să fie respectată. 

Revenirea la normal nu va fi imediată, mai ales pentru turiştii străini care cheltuiesc 45 de miliarde de euro pe an în timpul vacanţei în Peninsulă. În ceea ce priveşte italienii, preocupaţi şi de restricţiile de circulaţie în afara graniţelor naţionale, aceştia petrec deja 59% din perioada de vară în ţara lor şi vor fi probabil şi mai numeroşi în acest an.

Cabine din plexiglas în Grecia

Şi în Grecia, una dintre destinaţiile favorite ale românilor, se fac pregătiri pentru a primi turişti. Pe o plajă din Santorini au apărut primele cabine din plexiglas. Adăpostesc două şezlonguri, o umbrelă şi vor avea avea şi un dispozitiv cu gel dezinfectant.

„Trebuia să găsim o soluţie pentru a-i face pe oameni să se simtă în siguranţă în această vară. Nu putem aştepta după recomandările autorităţilor, trebuie să fim proactivi”, spune administratorul unei plaje, citat de greekreporter.com.

Economia Greciei se bazează în mare măsură pe turism, dar din cauza pandemiei de coronavirus, numeroşi turişti şi-au anulat vacanţele. Deşi, statul elen a început măsurile de relaxare a carantinei, nu este clar când vor fi ridicate şi restricţiile de călătorie.

Un lucru este sigur, „dolce vita” de la plajă nu va mai fi la fel de dulce în această vară.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis are mari speranţe că va deschide sezonul de vară începând cu 1 iulie 2020. Dar deschiderea graniţelor nu este încă în cărţi, potrivit lui Mitsotakis, care a declarat pentru CNN: „Nu suntem mai dependenţi de turiştii din străinătate mai mult să zicem, decât Portugalia sau chiar, într-o anumită măsură, Spania. Toate ţările europene sudice depind în mare măsură de turism. ”

Premierul grec a continuat să descrie condiţiile potenţiale care vor permite străinilor să intre în ţară: testarea prealabilă de COVID-19, protocoalele europene de sănătate şi monitorizarea. El a subliniat că ceea ce ştiau turiştii despre vacanţele în Grecia va fi radical diferit de anii precedenţi, având în vedere regulile de distanţare socială.

"În cel mai bun caz, Grecia va deschide afacerile din turism la 1 iulie şi lucrăm pentru asta", a declarat Mitsotakis pentru CNN. „Dar, desigur, aceasta implică ţi companii aeriene, deoarece majoritatea oamenilor zboară în Grecia şi protocoale foarte stricte.”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite