Polonia, condamnată de CEDO după ce o tânără a fost împiedicată să avorteze în ciuda existenței unei anomalii fetale

0
Publicat:

Polonia a fost condamnată joi, 14 decembrie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru "încălcarea dreptului la respectarea vieţii private", după ce unei tinere i-a fost interzis avortul, în baza "existenţei de anomalii fetale", potrivit AFP. Marți, CEDO a condamnat Polonia pentru că nu oferă recunoaştere legală pentru cuplurile de acelaşi sex.

Polonia condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la viață privată - FOTO Shutterstock
Polonia condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la viață privată - FOTO Shutterstock

Femeia era însărcinată cu un fetus purtător al trisomiei 21 și decisese să facă avort, în baza unei legi poloneze din 1993 ce autorizează avortul în caz de anomalie fetală, atunci când sarcina pune în pericol viaţa mamei sau este rezultatul unui viol sau incest, potrivit Agerpres. 

Curtea Constituţională poloneză a decis însă că avortul în baza anomaliei fetale este incompatibil cu Constituţia, în 2020, iar decizia a intrat în vigoare pe 27 ianuarie 2021. 

Tânăra poloneză ar fi trebuit să avorteze chiar a doua zi după intrarea în vigoare a noii legi, pe 28 ianuarie 2021, într-un spital din Varşovia. Însă,  programarea ei a fost anulată de spital. Aceasta a trebuit să plece în altă țară pentru a avorta. 

Decizia CEDO evidențiază că procedura de alegere a judecătorilor Curţii Constituţionale a Poloniei "a fost marcată de grave nereguli" şi că această jurisdicţie nu era prin urmare "un organ compatibil cu cerinţele de preeminenţă a dreptului", potrivit sursei citate. 

Mai mult decât atât, CEDO spune că  întreruperea de sarcină a femeii era decisă şi demarată înainte ca decizia Curţii Constituţionale să intre în vigoare, iar anularea ei "a privat-o pe solicitantă de garanţii adecvate împotriva arbitrariului". 

Magistrații europeni au condamnat Polonia pentru încălcarea "dreptului la respectarea vieţii private", garantat de articolul 8 din Convenţia Europeană pentru apărarea a Drepturilor Omului, cu o majoritate de cinci voturi contra două. Doar judecătorii din Ungaria și Polonia nu au fost de acord cu decizia. 

Polonia va fi nevoită să plătească femeii 15.000 de euro ca "prejudicii morale" şi 1.004 euro ca "prejudicii materiale". 

De altfel, Polonia a fost condamnată marți pentru că a împiedicat căsătoria a cinci cupluri de același sex, o decizie asemănătoare a fost luată de CEDO și în cazul țării noastre

Marți, CEDO a condamnat Polonia cu privire la lipsa unui ”cadru juridic care să le permită persoanelor de acelaşi sex să beneficieze de o recunoaştere şi o protecţie adecvate ale relaţiilor lor de cuplu”. Cinci cupluri de acelaşi sex au sesizat instanţa europeană în urma refuzării căsătoriei pe motiv că nu era vorba despre căsătoria unui bărbat cu o femeie. 

CEDO este tribunalul  însărcinat să se pronunţe asupra încălcărilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului în cele 46 de ţări care au ratificat acest text și are sediul la Strasbourg. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite