Germania: Creştere alarmantă a atacurilor extremiştilor împotriva refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape un milion de refugiaţi au intrat anul acesta în Germania FOTO AP
Aproape un milion de refugiaţi au intrat anul acesta în Germania FOTO AP

Atacurile extremiştilor germani împotriva refugiaţilor şi locurilor în care aceştia locuiesc au crescut de patru ori anul acesta faţă de 2014, arată datele Biroului Criminal Federal din Germania.

Cele mai multe dintre acestea sunt realizate de grupuri de extremă dreapta, iar ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a reacţionat dur după publicarea acestor cifre. El a numit această tendinţă drept una ruşinoasă pentru care atacatorii nu au „nicio scuză” şi „nicio justificare”, relatează Deutsche Welle.

De la începutul anului, în Germania au avut loc 817 atacuri la adresa clădirilor care adăpostesc refugiaţi, printre care incendieri, distrugeri de proprietate, propagandă rasistă sau incitări.

Poliţia a atribuit cel puţin 733 dintre aceste atacuri unor persoane cu vederi de extremă dreapta.

Maas a cerut să se facă toate eforturile ca atacatorii să fie identificaţi şi aduşi în faţa justiţiei.

La nivelul anului trecut, autorităţile au înregistrat 199 de astfel de atacuri, dintre care 177 au avut motivaţii extremiste.

„Este ruşinos când într-un an numărul incendierilor creşte la un asemenea nivel”, a declarat ministrul german al Justiţiei.

Ultima armă a extremiştilor, robinetul

Multe dintre atacuri au constat în incendieri, dar şi în inundarea intenţionată a adăposturilor prin lăsarea robinetelor deschise.

Într-un asemenea caz, interiorul unui apartament din Frauenwald, Thuringia, destinat primirii refugiaţilor, a fost inundat în luna octombrie.

Majoritatea autorilor atacurilor extremiste nu sunt aduşi în faţa justiţiei.

Die Zeit scria, miercurea trecută, că doar în 12 cazuri din 222 de atacuri serioase anti-străini autorităţile au formulat acuzaţii împotriva unuia sau mai multor suspecţi.

Deşi atacurile s-au petrecut pe tot teritoriul Germaniei, cele mai multe au fost concentrate în statele Saxonia, Renania de Nord - Westfalia şi Berlin.

Posibile atacuri coordonate

O purtătoare de cuvânt a partidului Verzilor, Irene Mihalic, a declarat pentru AFP că rata mică de prindere a vinovaţilor este „şocantă” şi sugerează că Germania s-ar putea confrunta cu o adevărată reţea de atacatori extremişti.

Ea spune că autorităţile îi subestimează pe atacatori şi îi retrogradează la nivelul de „fenomen local”, în loc să caute o posibilă reţea de acest fel.

Mihalic a cerut, marţi, ca firmele private de securitate angajate să păzească hotelurile cu refugiaţi să fie certificate conform standardelor internaţionale şi ca personalul lor să fie verificat de poliţie.

Anul trecut, informaţii potrivit cărora gărzile de la un hostel din Renania de Nord - Westfalia erau radicali de dreapta au stârnit un adevărat scandal în Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite