Fostul lider catalan Carles Puigdemont, gata să candideze în alegerile legislative anticipate din decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a declarat vineri că este pregătit să candideze în cadrul alegerilor anticipate din Catalonia programate pentru 21 decembrie, deşi se află în Belgia, iar pe numele  lui o instanţă  spaniolă a emis un mandat european de arestare.

„Sunt pregătit să candidez (...) O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate“', a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

"Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania ... Cu un guvern în închisoare, alegerile (din 21 decembrie) nu vor fi neutre, independente, normale. Îmi doresc o procedură de vot în cele mai bune condiţii posibile. Sunt pregătit să candidez ... este posibil să conduc o campanie electorală de oriunde, inclusiv din Belgia, pentru că trăim într-o lume globalizată", a spus Puigdemon. 

Fostul şef al executivului regional din Catalonia, aflat în prezent la Bruxelles, a precizat că are încredere în instanţele belgiene şi a denunţat politizarea sistemului judiciar din Spania.

"Nu voi fugi de justiţie. Voi merge spre justiţie, dar o justiţie reală. Le-am spus avocaţilor mei să transmită sistemului judiciar belgian că sunt complet dispus să cooperez. Există o influenţă enormă a politicii asupra sistemului judiciar din Spania. Acest fapt este evident, nu există garanţii pentru un proces corect şi independent. Nu este normal să riscăm 30 de ani de închisoare, este incredibil de barbar, nu putem vorbi despre democraţie în aceste condiţii", a mai spus Puigdemont.

O instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei).

Cei cinci se află în Belgia şi sunt anchetaţi pentru rolul lor în referendumul din 1 octombrie pe tema independenţei regiunii Catalonia. Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

Opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, se află în arest de joi, după audierile ce au avut loc la Curtea Supremă din Spania.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenţei, iar Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

Proteste la Barcelona faţă de reţinerea membrilor guvernului catalan

Deciziile justiţiei de la Madrid privind arestarea colaboratorilor fostului lider catalan şi mandatul de reţinere emis pe numele acestuia au provocat diverse reacţii la Madrid şi la Barcelona. La Barcelona, în apropierea sediului Parlamentului, câteva sute de persoane protesteaza faţă de reţinerea miniştrilor regionali care s-au prezentat ieri, la Audienţa Naţionala. 

Guvernul legitim al Cataloniei intră la închisoare pentru că a fost fidel mandatului încredinţat de parlament, a reacţionat cu puţin timp în urmă pe condul său de twitter Carles Puigdemont, pe numele căruia Audienţa Naţională a emis un ordin european de căutare şi reţinere.

"Ruşine!" "Libertate pentru deţinuţii politici!", "Nu sunteţi singuri" au strigat la Barcelona susţinătorii independenţei şi ai celor nouă foşti miniştri regionali care au intrat deja în închisoare din dispoziţia judecătorului Carmen Lamela. Aceasta a considerat că foştii colaboratori ai lui Carles Puigdemont prezintă risc de a fugi şi de a distruge probe.

Grupuri de manifestanţi au întrerupt pentru scurt timp circulaţia pe şosele şi pe o cale ferată vineri în Catalonia (nord-estul Spaniei), pentru a protesta faţă de plasarea în detenţie provizorie a unor membri ai guvernului separatist destituit, relatează AFP.

Serviciul catalan de informaţii rutiere a anunţat pe Twitter că au existat întreruperi de circulaţie pe patru şosele în cursul dimineţii, apoi, după o jumătate de oră, acţiunile de blocare au încetat.

Serviciile feroviare din Catalonia au anunţat de asemenea ocuparea unor linii de cale ferată în gara din Sant Cugat, în apropiere de Barcelona.

Un grup de manifestanţi au întrerupt circulaţia pe bulevardul Gran Via din Barcelona, la intrarea în oraş.

Se aşteaptă manifestaţii masive de protest faţă de măsurile considerate dure ale justiţiei spaniole pentru liderii catalani în 12 noiembrie. Dar până atunci, prima reacţie oficială a venit de la primarul Barcelonei, Ada Colau, care spune că deciziile judecătoarei Lamela constituie o gravă eroare politică şi că este nevoie de un front comun pentru eliberarea celor arestaţi.

Şi liderii Partidului Socialist Catalan, formaţiune care a criticat în egală măsură decizia lui Puigdemont, cred că este o măsură exagerată şi că problemele politice au nevoie de soluţii politice - după cum afirmă partidul într-un comunicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite