ISIS plănuia să atace Europa cu arme pe bază de ricină şi antrax. Cum a fost împiedicată gruparea să comită masacre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Shutterstock
FOTO Arhivă / Shutterstock

Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a vrut să comită atacuri chimice în Europa, şi astfel a  determinat SUA să lanseze o operaţiune de asasinare a principalului expert al organizaţiei în acest tip de armament, potrivit unei investigaţii publicate luni de cotidianul american The Washington Post, relatează Agerpres.

Ziarul american explica că, în 2014, după ce SI a declarat crearea unui „califat'' în Siria şi Irak, liderul de la acea vreme al grupării, Abu Bakr al-Bagdadi, s-a întâlnit cu expertul în arme chimice Salih al-Sabawi, un inginer format în Rusia şi care în trecut îl ajutase pe dictatorul irakian Saddam Hussein să-şi construiască arsenalul chimic.

Al-Bagdadi i-a propus lui Al-Sabawi să lucreze pentru Stat Islamic, cu obiectivul ca gruparea să-şi creeze propriul arsenal, iar inginerul a acceptat, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informaţii, citate de The Washington Post. După această întâlnire, au început ceea ce reprezentanţi americani şi kurzi irakieni au calificat drept eforturi pentru construirea celui mai mare arsenal de arme chimice şi, posibil, biologice aflat în mâinile unui grup terorist, potrivit ziarului american.

The Washington Post a relatat că după şase luni, Stat Islamic fabrica - după instrucţiunile lui Al-Sabawi - gaz muştar şi proiectile cu clorină.

Cotidianul american a folosit de rapoartele de informaţii ale kurzilor sirieni, precum şi o anchetă a ONU, care a avut acces la documente ale SI, pentru a putea scrie investigaţia. ONU a căutat probe referitoare la crimele de război comise de organizaţia teroristă, şi a realizat interviuri cu funcţionari şi foşti oficiali americani.

Activităţile lui Al-Sabawi în cadrul SI au creat îngrijorare, astfel că forţele de operaţiuni speciale ale SUA au lansat în 2015, în colaborare cu 'peshmerga' (forţe militare kurde irakiene), un atac pentru a-l asasina pe expert şi a pune astfel capăt programului cu arme chimice.

Al-Sawabi a murit în urma unui atac realizat de un aparat de zbor american, cel mai probabil o dronă, la finalul lunii ianuarie a anului 2015, la Mosul (Irak), fief al SI. Totuşi anchetatorii au dovedit că au avut loc 20 de atacuri chimice realizate de SI între ianuarie 2015 şi aprilie 2017, cu gaz muştar şi clorină, în Irak şi Siria, scrie Agerpres.

În investigaţia de la Washington Post se arată că prin intermediul „supravegherii electronice'', oficialii americani au aflat în 2014 că Al-Sabawi a lucrat la dezvoltarea unui nou tip de armament pe bază de ricină şi toxină botulinică şi că avea totodată planuri să folosească antrax.

Actuali şi foşti funcţionari americani, citaţi de The Washington Post, au atras atenţia că obiectivul lui Al-Sabawi era să creeze un arsenal cu diverse tipuri de agenţi chimici şi biologici pentru a fi folosiţi în campanii militare, precum atentate împotriva marilor oraşe din Europa.

De asemenea, în investigaţie se precizează că anchetatori ai ONU au putut confirma că SI i-a transferat lui Al-Sabawi câţiva prizonieri pe care să-i folosească pe post de cobai în testele lui şi că Al-Bagdadi i-a pus la dispoziţie un laborator în cadrul Universităţii din Mosul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite