Kievul neagă implicarea în sabotajul conductelor Nord Stream: „Nu e acțiunea noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina nu este implicată în sabotajul asupra gazoducte Nord Stream în Marea Baltică în septembrie anul trecut, a afirmat miercuri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după ce în presă au apărut  informații care au pus această acţiune spectaculoasă pe seama unui „grup pro-ucrainean”, relatează AFP.

Ministrul ucrainean al apărării a negat implicarea Ucrainei în sabotajul Nord Stream FOTO Arhivă
Ministrul ucrainean al apărării a negat implicarea Ucrainei în sabotajul Nord Stream FOTO Arhivă

„Nu este acţiunea noastră”, a spus Reznikov, întrebat despre subiect în contextul unei reuniuni europene la Stockholm, potrivit Agerpres.

Un consilier al şefului statului ucrainean a dezminţit încă de marţi seară implicarea Kievului, vorbind despre "teorii amuzante ale conspiraţiei".

„Îndemn să nu se tragă concluzii pripite”, a afirmat la rândul său ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în debutul reuniunii de la Stockholm.

Pe baza unor informaţii obţinute de serviciile secrete americane, cotidianul New York Times a pus sabotajul pe seama unui "grup pro-ucrainean", însă fără implicarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Datele colectate de serviciile americane de informaţii sugerează că autorii din spatele sabotajului asupra celor două gazoducte sunt „adversari ai preşedintelui rus Vladimir Putin”, scrie New York Times.

Kremlinul denunță o încercare de a distrage atenția de la o anchetă propriu-zisă și acuză SUA.

La 26 septembrie 2022, patru scurgeri enorme de gaz, precedate de explozii submarine, au fost detectate la gazoductele care leagă Rusia de Germania, toate în apele internaţionale.

În ciuda unor anchete penale în ţările de la frontiera cu locul unde a avut loc sabotajul (Germania, Suedia şi Danemarca), responsabilitatea pentru atacul submarin rămâne misterioasă.

Nefuncţionale în momentul faptelor, cele două gazoducte conţin totuşi cantităţi importante de metan.

Simboluri ale dependenţei energetice europene, şi în special germane, faţă de Rusia, aceste gazoducte, nedorite de mult timp de Washington, au fost în centrul unor tensiuni geopolitice dupa invazia din Ucraina.

Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de acest act de sabotaj de o amploare neobişnuită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite