Fostul lider cecen Djohar Dudaev, despre ucraineni: „Este o mare greşeală să-i consideri slabi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djohar Dudaev FOTO ihh.org.tr
Djohar Dudaev FOTO ihh.org.tr

Fostul lider cecen Djohar Dudaev aprecia într-o carte publicată în prima parte a deceniului 1990-2000 că este o „mare greşeală să-i subestimezi pe ucraineni”.

„Cea mai mare greşeală este să-i subestimezi pe ucrainieni, să-i consideri slabi, să-i jigneşti. Nu-i jigni niciodată pe ucraineni. Aceştia nu sunt atât de slabi precum vi se pare, spune Dudaev în cartea „Atacul lupului icikerian”, potrivit portalului kharkov.politeka.net, citat de rfi.ro.

„Ferească Allah Atotputernicul, ca cineva să-i alunge pe ucraineni sau să ia cu forţa ceva de la ei. Ucrainenii se întorc întotdeauna la ce e al lor. Şi când o fac, nu ştiu să-şi calculeze forţa şi să o folosească proporţional. Vor distruge totul în calea lor. Nu insultaţi ucrainenii. Altfel, când ucrainenii se întorc pe pământul unde sunt îngropaţi strămoşii lor, cei care trăiesc pe acest pământ îi vor invidia pe cei morţi”, adaugă Dudaev, singurul cecen devenit general în Armata Sovietică.

Djohar Dudaev (1944-1996) a condus, din 1987, Divizia 236 de aviaţie cu bombardiere grele cu rază lungă de acţiune de la Tartu, Estonia. A rămas cunoscut în memoria estonilor pentru faptul că, în toamna anului 1990, a ignorat ordinul de a bombarda televiziunea şi parlamentul Estoniei.

După ce a demisionat din Armata Sovietică, Dudaev s-a întors la Groznîi, capitala Ceceniei, şi s-a dedicat politicii locale. A devenit preşedintele Republicii Cecene Icikeria în toamna anului 1991 şi a proclamat independenţa faţă de Rusia. A rămas în funcţie până la asasinarea sa de armata rusă în aprilie 1996.

Un batalion în cinstea sa a fost creat în 2014 de voluntari pro-ucraineni angajaţi împotriva forţelor separatiste proruse din Donbas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite