Franţa: Jean-Marie Le Pen, condamnat la închisoare cu suspendare pentru injurii la adresa romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen
Preşedintele de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen, preşedintele de onoare al partidului Frontul Naţional (de extrema dreaptă) din Franţa, a fost condamnat, joi, la două luni de închisoare cu suspendare pentru afirmaţia sa că romii, „ca şi păsările, ar zbura natural“, relatează AFP.

Reprezentanta parchetului, Annabelle Phlippe, a estimat că este „perfect constituit“ delictul de injurie cu caracter rasial, cerând tribunalului corecţional din Paris să-l condamne şi la o amendă de 10.000 de euro.

În 22 septembrie 2012, în timpul unei universităţi de vară a Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen făcut afirmaţii injurioase la adresa imigranţilor, temă favorită a partidului, în prezenţa fiicei sale, Marine Le Pen care conduce acum Fronul Naţional.

Ironizându-i pe romi, el a stârnit râsete şi aplauze, atribuindu-le fraza: „Noi suntem ca păsările, zburăm în mod natural“. Fondatorul Frontului Naţional a fost condamnat deja în mai multe rânduri pentru derapajele sale, de la camerele de gazare calificate drept „punct de detaliu în istoria Celui de-al Doilea Război Mondial, afirmaţie făcută în 1987, la „inegalitatea raselor“ (1996), şi ajungând la „ocupaţia germană nu a fost inumană în mod special“.


Şi ministrul francez de Interne, Manuel Valls, s-a ales marţi cu o plângere penală depusă de Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenia între popoare (MRAP), pentru „incitare la ură rasială şi discriminare“, în urma comentariilor pe care ministrul le-a făcut la adresa romilor originari din România şi Bulgaria. Este pentru prima oară când un ministru de stânga se confruntă cu o astfel de plângere.

Într-un comunicat, MRAP apreciază că Valls le neaga membrilor unui grup etnic libertatea de circulaţie de care dispun în calitatea lor de cetăţeni ai UE.

Ministrul francez de Interne a declarat la 24 septembrie, pentru France Inter, că romii ar fi „oameni care au un stil de viaţă extrem de diferit de al nostru şi care este evident în confruntare cu al nostru“.
 

citeşte şi :

Jean-Marie Le Pen vrea un nou mandat de europarlamentar

Jean-Marie Le Pen, fostul preşedinte al Frontului Naţional din Franţa, va candida din nou pentru loc în Parlamentul European la alegerile din 2014, a anunţat marţi fiica sa, Marine Le Pen.

Alianţă a partidelor eurosceptice din UE pusă la cale de Marine Le Pen şi Geert Wilders

Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen, a fost miercuri la Haga pentru a discuta cu liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders despre o alianţă a euroscepticilor în vederea alegerilor europene din mai 2014.

Marine Le Pen: „Uniunea Europeană se va prăbuşi ca Uniunea Sovietică”

Liderul partidului de extremă dreaptă Frontul National din Franţa, Marine Le Pen, susţine că „Uniunea Europeană se va prăbuşi ca Uniunea Sovietică” şi a promis că va înfiinţa o nouă facţiune radicală în cadrul Parlamentului European.

Franţa: Extrema dreaptă franceză destabilizează Guvernul şi opoziţia în urma unui scrutin local

Frontul Naţional (formaţiune de extremă dreapta) a obţinut o victorie într-un scrutin local în Franţa, destabilizând Guvernul socialist şi opoziţia de dreapta, care se acuzau reciproc, luni, în contextul în care populaţia este sătulă de insecuritate şi criză, relatează AFP.

Marine Le Pen aşteaptă ca Guvernul Franţei să se opună clar aderării României la Schengen

Marine Le Pen, preşedintele formaţiunii naţionaliste franceze Frontul Naţional (FN), cere Guvernului Franţei să se opună eliminării restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari, inclusiv aderării României şi Bulgariei la Schengen, informează Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite