FOTO VIDEO Brexit a învins. Irlanda de Nord şi Scoţia se gândesc să iasă din Regatul Unit. Premierul David Cameron şi-a anunţat demisia
0Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a obţinut 51,9 % din sufragii după numărarea majorităţii voturilor din circumscripţii la referendumul istoric care a avut loc joi.
51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.
Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE.
Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.
Comisia Electorală din Marea Britanie anunţă că Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, transmite vineri Reuters.
UPDATE 12.15 Indicele ROBOR la trei luni a urcat cu 11% şi a atins nivelul maxim al ultimelor cinci luni. Indicatorul financiar ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă la creditele în lei, a urcat vineri, în urma votului pro-Brexit, până la 0,85% pe an, în creştere cu 11% faţă de nivelul de joi, acesta fiind maximul ultimelor cinci luni.
UPDATE 19.02 Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a declarat, vineri, că avocaţii UE depun eforturi considerabile pentru a vedea dacă este posibilă accelerarea declanşării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a permite ieşirea rapidă a Marii Britanii din blocul comunitar, relatează „The Guardian“.
De asemenea, preşedintele Legislativului UE a spus că procesul de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar nu ţine exclusiv de dorinţa Executivului britanic, deşi instituţiile europene au luat notă de declaraţia unilaterală a Londrei cu privire la amânarea declanşării procedurii de ieşire până în octombrie.
Mai mult, Schulz a ţinut să precizeze că acordul de reforme negociat în luna februarie între UE şi Marea Britanie este nul.
UPDATE 17.37 Malta a anunţat vineri că este reticentă în a prelua, la 1 ianuarie 2017, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru un an, astfel încât să asigure conducerea acestei instituţii şi în a doua jumătate a anului viitor, când mandatul ar fi urmat să fie deţinut de Marea Britanie, potrivit DPA.
Cel mai mic stat din UE va prelua la 1 ianuarie preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE, fiind prevăzut să fie urmată de Marea Britanie. Rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie a născut însă o nouă problemă.
„Nu am fost contactaţi oficiali despre această problemă, dar neoficial au existat unele discuţii'“, a spus premierul maltez Joseph Muscat, într-o conferinţă de presă.
„Dacă instituţiile UE ne cer să asigurăm preşedinţia pentru două semestre (consecutive), atunci ar trebui să vedem ce resurse avem şi vom lua apoi o decizie. Dar vom avea mai degrabă un mandat de şase luni'“, a subliniat el.
La 1 iulie acest an, preşedinţia semestrială a Consiliului UE, asigurată în prezent de Olanda, va fi preluată de Slovacia.
UPDATE 16.32 Rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană nu trebuie să stopeze şi nu va opri procesul de extindere a UE, a estimat vineri comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.
UPDATE 16. 26 Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat vineri că rezultatele referendumului din Marea Britanie marchează o zi tristă pentru Europa, iar Uniunea Europeană trebuie să arate acum că se poate descurca fără Marea Britanie.
Şeful guvernului bulgar a afirmat că nu ar trebui să aibă loc niciun fel de negocieri privind acorduri sau statute speciale pentru că acest lucru ar nărui UE şi, la un moment dat, numai Grecia, Bulgaria şi România ar putea rămâne în UE, cu state donatoare care cer un statut special. Ceea ce se aplică tuturor ţărilor din afara UE ar trebui să se aplice şi Regatului Unit, a subliniat el.
UPDATE 16.25 Partidului Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) din Austria, al cărui lider, Heinz-Christian Strache, le-a cerut preşedinţilor Comisiei Europene şi Parlamentului European să demisioneze după rezultatul referendumului britanic.
UPDATE 16.20 Cancelarul austriac Christian Kern a declarat vineri că nu se aşteaptă la un „efect de domino“ după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, precizând că ţara sa nu va organiza un referendum similar, transmite Reuters.
UPDATE 16.00 Marea Britanie a pierdut în ultimele opt ore 350 de miliarde de dolari, o sumă mai mare decât contribuţia la bugetul UE în ultimii 15 ani, a scris pe Twitter liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Vehofstadt.
UPDATE 15.44 Petiţia pentru un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE a strâns peste 100.000 de semnături, astfel că va fi examinată de Parlament. Guvernul urmează să răspundă petiţiei în următoarele ore sau zile.
UPDATE 15.04 Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat pe Twitter că respectă decizia poporului britanic şi cere Guvernului de la Londra să o pună în aplicare fără întârziere.
„Poporul britanic şi-a exprimat dorinţa să plece. Regretăm această decizie, dar o respectăm. Ne aşteptăm ca Marea Britanie să dea curs acestei decizii. Orice întârziere ar prelungi incertitudinea fără să fie necesar“, a subliniat el, într-un mesaj similar celui transmis împreună cu liderii Consiliului European şi Parlamentului European, transmite news.ro.
Ei au subliniat că, până la finalizarea negocierilor, Marea Britanie va rămâne un membru al UE, cu toate drepturile şi obligaţiile care derivă din acest statut.
UPDATE 14.54 Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri că Brexitul este o „lovitură adusă Europei“ şi a anunţat că i-a invitat luni, la Berlin, pe preşedintele francez François Hollande, premierul italian Matteo Renzi şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite AFP.
„Luăm act cu regret de decizia majorităţii populaţiei britanice; este o lovitură adusă Europei, o lovitură adusă procesului de unificare europeană'“, a declarat Merkel, potrivit Agerpres.
Potrivit DPA, în opinia sa statele membre ale UE trebuie să se abţină de la adoptarea unor decizii rapide în urma votului britanicilor favorabil părăsirii UE.
UPDATE 14.37 Marea Britanie nu va întoarce spatele Europei şi va rămâne o naţiune la fel de unită ca înainte să voteze să părăsească Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a declarat vineri coliderul „Vote Leave“ Boris Johnson, relatează DPA.
Decizia de a părăsi UE „nu înseamnă că Regatul Unit va fi mai puţin unit ori mai puţin european“, a declarat Johnson pentru presă.
„Nu putem să întoarcem spatele Europei, suntem parte a Europei“, a spus el, lăudând hotărârea „curajoasă şi principială“ a premierului demisionar David Cameron de a convoca aceste referendum.
El apreciază că „nu este nevoie să ne pripim“ în invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care prevede modalitatea în care ţările pot părăsi Uniunea.
În discursul în care şi-a anunţat demisia, vineri, Cameron a declarat că Articolul 50 ar trebui să fie invocat după alegerea succesorului său la conducerea Partidului Conservator şi a premierului.
Cameron şi-a exprimat dorinţa ca acest proces să fie finalizat până la Congresul partidului, prevăzut la începutul lui octombrie.
Johnson este considerat favorit să-i succeadă lui Cameron.
UPDATE 14.36 Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat că votul britanic pune Uniunea Europeană în dificultate.
„Votul britanicilor pune Europa la grea încercare. Aceasta trebuie să arate, în aceste circumstanţe, soliditatea şi forţa sa, oferind răspunsurile necesare pentru a limita riscurile economice şi financiare provocate de ieşirea Marii Britanii (din UE - n. red.)“, a spus liderul de la Elysee, potrivit „Le Monde“.
„Decizia britanică necesită şi să luăm la cunoştinţă cu luciditate lipsurile din funcţionarea Europei şi pierderea încrederii populaţiei în proiectul pe care îl reprezintă. Întotdeauna este nevoie de mai puţin timp pentru a desface decât pentru a face, pentru a distruge decât pentru a construi. Franţa, ţară fondatoare a Europei, nu va accepta acest lucru“, a subliniat el.
Hollande a precizat că va merge luni la Berlin pentru a se întâlni cu şefa Guvernului german, Angela Merkel, pentru a „evoca ce trebuie făcut“ înainte de Consiliul european de marţi şi miercuri.
Şeful statului francez a făcut aceste declaraţii la finalul unei reuniuni ministeriale.
UPDATE 14.25 Primarul Londrei Sadiq Khan le-a dat asigurări vineri, după Brexit, locuitorilor europeni ai Londrei - între care şi numeroşi români - că sunt „foarte bineveniţi“ în capitala britanică, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„Vreau să transmit fiecărui rezident european care trăieşte în Londra un mesaj clar: sunteţi foarte bineveniţi aici“, scrie el.
„Ca oraş, vă suntem recunoscători pentru contribuţia voastră enormă, iar acest lucru nu se va schimba în urma referendumului“ de joi, în care Brexitul a obţinut o victorie strânsă, cu 52% din voturile exprimate, afirmă primarul Londrei în această scurtă postare.
„Există aproape un milion de cetăţeni europeni care trăiesc la Londra astăzi, iar ei aduc un beneficiu uriaş oraşului nostru - muncesc din greu, plătesc taxe, lucrează în serviciile noastre publice şi contribuie la viaţa noastră culturală şi civică“, scrie Khan, potrivit news.ro.
„Cu toţii avem responsabilitatea de a căuta, acum, să vindecăm disensiunile care au apărut în cadrul campaniei (în vederea referendumului) şi să ne concentrăm mai degrabă asupra a ceea ce ne uneşte decât asupra a cee ce ne dezbină“, conchide primarul capitelei britanice.
UPDATE 14.05 Cancelarul german Angela Merkel a anunţat vineri că i-a invitat la Berlin, pentru consultări pe preşedintele Consiliului European Donald Tusk, pe preşedintele francez Francois Hollande şi pe premierul italian Matteo Renzi, relatează Reuters. Întâlnirea va avea loc luni. Merkel a subliniat că obiectivul UE trebuie să fie o relaţie viitoare cât mai strânsă cu Marea Britanie.
UPDATE 13.54 O petiţie a fost depusă pe site-ul Parlamentului britanic pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenţa la UE şi a strâns deja aproape 86.000 de semnături.
Pentru ca o petiţie să fie discutată în Parlament, trebuie să strângă 100.000 de semnături în termen de şase luni.
UPDATE 13.00 Cursul oficial al BNR, după votul pro-Brexit: Euro urcă la 4,5366 lei, dolarul – 4,0766 lei. Lira sterlină coboară la 5,6686 lei
UPDATE 12.27 Poziţia Marii Britanii în NATO rămâne neschimbată, iar Alianţa este mai importantă ca niciodată, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după anunţarea rezultatelor referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE.
UPDATE 12.15 Rate mai mari la creditele în lei. Indicele ROBOR la trei luni a urcat cu 11% şi a atins nivelul maxim al ultimelor cinci luni. Indicatorul financiar ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă la creditele în lei, a urcat vineri, în urma votului pro-Brexit, până la 0,85% pe an, în creştere cu 11% faţă de nivelul de joi, acesta fiind maximul ultimelor cinci luni.
UPDTATE 12.14 Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a fost huiduit atunci când a ieşit din locuinţa sa din Islington, unde majoritatea populaţiei a votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, relatează BBC News.
Politicianul conservator, unul dintre liderii tabere pro-Brexit, nu a vorbit cu jurnaliştii la ieşire. El a urcat rapid în maşină pentru a pleca spre sediul de campanie.
La Islington, unde locuieşte fostul edil, 70% dintre alegători au votat pentru rămânerea ţării în blocul comunitar, notează BBC, potrivit news.ro.
UPDATE 12.12 Liderul popularilor europeni, Manfred Weber, a declarat că Scoţia şi Irlanda de Nord, aflate acum în componenţa Marii Britanii, sunt binevenite în UE după ce britanicii au decis prin referendum ieşirea Regatului Unit din UE. "Depinde de Scoţia. Europa e deschisă pentru noi membri, asta e clar. Cei care vor să rămână sunt bineveniţi în UE", a spus Weber.
UPDATE 11.59 Parlamentul European se va reuni marţi pentru discuţii asupra votului din Marea Britanie.
UPDATE 11.54 Parlamentul german se va reuni în sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru a discuta despre repercusiunile Brexitului, a declarat Volker Kauder, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, informează DPA.
UPDATE 11.52 Recuperarea suveranităţii Insulelor Falkland rămâne un obiectiv „permanent şi ianlienabil“ al poporului argentinian, a declarat joi, în timpul referendumului britanic, ministrul argentinian de Externe, care a îndemnat la negocieri pe tema acestei dispute teritoriale cu Regatul Unit, relatează The Associated Press.
Londra a respins însă orice negocieri pe această temă, în pofida unei rezoluţii cu caracter neconstrângător prin care ONU a îndemnat la soluţionarea diferendului teritorial prin negocieri.
Susana Malcorra a declarat în faţa membrilor Comisiei pentru Decolonizare că ideea autodeterminării nu este absolută şi că nu se aplică în cazul Falkland, deoarece actualii locuitori au fost plasaţi pe insule de către Marea Britanie, după ce regatul a cucerit insulele în 1833.
„Trecerea timpului nu a erodat validitatea cererii noastre şi nici puterea convingerii noastre că acest conflict îndelung cu privire la suveranitatea insulelor este necesar să fie soluţionat prin negocieri între cele două părţi“, a declarat Malcorra, potrivit news.ro.
UPDATE 11.38 Spania a propus vineri, după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, ca Londra şi Madridul să împartă suveranitatea asupra Gibraltarului, pentru că astfel teritoriul, unde majoritatea alegătorilor au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, va avea în continuare acces la piaţa unică, relatează AFP.
„Formula noastră este o cosuveranitate britanico-spaniolă pentru o periodă determinată de timp, iar după ce va trece acea perioadă de timp, ne vom îndrepta spre întoarcerea Gibraltarului sub suveranitate spaniolă”, a declarat ministrul de Externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo.
95,9% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, potrivit rezultatelor oficiale.
Gibraltarul, aflat în sudul Spaniei, este de mult timp o sursă de fricţiune între Londra şi Madrid, care vrea să preia din nou controlul asupra teritoriului pe care i l-a cedat Marii Britanii în 1713.
UPDATE 11.00 Reacţia BNR, după votul pro-Brexit: Monitorizăm atent volatilitatea leului şi avem toate instrumentele necesare să atenuăm eventuale şocuri. Banca Naţională a României (BNR) a luat deja în calcul riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi va monitoriza cu atenţie volatilitatea leului, având la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a atenua eventuale şocuri şi reacţii, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu.
UPDATE 10.42 Ieşirea Marii Britanii din UE nu comportă riscuri serioase pentru Federaţia Rusă, dar va reduce apetitul investitorilor pentru risc, a declarat vineri agenţiei de presă TASS ministrul adjunct de finanţe rus, Aleksei Moiseev.
Ministrul britanic al afacerilor externe, Philip Hammond, a declarat că Marea Britanie îşi pierde mult din puterea politicii sale externe ca rezultat al referendumului privind apartenenţa la Uniunea Europeană.
UPDATE 10.39 În capitala Germaniei, la Berlin, va avea loc sâmbătă o reuniune a şefilor diplomaţiilor din cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene, transmite vineri France Presse.
UPDATE 10.27 Cameron şi-a anunţat demisia
David Cameron îşi anunţă demisia de la conducerea Marii Britanii, începând din octombrie..
UPDATE 10.08 Preşedintele american Barack Obama a fost informat în legătură cu rezultatul referendumului din Marea Britanie şi va discuta telefonic cu premierul britanic David Cameron, relatează ITV.
În timpul campaniei electorale, Obama a mers într-o vizită la Londra pentru a-şi exprima susţinerea faţă de rămânerea ţării în blocul comunitar.
UPDATE 9.55 Liderul formaţiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage a cerut vineri dimineaţă un „Guvern Brexit” şi lansarea cât mai rapidă a negocierilor pentru ieşirea din UE, relatează Bloomberg şi AFP.
Într-o scurtă conferinţă de presă, el a subliniat că UE este „pe moarte” şi că ieşirea din UE este „o victorie pentru oamenii de rând, cu bun simţ” şi că ziua de 23 iunie ar trebui declarată zi liberă, relatează ITV.
UPDATE 9.53 Votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană are implicaţii semnificative pentru Irlanda şi pentru comunitatea europeană în ansamblul său. La rândul său, prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene".
UPDATE 9.38 Lideri extremişti şi naţionalişti din Europa- Marine Le Pen (Franţa), Matteo Salvini (Italia), Geert Wilders (Olanda) cer şi ei referendumuri pentru ieşirea ţărilor lor din UE.
UPDATE 9.26. Lira sterlină se depreciază şi ajunge la cel mai scăzut nivel de după 1985. Preţul petrolului era în scădere, iar al aurului în creştere. La primele ore ale dimineţii, lira era cotată sub nivelul de 1,35/dolar, pentru prima dată după 1985.
UPDATE 8:40 În cazul confirmării Brexitului, preconizat de BBC, ITV şi Sky News, premierul David Cameron şi-ar putea pierde postul, scrie The Associated Press.
Liderul Partidului Conservator şi-a legat reputaţia de rămânerea Marii britanii în Uniunea Europeană.
Fostul primar al londrei Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei "Leave", este considerat de-acum favoritul la succesiunea lui Cameron.
UPDATE 8:02 În cazul în care se confirmă victoria Brexitului în referendumul britanic, UE urmează să plonjeze vineri dimineaţa într-o intensă secvenţă de reuniuni, cu scopul de a stabili un nou ţel europenilor şi de a se pregăti pentru a continua fără Regatul Unit, relatează AFP.
UPDATE 7:40 Liderul euroscepticilor UKIP, Nigel Farage, a susţinut vineri dimineaţă, într-un mesaj postat pe Twitter, că speră ca zorii zilei să aducă independenţa în Marea Britanie. Declaraţia lui Farage vine după ce rezultatele centralizate din jumătate de circumscripţii indică un avans de trei puncte procentuale pentru ieşirea din UE, scrie Sky News, potrivit agenţiei News.ro
”Acum îndrăznesc să visez că zorii zilei vor veni peste un Regat Unit independent”, a scris Farage pe Twitter.
Mai mult, Nigel Farage insistă că 23 iunie ar putea să rămână în istorie drept ziua în care Marea Britanie şi-a recâştigat independenţa.
Anterior, liderul euroscepticilor a fost dezamăgit de primele estimări şi a susţinut că se aşteaptă la o victorie fragilă a taberei pentru rămânerea în blocul comunitar.
UPDATE 7:30 ITV preconizează un Brexit şi prezintă un scor de 56,7% din voturile exprimate în favoarea "Leave". Londra şi Scoţia au votat puternic "Remain", însă tabăra proeuropeană a fost subminată de rezultate slabe în nordul Angliei, transmite News.ro.
Alegătorii din Ţara Galilor şi comitatele engleze s-au pronunţat masiv în favoarea unui Brexit.
Lira sterlină a căzut la cel mai slab nivel, raportat la dolar, din 1985, iar pieţele reacţionează faţă de rezultatul consultării.
UPDATE 06:45 BBC-ul prezice că numărul celor care au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE ar fi fost mai mare. Deocamdată, tabăra pro-Brexit conduce cu 52% la 48%, după centralizarea voturile din 325 de circumscripţii dintr-un total 382.
UPDATE 06:00 Rezultatele centralizate din Manchester, după referendumul privind statutul Marii Britanii în UE, demostrează că alegătorii britanici au votat mai puţin decât se aşteptau analiştii în favoarea râmânerii în blocul comunitar. Deşi se aştepta ca zona metropolitană Manchester să fie un bastion pro-UE, cifrele din sondaje şi analize nu s-au potrivit cu cele din realitate.
UPDATE 05:30 Tabăra pro-Brexit conduce cu un avans de 3% după centralizarea voturilor exprimate în jumătate din circumscripţii. Autorităţile au centralizat voturile exprimate în mai bine de jumătate din circumscripţiile britanice, respectiv în 194 din cele 382 de circumscripţi existente. potrivit datelor, 51,5% dintre alegătorii britanici au votat pentru ieşirea din UE, în vreme ce alţi 48,5% au ales în favoarea rămânerii în blocul comunitar.
UPDATE 04:30 72,1% dintre alegătorii britanici au votat la referendum potrivit datelor centralizate din peste jumătate de circumscripţii. Peste 46,5 milioane de britanici au fost chemaţi joi la urne pentru a vota într-un referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii, dar şi pentru blocul comunitar. Primele date centralizate indică o prezenţă la vot masivă, după ce 72,1% din alegătorii britanici înregistraţi au votat în 200 de circumscripţii electorale, din cele 382 existente.
UPDATE 03:30 Moment de reculegere în memoria laburistei Jo Cox, cu ocazia numărării voturilor de la referendum în Leeds. În timp ce britanicii numără voturile referendumului privind statutul Regatului Unit în UE, câteva centre de numărare au păstrat un moment de reculegere în memoria parlamentarei laburiste Jo Cox, care a fost ucisă, în urmă cu o săptămână, atunci când făcea campanie pro-UE în propria circumscripţie electorală din nordul Angliei.
UPDATE 03:00 La trei ore după finalizarea votului, autorităţile din Newcastele au anunţat că tabăra pro-UE conducece cu un avans fragil, după ce 50,7% dintre alegători au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.
Între timp, administraţia din Sunderland, care anunţă de obicei primele rezultate ale alegerilor, a terminat de numărat voturile la doar câteva minute după sosirea rezultatelor din Newcastle. În oraşul din nord-estul Angliei, victoria a fost una decisivă pentru eurosceptici, după ce 82.394 de cetăţeni britanici au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, faţă de cele 51.930 de voturi în favoarea taberei pro-UE.
UPDATE 02:30 Liderul euroscepticilor UKIP, Nigel Farage, a susţinut vineri că schema de înregistrare a alegătorilor britanici folosită de executiv, care a prelungit cu 48 de ore data limită pentru înregistrarea votanţilor, ar putea să fie de vină pentru o posibilă înfrângere suferită de tabăra pro-Brexit în referendumul britanic. Declaraţia lui Farage vine după publicarea primelor estimări, care indică că britanicii au ales să rămână în blocul comunitar.
UPDATE 02:00 Sondajul Ipsos MORI, a doua mare companie de sondare a opiniei publice din Marea Britanie, indică un avans de opt puncte procentuale pentru rămânerea în blocul comunitar, la doar o oră după închiderea urnelor. Acesta este cel mai mare avans estimat în ultimele zile de sondajele companiilor britanice.
”Am efectuat un sondaj, potrivit căruia rezultatele sunt 54% pentru rămânere, faţă de 46% pentru ieşire”, a anunţat directorul Ipsos MORI, Ben Page.
UPDATE 01:30 Prim-ministrul David Cameron le-a mulţumit, printr-un mesaj publicat pe Twitter, alegătorilor britanici care au votat în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană. Declaraţia premierului vine după închiderea urnelor şi după ce primele estimări au indicat un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE.
”Mulţumesc celor care au votat pentru a păstra Marea Britanie ami puternică, mai sigură şi mai bună în Europa - aşa cum o fac şi miile de oameni care au participat la campania pro-UE pe întreg teritoriul ţării”, a scris Cameron pe Twitter.
UPDATE 01:00 Liderul UKIP, euroscepticul Nigel Farage, a recunoscut posibila victorie a taberei care a militat pentru rămânerea în blocul comunitar. Mai mult, imediat după închiderea secţiilor de vot, 84 de parlamentari conservatori eurosceptici, care au făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, au publicat o scrisoare prin care îi cer prim-ministrului David Cameron să rămână în fruntea executivului indiferent de rezultatele finale ale referendumului crucial pentru viitorul ţării şi al blocului comunitar. Totodată, Printre semnatarii scrisorii se numără miniştrii britanici, precum ministrul de Justiţie Michael Gove, care a participat activ la campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE.
UPDATE 00:15 Britanicii au încheiat referendumul la ora locală 22.00 (0.00 ora României), după 15 ore de alegeri tensionate marcate de câteva incidente nesemnificative. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate după miezul nopţii, însă sondajul YouGov indică un uşor avans al taberei pro-UE, care a strâns 52% din preferinţele britanicilor. Un număr record de 46,5 milioane de cetăţeni britanici au fost chemaţi la urne începând cu ora locală 7.00 (9.00 ora României). Până în acest moment, nu există darte cu privire la prezenţa la vot/ Însă, în teritoriul Gilbratar peste 80% din alegătorii britanici înregistraţi s-au prezentat la urne. Ultimul sondaj publicat de YouGov, care a prezis corect rezultatele ultimelor alegeri legislative, a arătat un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE.
UPDATE 00:00 Britanicii au încheiat referendumul la ora locală 22.00 (0.00 ora României), după 15 ore de alegeri tensionate marcate de câteva incidente nesemnificative. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate după miezul nopţii, însă ultimul sondaj publicat în ziua alegerilor indica un avans uşor pentru tabăra pro-UE.
UPDATE 23:45 Acţiunile de pe Wall Street au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, investitorii anticipând că britanicii vor opta la referendum pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Indicele S&P 500 a urcat cu 1,3%, susţinut de titlurile din sectorul resurselor şi cel al materialelor. Indicele Dow Jones a avansat cu 1,3%, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de acţiunile Goldman Sachs, cu 3,1%, şi Caterpillar, cu 2,34%. Nasdaq Composite a urcat cu 1,59%. Referendumul se va încheia la 10 p.m., ora Londrei, iar rezultatele finale sunt aşteptate vineri dimineaţă devreme.
UPDATE 23:00 Oamenii au început să iasă de la muncă. De orele acestea depinde rezultatul votului. Dacă majoritatea londonezilor se opresc în drum spre casă să voteze, Brexitul poate pierde. În metrou sau pe stradă pot fi observaţi oameni care au abţibilde lipite pe piept cu ” I'm in”, majoritatea sub 40 de ani.
UPDATE 22:05 Numeroşi britanici care locuiesc în străinătate nu şi-au primit buletinele de vot prin poştă. Alegători de pe trei continente au declarat că au ratat şansa de a se pronunţa în consultarea populară istorică din cauza unor întârzieri şi erori administrative „complet inacceptabile”. O britanică din sud-estul Londrei, Jo Zell, care s-a mutat la Paris, a declarat că a cerut să îi fie trimis prin poştă buletinul de vot. „Am primit un email de confirmare care spunea că urmează să îmi primesc buletinul de vot prin poştă, dar nu a ajuns niciun vot”, a spus ea. Comisia Electorală nu a comentat aceste cazuri şi nici nu a precizat câţi oameni sunt afectaţi.
UPDATE 21.32 Un bărbat a fost înjunghiat joi în faţa unei secţii de votare din Huddersfield, în nordul Angliei, a anunţat poliţia, precizând că secţia a fost închisă timp de o oră şi jumătate, relatează „Daily Mirror“. Potrivit autorităţilor, incidentul nu are legătură cu referendumul. Victima se află în stare gravă, dar viaţa sa nu este în pericol, au dat asigurări oficialii. Un tânăr de 19 ani a fost arestat în legătură cu acest incident, transmite news.ro.
UPDATE 20.31 „Indiferent care va fi răspunsul poporului britanic, va trebui demarată o relansare a construcţiei europene“, a declarat joi preşedintele francez, care se va deplasa săptămâna viitoare la Berlin, pentru o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.
Aceasta este „o zi mare pentru Europa, pentru că Europa, în mod necesar, se va schimba, indiferent care va fi votul britanic“, a subliniat Hollande.
„Sigur că doresc ca mâine (vineri) dimineaţa să aflăm că ei (britanicii) au rămas în UE, pentru că acesta este locul lor, pentru că Regatul Unit este o ţară europeană prin geografie, prin istorie, prin valorile pe care le promovează, prin legăturile pe care o avem cu ea“, a continuat şeful statului francez.
Hollande a pledat pentru o Europă în măsură să-şi „asigure în primul rând protecţia, securitatea, apărarea“ şi supravegherea frontierelor sale, „pentru a nu trece din nou prin ceea ce a cunoscut în legătură cu problema refugiaţilor“.
Liderul francez şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca Europa „să devină capabilă să-şi definească viitorul industrial, tehnologic, universitar, ştiinţific“, să se doteze cu „instituţii mai simple, mai rapide“ şi „să consolideze cooperarea“ între statele membre dornice să avanseze mai repede, relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres.
La rândul ei, Angela Merkel a declarat, joi, că indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările Uniunii Europene începând de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie.
Iniţial se anunţase că indiferent de rezultat, o reuniune specială este prevăzută vineri, la ora locală 10.30 (11.30), la Bruxelles, între reprezentanţii de rang înalt ai UE - preşedintele Uniunii Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz şi premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.
Un summit al tuturor celor 28 de şefi de stat şi de guvern este programat săptămâna viitoare, pe 28 şi 29 iunie.
UPDATE 19.35 Preşedinţii principalelor instituţii comunitare s-au abţinut joi să vorbească despre referendumul pe tema Brexitului, dar au continuat discuţiile şi consultările cu toţi liderii europeni pentru a-şi pregăti răspunsul după ce va fi cunoscut rezultatul votului prin care britanicii decid dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană.
La Nantwich, în vestul Angliei, unii alegători au venit călare la vot FOTO Twitter @PoliceCrew
UPDATE 17.19 Sondajele electorale sunt interzise în ziua alegerilor în Regatul Unit. Dar acest lucru nu a împiedicat o brutărie londoneză să facă propriile statistici ... printr-o metodă originală şi nu ştiinţifică: De o lună, brutăria Dunn Crouch End, din nordul Londrei, vinde produse decorate cu cuvintele „Vote Leave“ şi „I’M IN“. Potrivit estimărilor afişate şi publicat pe contul Twitter al acestei brutării de cartier, tabăra pro-UE a ieşit câştigătoare.
UPDATE 17.00 Pe reţeua de socializare Twitter au fost postate astăzi nenumărate imagini în care apar câini în faţa unor secţii de votare din Marea Britanie. Este vorba despre o campanie ( #dogsatpollingstations - în trad. câini la secţiile de votare) care are ca scop încurajarea prezenţei la vot, notează 20minutes.fr. În urmă cu câteva zile, „o armată de pisici“ luase cu asalt reţeaua de socializare Twitter, într-o campanie care a stat sub hashtagul #CatsAgainstBrexit (pisicile împotriva Brexitului).
UPDATE 16.05 Fostul premier britanic Tony Blair a anunţat pe contul său de Twitter că a votat pentru rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană. „Din punctul meu de vedere, votul pentru rămânere va garanta locul Marii Britanii ca ţară mândră, influentă, cu o economie foarte puternică”, a scris fostul şef al Guvernului, publicând o poză cu el ţinând în mână o foaie pe care scrie „Am votat pentru rămânere”.
UPDATE 15.45 Un sondaj realizat de Populus marţi seară arată că tabăra pentru rămânerea în UE întruneşte 55% din opţiuni, în favoarea Brexitului (ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar) fiind 45%.
UPDATE 15.28 Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut joi electoratului britanic să vină să voteze la referendumul care va decide viitorul ţării, ea exprimându-şi teama că ploaia ar putea diminua prezenţa la urne.La fel ca toţi liderii politici scoţieni, cu excepţia lui Nigel Farage (preşedintele partidului eurosceptic UKIP), Nicola Sturgeon s-a pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, apelând în special la argumente de natură economică, cum ar fi locurile de muncă şi investiţiile generate de legăturile cu blocul comunitar.
UPDATE 15.22 Mai multe secţii de votare din Londra au fost inundate şi au fost mutate joi, în timpul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, relatează DPA.
UPDATE 15.15 Celebrul actor britanic Daniel Craig, care l-a interpretat pe James Bond, şi-a exprimat fără rezerve sprijinul pentru ca ţara sa să rămână în Uniunea Europeană.
Foto: Twitter @The Sun
UPDATE 14.43 În ciuda ploii, la unele secţii de votare s-au format cozi, mulţi britanici fiind dornici să-şi exprime opţiunea. Pe reţele de socializare au apărut multe fotografii cu cozile formate, dar şi mesaje prin care utilizatorilor li se aminteşte să nu-şi uite pixurile acasă pentru că au nevoie de ele pentru a marca răspunsul la întrebarea care va decide viitorul Marii Britanii.
Foto: Twitter @Mancman10
UPDATE 14.30 Alegătorii din mai multe regiuni din ţară înfruntă inundaţiile şi ploile torenţiale pentru a merge la vot. La Chessington, unde au căzut până la 40 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, un bărbat le împrumută cizmele sale cauciuc celor care vor să voteze, pentru că secţia a fost inundată.
UPDATE 14.28 Zeci de alegători dintr-un orăşel din sudul Marii Britanii nu au putut vota când s-au prezentat la urne, din cauză că nu au fost înscrişi pe lista electorală, în urma unei erori, relatează Daily Express. Locuitorii din Leighton Buzzard, Bedfordshire, au descris situaţia drept „o mare ameţeală”.Autorităţile au rezolvat, în cele din urmă, situaţia, precizează Daily Express, fără a da alte detalii.
UPDATE 14.12 După publicarea sondajului Ipsos MORI, potrivit căruia, tabăra în favoarea rămânerii în UE are un avans de patru procente, lira sterlină s-a apreciat faţă de euro şi de dolar, atingând nivelul maxim din ultimele şase luni, semn că pieţele financiare prognozează o victorie a taberei pro-UE, notează agerpres.ro.
UPDATE 14.09 Ieşirea din Uniunea Europeană ar fi „un punct de cotitură în istoria“ Marii Britanii şi „un triumf pentru democraţie“, a declarat joi, pentru „The Telegraph“, Boris Johnson, fost primar al Londrei şi lider al campaniei pro-Brexit, în ziua în care britanicii votează la referendumul privind apartenenţa sau ieşirea din blocul comunitar.
UPDATE 13.43 Tabăra pro-UE a înregistrat un avans de patru puncte procentuale în ultimul sondaj de opinie, realizat miercuri seară şi dat publicităţii joi de Evening Standard. Potrivit studiului Ipsos MORI, 52% dintre alegători vor să rămână în UE, iar 48% vor ieşirea. Diferenţa de 4% este extrem de mică, în special în condiţiile în care rata de participare ar putea fi redusă, din cauza ploii torenţiale care ameninţă Londra, notează news.ro. Aproximativ 12% dintre cei intervievaţi au mărturisit că s-ar putea răzgândi în cele câteva ore de dinainte de vot, ceea ce sugerează cât de divizată este ţara în faţa acestei decizii istorice, scrie Evening Standard.
UPDATE 13.22 Fostul premier elen George Papandreou a declarat că Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană. Potrivit lui, grecii au ales mereu să rămână în Uniunea Europeană, în pofida „suferinţei şi sacrificiilor din ultimii ani“ şi a unor „politici ale Uniunii Europene prost concepute“, prin urmare şi Marea Britanie ar trebui să decidă acelaşi lucru la referendumul de joi.
UPDATE 13.06 Peste 96% dintre artiştii britanici vor vota pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană la referendumul de astăzi, potrivit Federaţiei Industriilor Artistice Britanice, informează „Le Figaro“.
UPDATE 13.03 Tabăra „Leave“ (care se pronunţă pentru ieşirea Marii Britanii din UE) are „o foarte puternică şansă“ de a provoca una dintre cele mai mari răsturnări politice din istoria recentă, a declarat liderul partidului anti-european UKIP, Nigel Farage, care s-a prezentat la urne.
UPDATE 12.55 Liderul Partidului Laburist, aflat în opoziţie, Jeremy Corbyn se declară optimist cu privire la şansele ca tabăra sa - pro-UE - să obţină o victorie în referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, relatează DPA.
UPDATE 12.53 Deputata britanică Yvette Cooper, membră a Partidului Laburist, a primit un mesaj pe contul său de Twitter în care era ameninţată că îi vor fi ucişi copiii şi nepoţii, ca urmare a campaniei făcute de aceasta în favoarea "Remain" (rămânerea Marii Britanii în UE), a relatat „The Independent“. Incidentul a survenit la câteva zile după ce un bărbat cu presupuse probleme psihice şi legături cu extrema dreaptă, Thomas Mair, în vârstă de 52 de ani, a ucis-o cu brutalitate cu lovituri de cuţit şi gloanţe pe Jo Cox, şi ea membră a Partidului Laburist, în circumscripţia electorală a acesteia din nordul Angliei.
UPDATE 12.38 Regina Elisabeta a II-a ar fi cerut în timpul unei cine să i se dea „trei motive bune“ pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, a declarat biograful suveranei britanice, Robert Lacey, pentru The Daily Beast cu o zi înaintea referendumului. Totuşi, un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat, tot miercuri, că regina nu se implică în politică şi acţionează în chestiunile politice conform recomandărilor guvernului, iar în ceea ce priveşte votul de joi, decizia trebuie luată de electoratul britanic.
UPDATE 12.27 Aproximativ o treime din alegătorii care susţin ieşirea Marii Britanii din UE sunt de părere că agenţia de informaţii MI5, echivalentul britanic al CIA, colaborează că Guvernul de la Londra pentru ca rezultatul să fie favorabil taberei care doreşte ca ţara să rămână în blocul comunitar, scrie ibtimes.com, citând un sondaj YouGov realizat în perioada 13-14 iunie pe un eşantion de 1.656 de persoane.
Ulterior, profesorul Brian Cox, unul dintre cei mai populari oameni de ştiinţă din Marea Britanie, a scris pe Twitter că va marca răspunsul pe buletinul de vot cu creionul, în caz că MI5 va dori să-l schimbe mai târziu.
UPDATE 12.17 Bruxelles-ul insită că nu are un „plan B“ în cazul în care rezultatul referendumului din Marea Britanie va fi în favoarea ieşirii ţării din UE, însă se pare că oficialii europeni au pregătit deja un prim răspuns pentru această situaţie, scrie politico.eu. „Respectăm decizia şi o regretăm“, ar urma să declare Bruxelles-ul, potrivit sursei citate. O astfel de declaraţie, scurtă şi la obiect, ar însemna că UE îşi doreşte ca procesul de separare să înceapă rapid, pentru a evita ambiguităţi care să afecteze pieţele financiare.
UPDATE 11.32 Tabloidul german „Bild“, cel mai bine vândut ziar din Germania, a făcut apel la britanici să rămână în Uniunea Europeană, titrând pe prima pagină: „Dragi britanici, dacă rămâneţi în UE... vă recunoaştem golul de pe Wembley", făcând referire la controversatul gol al lui Geoff Hurst în prelungirile Finalei Cupei Mondiale din 1966, când englezii i-au învins pe vest-germani. Evocând decenii de rivalitate pe terenul de fotbal, „Bild“ scrie că Germania va juca fără portar la următoarele lovituri de departajare între echipele celor două ţări şi promite că nemţii nu vor mai face glume pe seama urechilor Prinţului Charles.
UPDATE 11.22 Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, şi-a exprimat opţiunea la o secţie de vot din Londra, transmite „The Guardian“.
UPDATE 11.09 Premierul britanic, David Cameron, a votat în cadrul referendumului privind apartenenţa ţării sale la UE, relatează 20minutes.fr. După ce în februarie a ajuns la un acord cu liderii blocului comunitar privind statutul Marii Britanii în UE, Cameron a declarat că susţine rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.
Foto: Captură Twitter@Pauline Turuban
UPDATE 11.05 Mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Twitter au postat imagini cu buletinul de vot, care conţine o singură întrebare: „Ar trebui Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?, două răspunsuri fiind posibile:„Rămâne membru al Uniunii Europene“, respectiv „Părăseşte Uniunea Europeană“.
UPDATE 10.42 Referendumul de astăzi a ţinut, cum era de aşteptat, prima pagină a ziarelor din Marea Britanie. Cel mai vândut cotidian din Regatul Unit, tabloidul „The Sun“, care şi-a exprimat recent sprijinul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a titrat: „Ziua Independenţei“.
Publicaţiile „The Guardian“ şi „The Daily Mirror“ susţin însă rămânerea Marii Britanii în UE.
UPDATE 10.30 Prezenţa la urne la Londra şi în sud-estul Angliei ar putea avea de suferit din cauza vremii nefavorabile. În capitala Marii Britanii se aşteaptă ploi torenţiale astăzi, notează BBC. De altfel, pompierii londonezi au primit sute de apeluri noaptea trecută din cauza incidentelor produse în urma intemperiilor care au afectat capitala Marii Britanii. Totodată, Agenţia de Mediu a emis 22 de alerte de inundaţii în sud-estul Angliei, unde au fost semnalate şi întreruperi de trafic.
UPDATE 9.30 Experţii se aşteaptă la o rată de participare la vot între 60% şi 80%, relatează DPA.
UPDATE 9.28 Numărul persoanelor care pot vota în cadrul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE a fost estimat la 46.499.537, un record pentru o votare în Regatul Unit, notează BBC.
UPDATE 9.00 Urnele s-au deschis. Britanicii pot vota până la ora locală 22.00 (ora 24.00, ora României) în cadrul referendumului privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană. Consultarea populară este de tip pre-legislativ, adică se desfăşoară înainte de adoptarea deciziei cu privire la tema care face obiectul referendumului, neavând forţă juridică obligatorie. Ca urmare, autorităţile de la Londra nu sunt obligate să ia în calcul rezultatele referendumului din 23 iunie 2016.
- Ştirea iniţială -
Aproximativ 46 de milioane de britanici au dreptul să voteze în 382 de circumscripţii la referendumul cu privire la apartenenţa ţării la Uniunea Europeană. Vor putea vota şi britanicii cu vârsta de cel puţin 18 ani care trăiesc în străinătate şi care au fost trecuţi în ultimii 15 ani în registrul electoral al Regatului Unit privind alegerile parlamentare, notează BBC. De asemenea, membrii Camerei Lorzilor şi cetăţenii din Gibraltar vor putea vota, ceea ce nu se întâmplă şi la alegerile generale. Cetăţenii din Irlanda, Malta şi Cipru care sunt rezidenţi în Marea Britanie vor putea şi ei să-şi exprime opţiunea, însă nu şi cei din restul statelor care fac parte din Uniunea Europeană.
Cei care se vor prezenta la urne vor primi un buletin de vot pe care apare întrebarea „Ar trebui Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?“. Pe acesta trebuie marcat unul dintre cele două răspunsuri posibile: „Rămâne membru al Uniunii Europene“, respectiv „Părăseşte Uniunea Europeană“:
Alegătorii vor avea la dispoziţie timp suficient pentru a-şi exprima opţiunea. Urnele se vor deschide la ora locală 7.00 (9.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 22.00 (00.00 ora României). Însă închiderea urnelor nu va aduce imediat estimări, întrucât, spre deosebire de cazul alegerilor generale, acum nu vor exista exit-polluri, deoarece institutele de sondare a opiniei publice nu pot viza un eşantion reprezentativ de alegători.
Primele rezultate, aproape imposibil de anticipat, având în vedere că bătălia dintre tabăra pro-UE şi cea anti-UE se duce pe muchie de cuţit, sunt aşteptate la două ore după închiderea urnelor, iar cele oficiale vor fi anunţate abia mâine.
Cum s-a ajuns la referendum
Cert este că întreaga Europă are ochii aţintiţi asupra Marii Britanii, având în vedere faptul că o posibilă ieşire a ţării din blocul comunitar (Brexit) nu va influenţa numai viitorul ei, ci şi viitorul Europei, care s-ar putea vedea pusă în faţa unor noi provocări, care ar afecta echilibrul intern şi aşa precar al acestei structuri.
Dacă îngrijorările legate de posibilele consecinţe ale acestui referendum au apărut în urmă cu patru luni, când premierul britanic David Cameron a anunţat data organizării acestei consultări populare, apartenenţa Marii Britanii la UE a fost adusă pentru prima dată în discuţie de şeful executivului de la Londra în 2013, tema fiind reluată doi ani mai târziu.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din luna mai a anului 2015, Cameron, preşedinte al Partidului Conservator, s-a angajat să organizeze, în cazul în care câştigă alegerile, un referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar, aminteşte BBC.
Promisiunea sa a venit ca răspuns la nemulţumirile unor parlamentari din propriul său partid, dar şi ale partidului antieuropean UKIP, potrivit cărora Marea Britanie nu a mai avut un cuvânt de spus din 1975, când a votat, în cadrul unui referendum, să rămână în Uniunea Europeană.
Numai că, între timp, blocul comunitar s-a schimbat foarte mult. Iar politicienii britanici care nu priveau şi nu privesc Bruxelles-ul cu ochi buni au afirmat că UE câştigă din ce în ce mai mult control asupra vieţilor britanicilor. Răspunsul lui David Cameron a fost: „Este timpul ca poporul britanic să-şi spună cuvântul. Este timpul să reglăm chestiunea europeană în politica britanică“.
În mai 2015, conservatorii au câştigat alegerile, obţinând majoritatea parlamentară, iar David Cameron a fost reales prim-ministru. Şi şi-a ţinut promisiunea de a organiza un referendum privind „chestiunea europeană“, dar nu înainte de a renegocia relaţiile Marii Britanii cu blocul comunitar, cu care a ajuns la un acord privind statutul ţării sale în Uniunea Europeană la jumătatea lunii februarie a acestui an.
Cameron a considerat înţelegerea ca fiind suficientă pentru a recomanda menţinerea ţării sale în UE, însă anunţul organizării referendumului a fost scânteia care a aprins spiritele în Regatul Unit, euroscepticii profitând de ocazie pentru a duce o campanie intensă pentru ieşirea din blocul comunitar. Intense au fost şi răspunsurile pro-europenilor, cele două tabere ajungând în sondaje la o distanţă neglijabilă.
Toate dezbaterile privind imigraţia, infracţionalitatea, comerţul, suveranitatea, locurile de muncă, finanţele şi chiar privind apărarea nu au reuşit să încline decisiv balanţa. Iar în bătălia pro şi contra Brexit s-au implicat nu doar politicieni, ci şi personalităţi din diverse domenii. În ciuda intervenţiilor tuturor, referendumul de astăzi stă sub semnul impredictibilităţii.
Tinerii educaţi, mai aproape de UE
De altfel, publicaţia americană „Newsweek“, scrie că cine spune că ştie sigur cum va vota Marea Britanie este ori naiv, ori mincinos sau, eventual, ambele.
Revista susţine că există un decalaj mare între generaţii şi între nivelurile de educaţie. Oamenii de peste 65 de ani sunt mult mai susceptibili să voteze pentru Brexit decât persoanele sub 30 de ani, iar cei cu studii superioare sunt cu mult mai dispuşi să rămână în UE decât cei care au părăsit şcoala la 15 sau 16 ani.
Pe de altă parte, nu există nici o dovadă a unui decalaj semnificativ între femei şi bărbaţi. Mai multe femei sunt totuşi indecise comparativ cu bărbaţii, aşa că ele ar putea face foarte bine diferenţa la votul de joi.
Apoi, diferenţele geografice sunt semnificative. Deşi scorurile sunt strânse, Londra, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, probabil, vor vota pentru a rămâne, în timp ce restul Angliei va vota pentru a părăsi Uniunea.
Oricare va fi rezultatul global, consecinţele politice ale acestor diviziuni se anunţă a fi imense. Nu avem nici o idee reală nici despre cât de mare va fi prezenţa la vot. Acest lucru ar putea afecta rezultatul, dar nu putem fi siguri cum anume, mai scrie publicaţia.
Să presupunem că unul sau două milioane de oameni se vor decide în ultimul moment să meargă la secţia de votare. În cazul în care aceşti oameni sunt în mod predominant tineri (inclusiv cei care s-au înregistrat on-line în ultimele câteva săptămâni), atunci acest lucru este o veste bună pentru tabăra „rămânerii“.
Dar, în cazul în care va fi vorba în principal de oameni care au niveluri de educaţie şi calificare mai scăzute, acest lucru va spori şansele pentru Brexit. Aceasta, cu excepţia cazului în care Partidul Laburist va reuşi să-şi convingă susţinătorii săi din clasa muncitoare că va fi în interesul lor să rămână în Uniune, este de părere „Newsweek“.