Franța include dreptul la avort în Constituție. Reacția Vaticanului

0
Publicat:

Franța a devenit primul stat din întreaga lume care a inclus dreptul la avort în Constituția sa. Parlamentarii au votat pentru revizuirea Constituției din 1958 a țării pentru a consacra „libertatea garantată" a femeilor de a recurge la întreruperile de sarcina, relatează BBC.

În Franța, dreptul la avort a fost consacrat prin lege încă din 1975. FOTO Shutterstock (Arhivă)
În Franța, dreptul la avort a fost consacrat prin lege încă din 1975. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Acesta devine cel de-al 25-lea amendament la documentul fondator al Franței moderne și primul din 2008 încoace. Sondajele de opinie arată că în jur de 85% din cetățenii țării au susținut reforma. 

Înainte de vot, premierul francez Gabriel Attal a declarat în Parlament că dreptul la avort rămâne „în pericol" și „la mila celor care iau decizii". 

„Le spun femeilor, atât din interiorul granițelor noastre, cât și din afara lor: Începe era unei lumi a speranței", a declarat el în cadrul unui congres parlamentar rar la Versailles. 

În timp ce opoziția dreptei din Parlament nu s-a materializat, președintele Emmanuel Macron a fost acuzat că folosește Constituția în scopuri electorale. 

Criticii susțin că revizuirea nu este neapărat greșită în sine, ci inutilă, și l-au acuzat pe șeful statului că încearcă să se folosească de această cauză pentru a-și spori credibilitatea. 

În Franța, dreptul la avort a fost consacrat prin lege încă din 1975. 

Din acel moment, legea a fost actualizată de nouă ori - și de fiecare dată cu scopul de a crește accesul. 

Consiliul Constituțional al Franței - organismul care se pronunță asupra constituționalității legilor - nu a ridicat nicio întrebare. 

Într-o hotărâre din 2001, consiliul și-a bazat aprobarea avortului pe noțiunea de libertate consacrată în Declarația drepturilor omului din 1789, care, din punct de vedere tehnic face parte din Constituție. 

„Niciun 'drept' de a lua o viață” 

Astfel, mulți juriști susțin că avortul era deja un drept constituțional. 

Modificarea constituțională a fost determinată de evoluțiile recente din SUA, unde dreptul la avort a fost eliminat de Curtea Supremă în 2022. Statele pot acum să interzică din nou procedura în mod individual, punând capăt dreptului la avort pentru milioane de femei. 

Măsura de a înscrie avortul în Constituția franceză a fost salutată de mulți. 

În momentul votului, turnul Eiffel ar trebui să strălucească și să transmită și un mesaj lumii. Este un mesaj important pentru întreaga lume", a declarat Anne-Cecile Mailfert, activistă pentru Fondation des Femmes, o organizație pentru drepturile femeilor. 

Aceste emoții care ne umplu astăzi și care ne dau cu adevărat energie, am dori să le transmitem și altor femei și feministe din lume care luptă pentru drepturi similare.

Însă nu toți au salutat acest vot, Vaticanul reiterându-și opoziția față de avort. 

Nu poate exista niciun 'drept' de a lua o viață umană", a transmis instituția Vaticanului într-un comunicat, reluând îngrijorările deja exprimate de episcopii catolici francezi. 

Instituția a făcut apel la „toate guvernele și la toate tradițiile religioase să facă tot ce le stă în putință pentru ca, în această fază a istoriei, protecția vieții să devină o prioritate absolută". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite