Imigranţii din Grecia ripostează: doi simpatizanţi ai partidului neonazist Zorii Aurii au fost împuşcaţi mortal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul în care au fost împuşcaţi cei trei membri ai grupării Zorii Aurii. FOTO Reuters
Locul în care au fost împuşcaţi cei trei membri ai grupării Zorii Aurii. FOTO Reuters

Doi membri ai grupării de extremă dreapta Zorii Aurii din Grecia, interzisă luna trecută, au fost ucişi într-un atac armat în stil mafiot. Înainte de a fi interzis, partidul organiza marşuri şi evenimente împotriva imigranţilor din Grecia, acţiuni ce au culminat cu momente precum scoaterea copiilor imigranţilor din grădiniţe, împiedicarea străinilor să beneficieze de asistenţă medicală sau de mesele oferite în cantinele sociale.

Ţara măcinată de criza economică şi instabilitatea politică riscă acum să se afunde într-un ciclu al violenţei. După numeroasele incidente generate de marşurile şi acţiunile partidului extremist Zorii Aurii, cei vizaţi de viziunea radicală a acestuia au început să riposteze pentru prima dată de la apariţia mişcării de extremă dreapta în Grecia. 

Doi simpatizanţi ai grupării Zorii Aurii, care a fost interzisă luna trecută de Atena, iar liderii săi au fost încarceraţi, au fost ucişi vineri seară în faţa clădirii în care partidul neonazist scos în ilegalitate încă are sediul în capitala Greciei. Un alt bărbat a fost rănit grav, împuşcat în stomac şi în piept, şi a fost internat. Doctorii au anunţat că singurul supravieţuitor al atacului rămâne în stare critică. 

Cele două victime aveau 22, respectiv 27 de ani şi au fost împuşcaţi mortal dintr-un vehicul. Cei doi atacatori se aflau pe o motocicletă pe care au oprit-o doar cât unul dintre ei să-i împuşte pe cei trei bărbaţi de aproape, cu un pistol cu calibrul de nouă milimetri, arată cele 12 cartuşe goale găsite la faţa locului. 

 Furia faţă de Zorii Aurii a crescut în ultima perioadă în rândul grecilor şi mai ales a imigranţilor din Grecia, în ciuda măsurilor luate de guvern pentru eradicarea mişcării. 

Sentimentul a fost accentuat de uciderea unui cântăreţ de rap în luna septembrie, incident pus pe seama extremiştilor din Zorii Aurii. Interpretul Pavlos Fissas, cu un puternic mesaj antifascist, a fost înjunghiat mortal de către un simpatizant Zorii Aurii. Momentul este considerat punctul de pornire a valului anti-extremism  în care este încadrat şi acest atac. 

Neonaziştii rămân în preferinţele alegătorilor

Însă, chiar şi interzis, partidul rămâne pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor eleni, conform celor mai recente sondaje.La alegerile electorale din mai 2012, partidul Zorii Aurii a obţinut 6,9% din voturile exprimate, câştigând astfel 21 de mandate de parlamentari. 

Până acum, nimeni nu a revendicat atacul. Poliţia suspectează însă mai multe grupuri antisistem, unele înfiinţate chiar cu scopul de a combate mişcarea de extremă dreapta, şi nu ia în calcul ipoteza ca atacul să fie urmarea unei dispute personale sau o reglare de conturi. 

„Ţinta, locul şi momentul atacului sunt simbolice. Actul a avut public, iar cei din spatele lui au reuşit să transmită mesajul pe care-şi doreau să-l transmită”, explică Mary Bossis, profesor de securitate internaţională la Universitatea Piraeus, citată de agenţia de ştiri Reuters. 

„Guvernul anti-elen al lui Samaras (premierul grec - n.r.) este de condamnat pentru crime, a permis unor terorişti scăpaţi de sub control să ucidă cu sânge rece nişte copii”, afirmă gruparea într-un comunicat. 

Anul trecut, partidul neonazist Zorii Aurii a intrat pe cai mari în parlamentul elen datorită agendei anti-imigranţi. Recent, gruparea a solicitat protecţia poliţiei, după ce ar fi primit mai multe ameninţări. 

Anul trecut, gruparea a profitat de valul de furie a grecilor faţă de măsurile de austeritate, indicând drept vinovaţi imigranţi care „căpuşează” sistemul de ajutoare sociale şi care iau locurile de muncă ale cetăenilor greci. 

Luna trecută, o amplă anchetă guvernamentală a dus la arestarea mai multor lideri ai grupării pentru instigare la ură, dar şi implicarea în atacuri şi activităţi criminale. 

Guvernul promisese în trecut că va eradica partidul pe care-l consideră o „bandă neonazistă”. În ciuda emblemei foarte asemănătoare unei svastici şi a faptului că liderul ei a negat Holocaustul, gruparea Zorii Aurii respinge eticheta de partid neonazist. 

12 gloanţe împotriva democraţiei

În ciuda declaraţiilor dure, politicienii şi guvernanţii eleni au condamnat atacul. „Ucigaşii, oricine ar fi ei, nu vor fi cruţaţi de democraţia noastră. Să ştie toată lumea asta”, a declarat Simos Kedikoglou, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Dimitris Papadimoulis, liderul partidului de stânga Syriza, poate cel mai vehement critic al Zorilor Aurii, a denunţat atacul drept „o lovitură la adresa democraţiei”, care „alimentează fascismul, nu-l combate”, a scris politicianul pe contul său de Twitter. „Aceste crime creează un climat de instabilitate şi vizează democraţia”, a anunţat partidul Syriza într-un comunicar. 

„Nu putem lăsa acest ciclu de violenţă să continue”, a spus parlamentarul Makis Voridis, membru al partidului Noua Democraţie condus de premierul Antonio Samaras. 

„12 gloanţe împotriva democraţiei”, a titrat pe prima pagină „Ta Nea”, unul dintre cele mai vândute ziare elene. „Dublul asasinat cu sânge rece a fost o provocare grosolană la adresa stabilităţii”, au scris jurnaliştii. 

Zorii Ungureşti, conduşi de un fost vicecomandant în Garda Maghiară

Între timp, o grupare care se prezintă ca având legături cu Zorii Aurii este în plin proces de a se înregistra ca partid politic în Ungaria. 

Gruparea Zorii Ungureşti este condusă de Andras Kisgergely, exclus din Jobbik în mai 2012 şi cunoscut, la un moment dat, ca vicecomandant al Gărzii Maghiare, grupare paramilitară interzisă în 2009. În prezent, solicitarea se află la un tribunal care a cerut documente suplimentare, a declarat liderul formaţiunii, Andras Kisgergely, citat de MTI.  

Kisgergely este un fost membru al aripii radicale a partidului extremist Jobbik, exclus în mai 2012. Întrebat despre legăturile dintre aceste două formaţiuni, Andras Kisgergely a declarat că Jobbik a deviat de la calea aleasă la jumătatea anilor 2000.

În vârstă de37 de ani, Kisgergely a fost vicecomandant al Gărzii Maghiare înainte ca aceasta să fie interzisă, în urmă cu patru ani pentru „incitare la ură”.  

Extrema dreaptă este tot mai puternică

În tot mai multe ţări europene, în Statele Unite ale Americii şi în Rusia, partidele de extremă dreapta câştigă teren. Ascensiunea acestor grupări este atât de puternică încât a determinat partidele moderate să preia o parte din promisiunile extremiştilor pentru a atrage o parte din electoratul acestora.

Ascensiunea acestor grupări este atât de puternică încât a determinat partidele moderate să preia o parte din promisiunile extremiştilor pentru a atrage o parte din electoratul acestora.

CITEŞTE MAI MULT

Gruparea extremistă Zorii Ungureşti se desprinde de aripa radicală a Jobbik. Noul partid este condus de un fost vicecomandant al Gărzii Maghiare

Un nou partid de extremă dreapta se află în proces de înregistrare în Ungaria. Gruparea Zorii Ungureşti este condusă de Andras Kisgergely, exclus din Jobbik în mai 2012 şi cunoscut, la un moment dat, ca vicecomandant al Gărzii Maghiare, grupare paramilitară interzisă în 2009. Noua formaţiune se prezintă ca având legături cu partidul neonazist Zorii Aurii, interzis recent în Grecia.

Peste jumătate dintre austrieci cred că Partidul Nazist ar reveni la putere dacă i s-ar permite să candideze

La 75 de ani de când Hiltler a anexat Austria, un sondaj de opinie derulat în rândul cetăţenilor austrieci scoate la iveală statistici îngrijorătoare: mai bine de 50% din austriecii cu drept de vot cred că, în cazul în care Partidului Nazist i s-ar permite să candideze, ar intra în parlament. Acestora li se adaugă un procent de 42% care crede că „nu a fost chiar atât de rău sub ocupaţia nazistă”.

Poliţia elenă caută arsenalul de arme al grupării Zorii Aurii, după mărturiile foştilor membri: Loveam pakistanezii cu un baston cu steagul Greciei

Autorităţile elene caută armele deţinute de membri ai grupării extremist Zorii Aurii, după ce procurorii au prezentat instanţelor judecătoreşti probe legate de un posibil arsenal al formaţiunii politice implicate în asasinatul cântăreţului de stânga, dar şi în alte violenţe împotriva imigranţilor.

Un mic oraş din Dakota de Nord, deturnat de neo-nazişti pentru a fi transformat într-o comunitate formată exclusiv din albi

Oraşul Leith (statul federal Dakota de Nord, SUA) cu numai 24 de locuitori a cerut de urgenţă întăriri din partea autorităţilor federale, după ce o grupare care susţine supremaţia albilor a anunţat că vrea să-l transforme într-o enclavă neo-nazistă, populată numai de albi.

Extrema dreaptă îşi arată muşchii în toată lumea

În tot mai multe ţări europene, în Statele Unite ale Americii şi în Rusia, partidele de extremă dreapta câştigă teren. Ascensiunea acestor grupări este atât de puternică încât a determinat partidele moderate să preia o parte din promisiunile extremiştilor pentru a atrage o parte din electoratul acestora.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite