Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, pentru un nou tratat european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacques Delors, fost preşedinte al CE
Jacques Delors, fost preşedinte al CE

Fostul preşedinte al Comisie Europene, socialistul francez Jacques Delors, a declarat că este necesară o schimbare de tratat european, în cadrul emisiunii BFMTV/Le Point/RMC  citată de AFP.

"Consider că o schimbare de tratat, chiar din punct de vedere al intereselor franceze, este mai bună decât amânarea sa", a declarat Delors. "Solidaritatea, aceasta trece printr-o renunţare la suveranitate în ceea ce priveşte gestionarea monedei comune, armonizarea progresvă a fiscalităţii, efortul de coeziune în interiorul zonei euro", a detaliat el.

În schimb, a continuat el, "sistemele sociale aflate sub control economic trebuie să ţină de deciziile politicii naţionale".

"În prezent, este simplu: europenii au de ales între supravieţuire şi declin", explică el. "Remarcaţi că doamna (Angela) Merkel a făcut aluzie la un nou tratat. Şi o dată în plus, Franţa a spus: vom vedea mai târziu", a adăugat el.

"Dacă nu facem acest lucru, adică să consolidăm euro, să găsim un acord bun cu Marea Britanie, atunci ne vom îndrepta spre o zonă de liber-schimb. O zonă de liber-schimb fără putere politică, fără să meargă înainte, fără politică de solidaritate, este o Europă care va dispărea", a anticipat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite