Italia se pregăteşte pentru alegeri. Preşedintele Parlamentului European, candidatul lui Berlusconi pentru funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, pe care Silvio Berlusconi spera că se va putea baza, s-a declarat joi seară disponibil să fie candidatul la şefia guvernului italian în cazul în care coaliţia de dreapta/extrema-dreaptă va obţine majoritatea parlamentară la alegerile legislative de duminică.

„Îi mulţumesc lui Silvio Berlusconi pentru stima arătată. I-am transmis în această seară disponibilitatea pentru a servi Italia. De acum, orice decizie suplimentară aparţine concetăţenilor noştri şi preşedintelui ţării“, a scris Antonio Tajani pe Twitter.

La televiziune, Silvio Berlusconi, lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia, a declarat că este „fericit“ să anunţe „vestea bună“ - Antonio Tajani „şi-a arătat disponibilitatea pentru a conduce viitorul guvern de centru-dreapta“.

Berlusconi, care este şi şeful coaliţiei dintre Forza Italia, Liga Nordului (extremă-dreapta) şi Fraţii Italiei (extremă-dreapta), nu poate ocupa o funcţie publică cu rang înalt înainte de 2019, din cauza unei condamnări în 2013 pentru fraudă fiscală, aminteşte agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

Totuşi, numele lui Antonio Tajani nu este acceptat în unanimitate în cadrul coaliţiei. Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, are ambiţia ca formaţiunea lui să ajungă în faţa partidului lui Berlusconi la alegeri şi să ocupe el funcţia de premier, în timp ce Georgia Meloni, care conduce formaţiunea Fraţii Italiei, a pledat constant pentru ca o femeie să obţină acest post.

Antonio Tajani, în vârstă de 64 de ani, este un aliat apropiat al lui Silvio Berlusconi încă de când miliardarul s-a lansat în politică, în 1994. A fost purtătorul de cuvânt al fostului premier în perioada 1994-1995 şi este membru al Parlamentului European de la acea dată. 

Apariţia lui Tanjani în sprijinul lui Berlusconi are loc în contextul în care ultimele sondaje disponibile arată că nicio formaţiune politică nu are şanse să obţină majoritatea parlamentară în urma alegerilor din 4 martie. Chiar şi pentru coaliţia de dreapta/centru-dreapta acest lucru pare dificil de realizat, deşi se află pe primul loc în preferinţele electoratului, cu circa 37% din opţiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite