Germania: Conservatorii şi social-democraţii se pregătesc pentru negocieri în vederea formării unui nou guvern

0
0

Angela Merkel şi aliaţii săi conservatori s-au întâlnit miercuri la Berlin cu principalii lideri ai Partidului Social-Democrat (SPD), înainte de lansarea discuţiilor oficiale pentru formarea unui nou guvern, discuţii care se anunţă însă complicate.

Potrivit France-Presse, preluată de dhnet.be, această primă reuniune din noul an a vizat în special definirea conţinutului negocierilor care încep oficial duminică şi care ar trebui să dureze şase zile.

Dar, în ciuda „optimismului“ despre care au vorbit părţile implicate în negocieri, discuţiile au debutat într-o atmosferă tensionată. 

În ultimele zile, Uniunea Creştin-Socială (CSU, aliata bavareză a Uniunii Creştin-Democrate a Angelei Merkel) a pus mai multe condiţii diametral opuse poziţiilor SPD condus de Martin Schulz, cum ar fi majorarea bugetului alocat apărării şi înăsprirea regulilor de primire a refugiaţilor.

„Germania nu mai vrea să fie centrul atracţiei pentru refugiaţii din întreaga lume“, a afirmat unul dintre liderii formaţiunii, Alexander Dobrindt, într-un interviu acordat publicaţiei regionale „Münchner Merkur“.

Totodată, CSU a respins proiectele social-democraţilor de creştere a investiţiilor în educaţie.

Uniunea Creştin-Socială, care a înregistrat un rezultat slab la alegerile federale legislative din 24 septembrie, a intrat deja în campanie pentru alegerile regionale care vor avea loc în această toamnă în Bavaria, unde majoritatea sa absolută este ameninţată de ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

La trei luni de la alegerile legislative federale în care a ieşit victorioasă, dar vădit slăbită, Angela Merkel se vede nevoită să găsească o cale de înţelegere cu social-democraţii, dacă vrea să rămână în fruntea unui cabinet susţinut de o majoritate în parlament.

Asta după ce, în noiembrie, Merkel, care respinge ideea unui guvern minoritar, nu a reuşit să ajungă la un acord cu Verzii şi liberalii.

Pe de altă parte, un congres al SPD prevăzut pentru data de 21 ianuarie va decide dacă partidul cel mai vechi din Germania se va angaja într-o coaliţie cu conservatorii.

În cei 12 ani la putere, Angela Merkel a guvernat de două ori cu SPD, care a obţinut un rezultat umilitor la alegeri. Partidul este divizat în privinţa căii pe care ar trebui să o urmeze, unii membri fiind în favoarea intrării în opoziţie, în timp ce alţii doresc o nouă alianţă cu Angela Merkel pentru a evita noi alegeri, care, potrivit sondajelor, ar fi favorabile mai ales AfD.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite