Germania pregăteşte abrogarea legii anti-avort care datează din perioada nazistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ministerul Justiţiei din Berlin a prezentat un proiect de lege care ar abroga articolul din Codul Penal german care interzice medicilor să ofere informaţii despre avorturi. Aceştia au voie doar să spună că oferă servicii de întrerupere a sarcinii, dar nu au voie să ofere şi detalii suplimentare despre această procedură.

Paragraful 219a a Codului Penal german stipulează de asemenea că orice persoană care „oferă, anunţă sau face publicitate în public unor servicii de avort este pedepsibil cu până la doi ani de închisoare sau amendă”.

Criticii spun că aceste prevederi le împiedică pe femei să obţină informaţii despre procedurile care le au la dispoziţie şi cine le oferă, scrie Hotnews.

Marco Buschmann, noul ministru german al Justiţiei şi membru al partidului liberal FDP, a declarat că abrogarea paragrafului introdus de nazişti în 1933 le-ar permite femeilor care caută informaţii online să le obţină din surse calificate. El subliniază că „doctorii ar trebui să poată inofrma publicul fără a fi în pericol de a fi anchetaţi penal”.

Noul guvern format de coaliţia dintre social-democraţi, verzi şi FDP condus de Olaf Scholz a inclus eliminarea paragrafului din Codul Penal în acordul de guvernare semnat în luna noiembrie a anului trecut.

Tehnic vorbind, avortul este ilegal în Germania, dar poate fi permis în anumite circumstanţe şi cu condiţia să fie efectuat în decurs de maxim 12 săptămâni de la concepţie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite