Germania: Ministrul de Interne propune un nou set de măsuri antiteroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a propus joi retragerea cetăţeniei germane pentru jihadiştii care luptă în străinătate, dacă aceştia au dublă cetăţenie, una dintre măsurile-cheie dintr-o serie de propuneri elaborate după mai multe atacuri care au avut loc în iulie în Germania, transmite agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

„Germanii care participă la lupte în străinătate în sprijinul unei grupări teroriste şi care deţin o altă cetăţenie ar trebui pe viitor să-şi piardă cetăţenia germană“, a declarat ministrul de Interne german în timpul unei conferinţe de presă.

În total 820 de jihadişti au plecat din Germania în Siria şi Irak, potrivit unei numărători făcute în mai de serviciile secrete germane. Aproape o treime dintre ei s-au întors deja în Germania şi aproximativ 140 au fost ucişi. De asemenea, în jur de 420 s-ar mai afla pe teritoriul sirian sau irakian.

Totodată, De Maiziere vrea să impună ca motiv de arestare „ameninţarea la securitatea publică“, pentru a fi posibilă plasarea rapidă în detenţie a cetăţenilor străini suspectaţi de pregătirea unor atacuri. De asemenea, potrivit oficialului, ar trebui accelerate procedurile de expulzare.

Thomas de Maiziere propune şi ca „exprimarea simpatiei pentru terorism“ să fie pedepsită penal.

Aceste propuneri au fost formulate ca urmare a atentatelor comise la sfârşitul lunii iulie în Germania, ţară care a primit peste un milion de migranţi în 2015. Un atac cu toporul comis într-un tren de un adolescent de 17 ani, probabil originar din Afganistan, s-a soldat cu cinci răniţi, iar într-un alt atentat a murit un atacator sirian şi au fost rănite 15 persoane, în zona de acces la un festival de muzică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite