Germania a suspendat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Agenţia federală a reţelelor din Germania a anunţat marţi suspendarea procedurii de certificare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, evocând un obstacol juridic, transmite AFP.

Certificarea Nord Stream 2, una dintre ultimele etape înainte de punerea în serviciu a acestui gazoduct, „nu este posibilă decât dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”, se arată într-un comunicat.

După acest anunţ, preţul gazelor naturale a crescut pe piaţă cu 12%.

Procesul de suspendare rămâne în vigoare până când operatorul Nord Stream 2, cu sediul la Zug, în Elveţia, îşi finalizează „transferul activelor esenţiale şi resurselor umane” unei filiale înfiinţate în Germania pentru partea germană a gazoductului, precizează agenţia.

Agenţia şi-a luat termen de patru luni pentru a da verde proiectului.

Această aprobare urmează să fie prezentată apoi Comisiei Europene (CE) în vederea avizării.

Kremlinul îndemna încă din septembrie la aprobarea „cât mai rapidă” a Nord Stream 2.

Capacitatea gazoductului este de 55 de miliarde de metri cubi anual, iar umplerea gazoductului ar fi început în octombrie.

Această instalaţie este criticată mai ales în Europa de Est, care avertizează că Nord Stream 2 va expune continentul „armei energetice ruse” printr-o creştere a dependenţei europene şi prin sacrificarea intereselor aliatului ucrainean, o ţară tradiţională de tranzit a gazelor naturale ruseşti către Europa de Vest.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite