Germania. „Scandalul măştilor” fragilizează partidul lui Merkel într-un an electoral important

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georg Nüsslein, unul dintre deputaţii implicaţi în scandal FOTO EPA-EFE
Georg Nüsslein, unul dintre deputaţii implicaţi în scandal FOTO EPA-EFE

„Scandalul măştilor” - izbucnit la sfârşitul lui februarie, în care doi deputaţi din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a Angelei Merkel sunt acuzaţi de faptul că au încasat comisioane din contracte de cumpărare de măşti la începutul pandemiei de COVID-19 - continuă să facă să curgă multă cerneală în Germania, pe prima pagină a ziarelor.

Cei doi deputaţi au demisionat în acest weekend, însă acest scandal politico-financiar fragilizează puternic partidul lui Merkel.

Acest prim scandal politic din acest an electoral ţine prima pagină a ziarelor germane marţi.

El loveşte CDU „ca o palmă peste ochi”, rezumă Tagesspiegel scandalul, care a izbucnit la 25 februarie, în urma unor percheziţii în Bavaria, la sediul lui Georg Nüsslein, unul dintre deputaţii creştin-democraţi incriminaţi.

Georg Nüsslein şi Nikolas Löbel au demisionat în acest weekend, după ce s-a dezvăţuit că au încasat comisioane din contracte de achiziţionare de măşti de protecţie la începutul pandemiei de COVID-19.

Cei doi deputaţi CDU au servit drept intermediari între producători de măşti şi autorităţi.

„Ei s-au îmbogăţit cu câteva sute de mii de euro”, îşi exprimă nemulţumirea tabloidul B.Z..

„O anchetă a fost deschisă cu privire la corupţie, iar CDU se află în ochiul ciclonului”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Cei doi deputaţi şi-au depus mandatul şi au părăsit partidul luni, într-o ţară care nu a fost zguduită de vreun scandal politico-financiar de când se află la putere Angela Merkel, însă pagubele pe care le-au provocat sunt enorme.

Duminică au loc alegeri regionale în două landuri - Baden-Württemberg şi Rhenania-Palatinat

În pofida faptului că este vorba despre alegeri locale, aceste scrutine au o valoare de test în vederea alegerilor legislative din septembrie, subliniază Südthüringer Zeitung.

Georg Nüsslein era unul dintre vicepreşedinţii CDU, iar Nikolas Löbel, în vârstă de 34 de ani, unul dintre cei mai tineri membri ai formaţiunii conservatoare.

Nikolas Löbel a anunţatiniţial că demisionează din Parlamernt în vară, însă, în urma unor presiuni, a revenit asupra acestei declaraţii şi a plecat din post.

În pofida acestui lucru, CDU continuă să scadă în sondaje.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite