Gruparea separatistă ETA a promis „dezarmarea completă”. Tentativa teroriştilor, etichetată drept „farsă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea separatistă ETA, care militează pentru formarea unui stat independent basc, a anunţat sâmbătă că va renunţa la arme, ceea ce ar putea fi cel mai important pas către dezarmarea formaţiunii teroriste. Însă autorităţile şi mass-media din Spania tratează cu scepticism anunţul grupării, denunţându-l drept o „farsă”.

Potrivit unei declaraţii lansate pe 24 februarie, ETA a confirmat un raport întocmit anterior de o comisie internaţională de verificare, potrivit căruia gruparea bască a demarat o campanie de predare a armelor, notează postul France24 pe pagina sa online.

Reprezentanţii grupării şi-au motivat acţiunea spunând că intenţionează să creeze un „climat de securitate” în Ţara Bascilor şi pentru a uşura procesul de soluţionare a problemelor pe cale paşnică.

În prezent, mai mulţi membrii ai grupării se află în spatele gratiilor din închisorile spaniole şi franceze. De-a lungul timpului, ETA a avut mai multe încercări de a influenţa transferarea membrilor deţinuţi mai aproape de locurile lor de origine, în schimbul promisiunilor de dezarmare.

„Comisia confirmă că ETA a sigilat şi a renunţat la mai multe arme, muniţie şi explozibili”, a declarat Ram Manikkalingam, purtătorul de cuvânt al comisiei de verificare. Organizaţia „este încrezătoare că această acţiune este semnificativă şi credibilă”, a adăugat acesta.

Guvernul conservator al Spaniei şi-a exprimat neîncrederea faţă de anunţul ETA, grupare clasificată drept teroristă de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Puterea de la Madrid nu recunoaşte validitatea studiului condus de Comisia Internaţională de verificare, în timp ce mass-media spaniolă a ridiculizat anunţul grupării şi l-a calificat drept o „farsă”, armele depuse fiind insignificant de puţine pentru a lua în seamă anunţul.

ETA este învinuită pentru moartea a 829 de persoane în ultimele patru decenii, victime apărute în urma atentatelor cu bombe şi schimburi de focuri. Gruparea militează pentru înfiinţarea unui stat socialist independent basc în nordul Spaniei. În prezent, Ţara Bascilor este o comunitate autonomă.

Guvernele din Spania şi Franţa refuză să negocieze cu ETA, deşi în ultimii ani gruparea şi-a pierdut din putere din cauza arestării unei serii de lideri-cheie.

ETA a mai anunţat în octombrie 2011 „încetarea definitivă a activităţii armate”, însă a refuzat să predea armele şi să dizolve reţeaua de activişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite