„Insula Diavolului” sau „Alcatrazul croat”. Cum arată cea mai înfricoșătoare închisoare abandonată din Europa și istoria sa

0
Publicat:

O mică insulă în largul coastei Croației ar putea părea, de la distanță, a fi nimic mai mult decât un loc liniștit. Dar o privire mai atentă va dezvălui o închisoare abandonată înfricoșătoare, cu celule ruginite și camere de tortură, descrisă anterior de deținuții săi ca un „Iadul pe Pământ”.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Goli Otok, o insulă stearpă, nelocuită, situată în nordul Mării Adriatice, a fost servit între anii 1949 și 1989 drept închisoare pentru prizonierii de război și dizidenții politici. Se estimează că peste 15.000 de oameni au fost trimiși pe insulă, până în 1956, inclusiv unii care ar fi fost torturați până la moarte, potrivit The Sun.

Se pare că aici ar fi suferit atât abuzuri fizice, cât și psihologice.

„Iadul pe Pământ”

La acea vreme, Croația făcea parte din Iugoslavia, al cărei guvern era condus de controversatul lider comunist, Josip Broz Tito. O închisoare politică ultra-secretă și un lagăr de muncă a fost înființată pe insulă, când Tito a rupt relațiile cu Uniunea Sovietică.

Ar fi devenit un adevărat „Iad pe Pământ”. Toți oamenii trimiși acolo urmau să fie „reeducați” printr-un sistem punitiv pus în aplicare de alți prizonieri, dornici să-și demonstreze loialitatea față de Tito și să fie iertați de acesta.

Facilitățile de bază supraaglomerate, înconjurate de stânci cu o singură intrare. Prizonierii care ajungeau aici erau supuși la muncă silnică și interogatori frecvente. Mii de croați au fost uciși pe presupunerea falsă a „stalinismului” în cei 40 de ani, în care închisoarea a funcționat.

Locul a fost folosit și de Austro-Ungaria în timpul Primului Război Mondial pentru a găzdui soldații ruși.

Închisoarea s-a închis la sfârșitul anilor 1980 când Cortina de Fier și Uniunea Sovietică au început să alunece spre prăbușire. Astăzi, clădirile gri și goale, cu pereți prăbușiți și vopsea ciobită, servesc ca amintiri înfricoșătoare ale chinurilor pe care le-au îndurat cândva prizonierii pe insulă.

Rămășițele unui trecut înfiorător

Unelte ruginite și piese de mobilier umplu clădirile reci și abandonate, care variază de la birouri la celule de închisoare, un spital, o școală și câteva fabrici.

Numărători inverse, pictate în roșu și portocaliu de pe pereții celulelor, combinate cu o liniște densă, sunt suficiente pentru a trimite fiori pe spinarea tuturor celor suficient de curajoși să viziteze locul.

Un raport al Agenției Centrale de Informații a descris insula Goli Otok drept „Insula Diavolului” din Marea Adriatică. Alții l-au numit „Alcatrazul croat” cu referire la locația sa izolată, condițiile dure și securitatea ridicată.

Un regizor olandez, interesat de documentarea rămășițelor închisorii, Bob Thissen, a declarat într-un interviu pentru National Geographic: „Mergând printre ruine... E destul de înfiorător. Poți vedea pereții înalți și celulele încă acolo”.

Goli Otok este acum o rezervație naturală protejată, unde oamenii pot explora clădirile abandonate ale închisorii și pot descoperi trecutul întunecat al insulei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite