Germanii vor ajuta în continuare militar Ucraina. Ce au decis aleșii din Bundestag cu privire la rachetele Taurus

0
Publicat:

Deputaţii germani au votat joi - la aproape doi ani de la invazia rusă - în favoarea continuării sprijinului militar pentru Ucraina, dar au respins un apel al opoziţiei de a livra Kievului rachete cu rază lungă Taurus, transmit Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

Gemania va continua ajutorul militar pentru Ucraina
Gemania va continua ajutorul militar pentru Ucraina FOTO arhiva Adevărul

Germania este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia, dar cancelarul german Olaf Scholz a rezistat presiunilor interne şi din străinătate de a le furniza ucrainenilor rachete Taurus, temându-se de o escaladare internaţională a conflictului.

"Rusia lui Putin este şi va rămâne cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Europei în viitorul previzibil", a declarat în Bundestag ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Germania se va opune acestei ameninţări "cu toată puterea sa", a adăugat el.

Rezoluţia supusă votului de coaliţia lui Scholz stipulează livrarea de "sisteme suplimentare de arme cu rază lungă de acţiune şi muniţie" către Ucraina, fără a menţiona însă în mod specific rachetele Taurus.

Deputaţii au respins în schimb un text separat propus de opoziţie care cerea explicit livrarea acestor rachete de croazieră, care i-ar conferi Ucrainei capacitatea de a lovi mai adânc în teritoriul ocupat de Rusia.

Ilustrând divizările din coaliţia "semafor" a lui Scholz - Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi şi Partidul Liberal Democrat (FDP) -, preşedinta comisiei pentru apărare din Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), a votat în favoarea rezoluţiei propuse de opoziţie.

Rachetele Taurus, lansate din aeronave, pot lovi cu precizie ţinte de până la 500 de kilometri şi Kievul a cerut în mod repetat Germaniei furnizarea acestora, oficiali ucraineni argumentând că ele nu vor viza Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite