Germania se dotează în premieră cu drone înarmate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona israeliană Heron TP FOTO EPA-EFE
Drona israeliană Heron TP FOTO EPA-EFE

Comisia pentru Apărare din Bundestag, forul legislativ federal de la Berlin, a aprobat miercuri achiziţia de drone înarmate, o premieră pentru Germania, care a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Armata germană urmează să fie dotată cu 140 de drone de tip Heron TP, produse de Israel, a precizat pentru AFP o sursă parlamentară de la Berlin.

Ministerul german al Apărării preconizează ca 60 dintre aceste drone să fie folosite pentru antrenamente, iar restul 80 să fie pentru „uz operaţional”, transmite AFP.

Comanda se ridică la o sumă totală de 152,6 milioane de euro şi urmează să fie onorată în cel mult cinci ani.

După ani buni în care a evitat să se înarmeze, Germania a făcut la mijlocul lui februarie o schimbare istorică în această privinţă.

Cancelarul Olaf Scholz, al cărui partid refuzase iniţial posibilitatea de a cumpăra drone de tip Heron TP, a anunţat că intenţionează să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naţionale, cheltuielile militare urmând să se ridice de-acum încolo la cel puţin 2% din PIB.

Germania îşi propune să achiziţioneze în special un sistem de apărare antirachetă, fiind evocat un sistem apropiat de „Domul de Fier” al Israelului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite