Rusia și-a mutat cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană S-500 „Prometeu” în Crimeea pentru a proteja Podul Kerci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a mutat cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană de care dispune, S-500 „Prometeu”, în Peninsula Crimeea ocupată pentru a apăra Podul Kerci, a declarat miercuri șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, relatează publicația de specialitate „War Zone”.

Sistemul de apărare antiaeriană Prometeu FOTO Captură
Sistemul de apărare antiaeriană Prometeu FOTO Captură

Dacă se confirmă, ar fi prima folosire cunoscută a unui S-500 și ar oferi Rusiei capacități semnificative de apărare aeriană, în special împotriva rachetelor balistice.

„Au apărut cele mai recente elemente ale S-500” în orașul Kerci”, a declarat KIrIlo Budanov, șeful Direcției de Informații din cadrul Ministerului Apărării,  într-un interviu acordat presei ucrainene. „Aceasta va fi, în principiu, o aplicație experimentală... Podul Kerci este folosit în permanență și, atâta timp cât este acolo, va fi folosit”, a precizat el.

Sistemul supranumit „Prometeu” este menit să furnizeze apărare împotriva rachetelor balistice la nivel de teatru, precum și a altor amenințări ale armelor cu rază lungă de acțiune. A fost dezvoltat pentru a înlocui în cele din urmă sistemul actual de rachete antibalistice A-135 desfășurat în silozuri din jurul Moscovei. De asemenea, este destinat să suplimenteze sistemul de rachete sol-aer (SAM) S-400 „Triumf” cu rază lungă de acțiune, care a fost frecvent ținta atacurilor ucrainene .

În aprilie, ministrul rus al Apărării de la acea vreme, Serghei Şoigu, anunța că sistemele vor fi intra în serviciu în acest an, în două versiuni, apărare antirachetă, respectiv antiaeriană, a informat agenţia rusă de presă TASS .

Rusia a publicat în premieră o filmare cu lansarea unui S-500, în cadrul testelor ce au avut loc la Kapustin Iar, lângă Astrahan, în sudul Rusiei, în iulie 2021.

Potrivit unui raport mai vechi al portalului oficial RIA Novosti, raza maximă de acțiune a sistemului S-500 este de aproape 600 de kilometri. Oficialii ruși au mai spus anterior că este de așteptat ca producția în serie să fie demarată până în 2025.

Armata ucraineană a anunțat miercuri că forțele sale au distrus recent trei sisteme de apărare aeriană rusești din Crimeea ocupată.

Atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune au vizat un sistem S-300 și două baterii S-400  în apropiere de Belbek și Sevastopol, a declarat statul major ucrainean.

„În urma loviturilor, două radare ale complexelor S-300 și S-400 au fost distruse. Informațiile despre cel de-al treilea radar sunt în curs de clarificare", a scris acesta pe Telegram.

Guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol a afirmat că apărarea aeriană locală a respins un atac cu rachete, ceea ce sugerează posibilitatea ca rachetele balistice ATACMS furnizate de SUA să fi fost angajate în acest atac.

După un atac ucrainean similar la începutul acestei săptămâni, Rybar, un blogger militar rus, a afirmat că forțele ucrainene au lansat „cel puțin 12” de rachete Atacms din regiunea sudică Mîkolaiv.

Zona podului de peste strâmtoarea Kerci a fost vizată de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS (Army Tactical Missile System) furnizate de SUA la 30 mai, când acestea au lovit două feriboturi rusești, potrivit Statului Major ucrainean. Aceste ambarcațiuni au fost esențiale pentru transportul trupelor și materialelor rusești pe liniile frontului, în special în perioadele de suspendare a traficului pe podul Crimeei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite