Hillary Clinton – Cristian Diaconescu: Statele Unite mulţumesc pentru scutul antirachetă, România speră să scape de vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut astăzi o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, în marja reuniunii miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO care are loc la Bruxelles şi care pregăteşte summitul NATO de săptămâna viitoare de la Chicago.

"Proiectul apărării antirachetă devine realitate datorită eforturilor României", a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton care a apreciat "progresele înregistrate în procesul de negociere a aranjamentelor de implementare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România", potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul Cristian Diaconescu a adus în discuţie "perspectivele" şi "interesul major al României" de a face parte din Programul Visa Waiver (n.n. de eliminare a obligativităţii vizelor) şi a cerut sprijinul Administraţiei Obama pentru adoptarea proiectului legislativ aflat pe agenda Senatului SUA, care vizează modificarea criteriilor de acces în program, într-o formă care să permită includerea cât mai rapidă a României.

La începutul lunii februarie, un nou proiect de lege privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru anumite state (Visa Waiver) a fost depus în Congresul American. Potrivit acestuia, ţările care vor să scape de vizele SUA nu trebuie să aibă o rată de respingere a vizelor mai mare de 3%. Rata de respingere în cazul României este de 22,4%.

Există însă excepţii pentru aliaţii SUA în lupta împotriva terorismului. Mai exact, Secretarului pentru Securitate Internă i se lasă libertatea de a accepta în program şi state a căror rată de respingere este de până la 10%, dacă sunt aliaţi ai SUA. Această rată s-ar calcula „în funcţie de numărul total de aplicanţi, socotiţi individual". Până în prezent, fiecare refuz era numărat indiferent dacă aceeaşi persoană era respinsă de zece ori.

Noul proiect legislativ american avantajează însă Polonia. Varşovia are o rată de refuzuri de 10,2% şi poate ajunge relativ rapid la pragul de 10% solicitat aliaţilor. Noile reguli ar putea fi adoptate până în vara acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite