FOTO Războiul statelor din Balcani, faza pe aeroporturi. Cum „se înţeapă“ vecinii botezând aerogările cu nume sensibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Adem Jashari din Pristina, Kosovo
Aeroportul Adem Jashari din Pristina, Kosovo

În ţările balcanice se construiesc, se renovează şi se redenumesc aeroporturi. Cum au zgândărit în ultimii ani răni istorice state precum Croaţia, Serbia, Grecia şi Macedonia?

În martie, aeroportul din Zagreb s-a extins şi a fost redenumit „Franjo Tudjman“, după liderul mişcării de independenţă a Croaţiei. Tudjman s-a războit cu serbii din Croaţia, care au construit pentru scurtă vreme o republică sârbă pe o treime din teritoriul Croaţiei. În 1995, cei mai mulţi sârbi din Croaţia au fost expulzaţi, scrie publicaţia The Economist

Printre ei s-au numărat şi rudele faimosului inventator Nikola Tesla, născut în Serbia în 1856, într-o regiune care aparţine acum Croaţiei. El a emigrat în America, iar în prezent şi sârbii, şi croaţii spun că-i de-al lor. Din 2006, aeroportul din Belgrad îi poartă numele, ceea ce îi enervează pe unii croaţi. 

Şi nu ne oprim aici. La 18 ani după ce s-a încheiat Războiul din Kosovo, tot nu poţi să zbori de la „Nikola Tesla“ la „Adem Jashari“, în onoarea căruia aeroportul Pristina a fost redenumit în 2010.  Jashari a fost unul dintre fondatorii Armatei de Eliberare din Kosovo şi a murit în urma unui asediu sârb din 1998. Astăzi, în Kosovo, este un erou albanez, iar în Serbia, un demon. 

La rândul lor, grecii au început să se joace de-a redenumirea aeroporturilor în 1992, când „Thessalonika“, aerogara din Salonic, a devenit „Macedonia“. Cele două ţări nu se mai înţeleg de când Macedonia şi-a obţinut independenţa în 1991. Grecia spune că numele ales de noua, pe atunci,  republică desprinsă din fostul conglomerat iugoslav implică o revendicare teritorială a unei zone istorice aflată acum în Grecia. Macedonenii nu s-au lăsat şi au schimbat, în 2007, numele aeroportului din Skopje: „Alexandru cel Mare“. Cine a fost? Un celebru conducător militar din Grecia Antică, pe care şi-l asumă ambele state.  

Unele nume de aeroporturi au rămas, însă, aceleaşi. În Bosnia, aeroportul din Sarajevo poartă numele capitalei. Încercarea din 2005 de a-l redenumi „Alija Izetbegovic“, după liderul musulmanilor bosniaci din timpul războiului, a fost respinsă. Şi Podgorica a rămas la fel, dar nu şi pe etichetele pentru bagaje. Acolo mai există un „TGD“, care aminteşte că, odată, capitala Muntenegrului a purtat numele „Titograd“, de la Iosip Broz Tito, liderul iugoslav comunist decedat în 1980.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite