Grecia: Parlamentul a adoptat un buget „aspru“ pe 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Alexis Tsipras Foto AP
Premierul grec Alexis Tsipras Foto AP

Bugetul pe 2016, adoptat sâmbătă spre duminică de parlamentul elen cu 153 de voturi pentru şi 145 împotrivă, include reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, relatează BBC, adăugând însă că, în ciuda tăierilor, acesta va avea un deficit mai mare decât cel din 2015.

Însuşi ministrul grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat că „nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru“, iar premierul Alexis Tsipras a vorbit despre un „exerciţiu dificil“. 

Totuşi, Tsipras a afirmat că „în spatele cifrelor, toată lumea poate vedea efortul disperat de a sprijini clasele muncitoare“, transmite AFP.

Acest buget ia în considerare măsurile severe pe care premierul Alexis Tsipras a fost nevoit să le accepte în urma discuţiilor cu creditorii ţării, UE şi FMI, în iulie, în schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea în cinci ani.

Printre altele, Guvernul de stânga de la Atena a fost nevoit să accepte o nouă reformă a pensiilor şi să faciliteze executările silite imobiliare ale celor îndatoraţi, aceste două măsuri provocând recent două greve generale, notează Agerpres.

Liderul interimar al opoziţiei, Yiannis Plakiotakis (Noua Democraţie, conservatori), a apreciat, în timpul dezbaterii de sâmbătă noapte, că Executivul elen „transformă pensiile în bacşiş“ şi că bugetul în ansamblul său este „anti-creştere“ şi „social injust“.

Bugetul prognozează o creştere zero în 2015 şi o contracţie de 0,7% în 2016, cifre mai optimiste decât cele ale Comisiei Europene. Totodată, reducerile de cheltuieli sunt de 5,7 miliarde de euro, inclusiv 1,8 miliarde din pensii şi 500 de milioane de la apărare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite