În Franţa, statutul de Primă Doamnă nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez Francois Hollande şi partenera sa de viaţă, Valerie Trierweiler
Preşedintele francez Francois Hollande şi partenera sa de viaţă, Valerie Trierweiler

Constituţia franceză nu acordă niciun statut partenerei preşedintelui Republicii, fie că acesta este sau nu căsătorit legal cu ea, iar funcţia sa nedifinită dar uneori costisitoare a făcut deseori obiectul unor polemici, relatează AFP.

"Prima Doamnă": expresia este totuşi citată ad nauseam de toată presa în legătură cu vodevilul în care actori sunt preşedintele François Hollande, partenera sa Valérie Trierweiler şi amanta secretă a acestuia, dar acest statut nu există în Franţa. Protocolul nu prevede nimic pentru ea.

O singură menţiune apare în legătură cu soţiile preşedinţilor în arsenalul legislativ: este prevăzut ca odată devenite văduve, ele să primească o pensie, aşa cum este cazul pentru multe profesii.

Această inexistenţă legală, totuşi, este contrazisă de practică: partenera preşedintelui dispune de un birou şi un secretariat la Elysée, oficial pentru a răspunde scrisorilor pe care le poate primi de la cetăţeni, şi ale cărui cheltuieli sunt suportate din bugetul preşedinţiei. Ea dispune, de asemenea, de gardă de corp.

În 2006, deputatul socialist René Dosière a alertat asupra faptului că soţia lui Jacques Chirac, Bernadette, poate dispune fără control de maşinile şi şoferii de la Elysée. Un an mai târziu, el s-a întrebat dacă Cécilia, care atunci era încă soţia lui Nicolas Sarkozy, şi-ar fi putut achita cheltuielile cu un card de credit al preşedinţiei.

Potrivit unei anchete recente a revistei VSD, Valérie Trierweiler ar costa statul 19.742 de euro pe lună, departe de cei 60.000 de euro pe lună cheltuiţi de Carla Bruni-Sarkozy şi cei 80.000 de euro cheltuiţi de Bernadette Chirac.

Când preşedintele merge în vizită oficială în străinătate, eventuala călătorie a soţiei sale este suportată tot din bugetul preşedinţiei, la fel ca cea a invitaţilor de marcă pe care vrea să îi ia cu el.

Situaţia inedită a lui Valérie Trierweiler, care nu este căsătorită legal cu François Hollande, a ridicat probleme unor state mai riguroase din punct de vedere moral. Astfel, nu este prevăzut ca ea să îl însoţească pe preşedintele francez în timpul vizitei acestuia la Vatican, la 24 ianuarie.

Valérie Trierweiler, care nu îl însoţeşte pe François Hollande în toate călătoriile, ar trebui a priori să îi fie alături pentru vizita de stat din Statele Unite la invitaţia lui Barack Obama, prevăzută pentru 11 februarie. Nu s-a stabilit încă dacă ultimele episoade ale vieţii private a preşedintelui francez vor schimba acest program.

Pentru a ieşi din ambiguitate, unii promovează adoptarea unui statut al Primei Doamne, care să definească foarte precis funcţia acesteia, locul şi bugetul de care poate să dispună aceasta.

Alţii, dimpotrivă, promovează o separare strictă între viaţa publică şi viaţa privată a şefului statului, aşa cum se întâmplă în multe ţări occidentale. Ei văd în aceasta o garanţie a modernităţii într-o societate în care cei divorţaţi şi uniunile libere s-au multiplicat şi în care soţii sau soţiile personalităţilor politice nu îşi pun capăt propriei cariere profesionale.

François Hollande are el însuşi o opinie pe acest subiect: "Nu se alege o familie", a declarat el în 2012, înainte de a fi ales preşedinte.


Prima Doamna a Frantei, Valerie Trierweiler, i-a cerut partenerului ei de viaţă, Francois Hollande, „clarificarea rapidă a statutului ei" precum şi o dezminţire publică în legătură cu presupusa aventura amoroasă pe care şeful statului ar avea-o cu actriţa Julie Gayet.

Potrivit „The Independent“, Prima Doamnă a Franţei le-a spus jurnaliştilor francezi, în timp ce se afla internată în spital în urma unei depresii, că este necesară o declaraţie oficială, în ciuda insistenţelor lui Hollande, care susţine că este vorba despre viaţa sa privată.

Preşedintele francez are programată pentru această după amiază o întâlnire politică majoră cu presa de la Paris, în timpul căreia va vorbi despre economie, şomaj, chestiuni sociale şi altele. Dar dezvăluirile legate de viaţa sa privată şi spitalizarea partenerei sale de viaţă „pentru odihnă şi analize” îi complică enorm sarcina.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite