Urmările deciziei Curţii Supreme a SUA: Fetiţă de 10 ani, însărcinată în urma unui viol, nevoită să meargă în alt stat pentru avort

0
0
Protest pro choice avort SUA foto Shutterstock
FOTO Shutterstock

O feti┼ú─â de 10 ani din Ohio, ├«ns─ârcinat─â ├«n ┼čase s─âpt─âm├óni dup─â ce a fost victima unui viol, a fost nevoit─â s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n Indiana pentru a face ├«ntrerupere de sarcin─â, avortul fiind interzis ├«n statul ├«n care locuie┼čte. Cazul scoate ├«n eviden┼ú─â impactul ┼čocant al hot─âr├órii Cur┼úii Supreme a SUA, care a eliminat dreptul constitu┼úional la avort.

Povestea fetei a ie┼čit la iveal─â la trei zile dup─â ce instan┼úa a anulat dreptul la nivel na┼úional de a ├«ntrerupe sarcina ┼či dup─â ce a intrat ├«n vigoare interdic┼úia avortului ├«n statul Ohio dup─â ┼čase s─âpt─âm├óni de sarcin─â, potrivit The Guardian.┬á

Dr. Caitlin Bernard, un obstetrician-ginecolog din Indianapolis, a declarat c─â a primit un telefon de la un coleg medic din Ohio care trateaz─â victimele abuzurilor asupra copiilor ┼či care i-a cerut ajutorul. Legiuitorii din Indiana nu au interzis sau restric┼úionat ├«nc─â avortul, dar este posibil s─â fac─â acest lucru atunci c├ónd o sesiune special─â a adun─ârii de stat se va ├«ntruni la sf├ór┼čitul acestei luni.

Medicii care efectueaz─â avorturi, precum Bernard, spun c─â au ├«nregistrat o cre┼čtere brusc─â a num─ârului de paciente care vin la clinicile lor pentru avort din statele vecine ├«n care astfel de proceduri sunt acum restric┼úionate sau interzise.

ÔÇ×Este greu de imaginat c─â ├«n doar c├óteva s─âpt─âm├óni nu vom mai avea capacitatea de a oferi aceste ├«ngrijiriÔÇŁ, a declarat Bernard pentru Columbus Dispatch.

├Äns─â cazul feti┼úei de 10 ani a determinat personalit─â┼úi politice proeminente anti-avort s─â apere drepturile femeilor ┼či fetelor ÔÇô inclusiv victimele abuzului ÔÇô ├«n timp ce ap─âr─â restric┼úiile referitoare la avort.

Guvernatorul republican Kristi Noem din Dakota de Sud, men┼úionat─â ca o poten┼úial─â contracandidat─â a lui Donald Trump ├«n 2024, a declarat duminic─â la emisiunea State of the Union de la CNN c─â i se pare ÔÇ×incredibilÔÇŁ c─â ÔÇ×nimeni nu vorbe┼čte despre individul pervers ┼či oribil care a violat o feti┼ú─â de 10 ani".

Avorturile sunt acum acte criminale ├«n Dakota de Sud ÔÇ×cu excep┼úia cazului ├«n care exist─â o judecat─â medical─â adecvat─â ┼či rezonabil─â c─â efectuarea unui avort este necesar─â pentru a p─âstra via┼úa femeii ├«ns─ârcinateÔÇŁ. Cazurile de incest ┼či de viol nu constituie o excep┼úie conform legii actuale din Dakota de Sud.

Vineri, statul a interzis, de asemenea, avortul medical prin telemedicin─â ┼či a m─ârit pedeapsa pentru practicarea f─âr─â licen┼ú─â a medicinei atunci c├ónd se efectueaz─â avorturi.

Dana Bash, gazda emisiunii ÔÇ×State of the UnionÔÇŁ de la CNN, a presat-o pe Noem s─â spun─â dac─â este corect ca o victim─â a unui viol ├«n v├órst─â de 10 ani, ├«ns─ârcinat─â, s─â fie nevoit─â s─â treac─â grani┼úele statului pentru un avort legal.

Parc─â ├«ncerc├ónd s─â se eschiveze, Noem a spus c─â violul copiilor este ÔÇ×o problem─â pe care Curtea Suprem─â a c├ónt─ârit-o... de asemeneaÔÇŁ, ad─âug├ónd c─â publicul ar trebui s─â se adreseze ┼či ÔÇ×acelor indivizi bolnavi [care] le fac acest lucru copiilor no┼čtriÔÇŁ.

├Äntrebat─â dac─â ar ├«ncerca s─â ob┼úin─â modificarea legii dac─â un caz similar ar avea loc ├«n statul s─âu, Noem a r─âspuns: ÔÇ×Nu cred c─â o situa┼úie tragic─â ar trebui s─â fie perpetuat─â de o alt─â tragedie. Trebuie s─â facem mai mult pentru a ne asigura c─â tr─âim cu adev─ârat o via┼ú─â care spune c─â fiecare via┼ú─â este pre┼úioas─â, ├«n special vie┼úile nevinovate care au fost distruse, precum cea a feti┼úei de 10 aniÔÇŁ.

├Äntrebat─â dac─â fata ar trebui s─â aib─â copilul, Noem a r─âspuns c─â ÔÇ×fiecare via┼ú─â este pre┼úioas─â. Aceast─â tragedie este ├«ngrozitoare. Dar, ├«n Dakota de Sud, legea de ast─âzi precizeaz─â c─â avorturile sunt ilegale, cu excep┼úia cazului ├«n care se salveaz─â via┼úa mameiÔÇŁ.

De asemenea, întrebată dacă permiterea efectuării unui avort la o fetiţă de 10 ani ar fi considerată ca fiind protejarea vieţii mamei, Noem nu a exclus această interpretare.

ÔÇ×Da, ├«n acea situa┼úie, medicul, familia, persoanele cele mai apropiate vor lua deciziile acolo pentru acea familieÔÇŁ, a spus ea, revenind la problema care pentru mul┼úi republicani este punctul central al dezbaterii privind avortul.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite