Franţa reintroduce controalele la frontieră, timp de o lună, cu ocazia conferinţei ONU
0Franţa urmează să introducă un control la frontiere pentru o perioadă de o lună, cu ocazia Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP21), care se desfăşoară în perioada 30 noiembrie-11 decembrie la Paris, a anunţat vineri ministrul de Interne la RMC şi BFMTV, relatează AFP online.
"Timp de o lună vom introduce controale la frontiere, ceea ce nu este deloc o suspendare a (Acordului) Schengen (...), care prevede, într-unul dintre articole, posibilitatea ca statele să facă acest lucru în anumite circumstanţe, care corespund COP21", a declarat Bernard Cazeneuve, evocând "un context de ameninţare teroristă sau un risc de tulburare a ordinii publice".
Ministrul a respins orice legătură cu criza migraţiei care afectează Europa de câteva luni. "Nu vom suspenda timp de câteva săptămâni libera circulaţie, introducând controale la frontiere prevăzute de Codul frontierelor Schengen, pentru a ne angaja pe o cale care ar consta, în faţa unei crize a migrării majore, în punerea în discuţie a principiilor Schengen", a spus el.
"Franţa îşi va închide frontierele timp de câteva săptămâni (...), aşa cum s-a întâmplat în alte ţări la momentul organizării conferinţei (pe tema) climatului", a subliniat el.
"Ceea ce trebuie să etanşăm sau, în orice caz, să controlăm mai mult sunt frontierele externe ale Uniunii Europene; dacă nu suntem capabili să (le) controlăm, nu vom fi capabili să-i găzduim pe termen lung pe cei cu statut de refugiaţi în Europa şi nu va mai exista, în curând, o capacitate de a menţine libera circulaţie în interiorul" spaţiului Schengen.
Spaţiul Schengen, unul dintre acquis-urile cele mai concrete ale UE, este o zonă de liberă circulaţie în care controalele la frontiere au fost abolite pentru călători, mai puţin în circumstanţe excepţionale.
Din el fac parte în prezent 26 de state europene - dintre care 22 sunt state membre UE (Bulgaria, România, Ciprul, Croaţia, Irlanda şi Marea Britanie nu fac parte din Schengen), iar patru nu sunt membre ale Uniunii (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).
Membrii zonei au posibilitatea de a reintroduce controale excepţionale sau temporare în caz de "ameninţare gravă la adresa securităţii" sau "probleme grave la frontierele externe, susceptibile să pună în pericol funcţionarea globală a spaţiului Schengen", potrivit Comisiei Europene (CE).
Franţa a reintrodus temporar controalele la frontiere în timpul summiturilor G8 organizate pe teritoriul său sau al summitului NATO de la Strasbourg, în 2009.