Imagini cu un sistem rusesc de apărare aeriană lângă o plajă din Sevastopol FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii mișcării de gherilă Atesh au raportat că armata rusă a amplasat un sistem de rachete sol-aer (SAM) Tor M2KM chiar lângă o plajă din Crimeea ocupată temporar, punând în pericol populația locală, relatează Ukrainska Pravda.

Rușii au instalat un sistem de apărare antiaeriană lângă o plajă din Sevastopol FOTO Ateș
Rușii au instalat un sistem de apărare antiaeriană lângă o plajă din Sevastopol FOTO Ateș

„De data aceasta, rușii au ales un alt loc «perfect» pentru amplasarea sistemului lor de rachete antiaeriene. L-au instalat chiar deasupra plajei, punând încă o dată în pericol populația locală”, a scris mișcarea de rezistență Ateș pe Telegram.

Sistem de apărare antiaeriană
Sistem de apărare antiaeriană

Ministerul rus al Apărării a acuzat SUA că ar fi responsabilă de moartea a cinci persoane și rănirea a peste 100 în urma unui atac ucrainean cu rachete de fabricație americană ATACMS, în 23 iunie, după ce fragmente ale uneia dintre acestea au căzut pe o plajă plină cu turiști din Sevastopol.

Ministerul rus al Apărării a transmis că apărarea aeriană a doborât patru rachete ATACMS livrate de SUA Ucrainei, echipate cu focoase cu fragmentație, iar muniția unei a cincea a detonat în aer.

Filmări de la televiziunea de stat rusă au arătat turiști fugind de pe plajă, și persoane rănite transportate pe șezlonguri.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat că fragmente de rachete au căzut imediat după prânz lângă o plajă din partea de nord a orașului Sevastopol, unde localnicii își petreceau vacanța.

Ministerul Apărării a acuzat faptul că specialiștii americani au stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor pe baza informațiilor de la sateliții spion americani, ceea ce înseamnă că Washingtonul ar fi direct responsabil.

„Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete asupra civililor din Sevastopol o are  în primul rând Washingtonul, care a furnizat aceste arme Ucrainei, și de regimul de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost efectuată această lovitură”, a spus ministerul.

Potrivit martorilor oculari de la fața locului, nu au existat alarme de raid aerian înainte de atac. Numeroși localnici au accesat secțiunea de comentarii a postărilor oficiale pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la faptul nu au fost avertizați cu privire la un atac iminent.

Ucraina a distrus mai multe sisteme rusești de apărare aeriană

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a transmis sâmbătă că a distrus mai multe sisteme rusești de apărare aeriană în locații nespecificate, inclusiv patru sisteme avansate de rachete sol-aer Tor-M2, trei sisteme Panțir-S1 cu rază scurtă de acțiune și un sistem Buk cu rază medie de acțiune, a relatat Newsweek.

„Nu sunt focuri de artificii. Este distrugerea sistemelor de apărare aeriană [rusești]", a anunțat duminică Ministerul ucrainean al Apărării care însă nu a precizat intervalul de timp în care aceste sisteme ar fi fost vizate.

La începutul acestei luni, armata ucraineană a declarat că a lovit componente a trei sisteme avansate rusești de apărare antiaeriană din Crimeea. Kirilo Budanov, șeful agenției ucrainene de informații militare (GUR, a declarat ulterior presei ucrainene că Rusia a plasat componente ale unui sistem „experimental” de rachete antiaeriene S-500 „Prometeu” în peninsula ocupată. 

Potrivit unor rapoarte neconfirmate din această săptămână, Rusia ar fi lovit o parte a acestui nou sistem, recent instalat, pentru a apăra de atacuri Crimeea.

„Sunt relatări că cel mai nou sistem rusesc de apărare aeriană S-500 a fost distrus de rachete ATACMS cu muniții cu fragmentație. Costul unuia dintre acestea ajunge la 600 de milioane de dolari", a afirmat Andri Tsaplienko, un jurnalist ucrainean, pe canalul său Telegram, fără a preciza când sau unde ar fi fost lovit sistemul.

Presa rusă descrie S-500 drept o nouă generație de sisteme rusești de rachete antiaeriene capabile să distrugă ținte balistice și aerodinamice. Fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu declara în aprilie că primele sisteme experimentale vor fi livrate trupelor ruse în acest an.

Sidharth Kaushal, cercetător în cadrul think tank-ului Royal United Services Institute, cu sediul la Londra, a declarat pentru Newsweek pe 17 iunie că Rusia are în prezent activ un regiment S-500. Acest fapt sugerează că ar avea două batalioane cu câte două baterii de apărare aeriană fiecare, ceea ce înseamnă un total de patru sisteme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite