Irlandezii, obosiţi de austeritate, votează în cadrul unui scrutin legislativ cu rezultat incert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţie de votare din Irlanda FOTO AFP
Secţie de votare din Irlanda FOTO AFP

Irlandezii, obosiţi de austeritate, votează vineri în cadrul alegerilor legislative, la capătul cărora partidul Fine Gael (centru-dreapta), aflat la putere, ar urma să câştige, dar fără a-şi asigura majoritatea necesară pentru a forma de unul singur guvernul, relatează AFP online.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07.00 GMT (09.00, ora României). Aproximativ 3,2 milioane de irlandezi sunt aşteptaţi la urne până la ora 22.00 GMT (00.00, ora României) pentru alegerea celor 158 de deputaţi din Dail Eireann, camera inferioară a Parlamentului.

Primele rezultate vor fi cunoscute abia sâmbătă dimineaţa, iar cele finale duminică. Ultimul sondaj publicat de Red C creditează Fine Gael cu 30% din sufragii, cu şase puncte procentuale mai puţin decât voturile obţinute la alegerile din 2011, urmat de Fianna Fail, de centru-dreapta, cu 20%, şi Sinn Fein, cu 15%. Partidul Laburist, aflat la putere alături de Fine Gael, ar urma să obţină numai 7% din voturi, o scădere cu 12,4 puncte procentuale. Această formaţiune politică va fi pedepsită pentru că nu a menţinut statul-providenţă. Candidaţii independenţi, partidele micuţe, între care verzii şi social-democraţii, şi mişcările antiausteritate ar urma să obţină în total 28% din sufragii.

„Voi vota pentru un independent. Cunosc mulţi oameni care vor face la fel, chiar dacă într-un final Fine Gael se va întoarce“ la guvernare, a declarat pentru AFP Silvia Doran, o pensionară de 72 de ani.

În schimb, Dean Murphy, un şomer de 30 de ani, speră că Sinn Fein va deveni primul partid al Irlandei. Partidul naţionalist de stânga condus de Gerry Adams, a cărui cotă de popularitate este în creştere, speră, cu un discurs antiausteritate, să obţină în special voturile tinerilor şi claselor defavorizate.

Trei scenarii sunt posibile după alegeri, şi anume un nou Guvern de coaliţie format de Fine Gael şi laburişti şi lărgit cu deputaţi independenţi, organizarea de noi alegeri sau formarea unei coaliţii istorice între cele două partide inamice de centru-dreapta - Fine Gael şi Fianna Fail - care se succedă la guvernare din 1932.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite