Fostul bucătar-şef de la Palatul Elysee dezvăluie preferinţele culinare ale ultimilor şase preşedinţi francezi

0
0

Bernand Vaussion, bucătarul-şef de la Palatul Elysee, în vârstă de 60 de ani, care a gătit pentru şase preşedinţi, s-a pensionat. Joi, el a gătit ultima cină pentru preşedintele Franţei, Francois Hollande.

El a ajuns la bucătăria Palatului Elysee acum 40 de ani, după care a ajuns treptat la funcţia de bucătar-şef.

Vaussion a fost un profesionist în a ţine cont de gusturile fiecărui preşedinte francez. Potrivit lui, Jacques Chirac iubea mâncărurile din carne, alţi preşedinţi preferau fructele de mare, Nicolas Sarkozy ţinea regim, iar lui Francois Hollande îi place să mănânce şi nu ascunde acest lucru.

Cutiile de mazăre pentru generalul de Gaulle

Instrucţia militară a generalului Charles de Gaulle a s-a resimţit şi în modul de organizare a meselor sale.  Odată cu sosirea la la Palatul Elysee, a cerut în mod strict ca mesele să fie servite la oe fixe: prânzul la 13:10, iar cina la 20:15. Fiul său Philippe a simţit pe propria piele exigenţa generalului, fiind invitat adesea la masa de duminică. Atunci când întârzia era nevoit să aştepte servirea următorului fel de mâncare, odată ce terminau şi ceilalţi meseni.

Soţia generalului, Yvonne de Gaulle, era cea care propunea personalului de la bucătărie felurile de mâncare ce urmau a fi servite la Palatul Elysee. Tot ea era cea care obişnuia să cumpere mazăre pentru felul de mâncare preferat al soţului ei.

 Pompidou şi mâncarea tradiţională

Un mare gurmand, Georges Pompidou şi-a instalat o mică bucătărie în apartamentele sale private, pentru a se bucura de mâncarea caldă. Dintre toate felurile de mâncare, el aprecia cel mai mult mâncarea tradiţională franceză, cum ar fi friptură de pulpă de miel, carne de vită à la Bourguignon, tocăniţă cu unt şi zahăr.

Bucătăria dietetică pentru Valéry Giscard-d’Estaing

Bucătăria de la Palatul Elysee nu a mai gătit mâncăruri grase şi propuse de patiserie odată cu venirea lui Valéry Giscard-d’Estaing. Oficialul a cerut mai ales sosuri uşoare, supe creme şi ingrediente bio. Aşa a fost înfiinţată bucătăria dietetică la Palatul Elysee. Cum familia lui nu locuia în în reşedinţa oficială a preşedinţilor francezi, se întâmpla adesea ca Giscard-d’Estaing să ia cina singur, în faţa televizorului, încercând să se relaxeze.

Caviarul, slăbiciunea lui François Mitterrand

Dintre toţi preşedinţii celei de-a Cincea Republici, François Mitterrand a fost singurul care nu s-a amestecat în treburile bucătăriei. În timpul celor două mandate nici măcar nu a ştiut numele bucătarului-şef. Fiind un gurmand, totuşi, lui Mitterand îi plăceau mai ales stridiile din Marea Britanie servite la prânz, să mănânce pasăre Ortolan împreună cu prietenii, aşa cum spune tradiţia franceză. Nu în ultimul rând, se bucura de fiecare dată când gusta caviar, şi tot el a fost el care a reintrodus în meniurile dineurilor oficiale prăjituri, în loc de îngheţată.

Jacques Chirac şi capul de viţel

Chirac este un „gurmand uşor de mulţumit”, a spus Bernard Vaussion. Bucătarului-şef nu-i era dificil să-l mulţumească deoarece mâncarea preferată a fostului preşedinte era capul de viţel, dar era înnebunit şi după carne de miel şi melci. De asemenea, nu se opunea scoicilor Saint Jacques cu trufe, reţetă franceză savuroasă.

Nicolas Sarkozy nu spunea „nu” unei pizza

Fostul bucătar-şef de la Palatul Elysee l-a descris pe Sarkozy drept un „gurmand fin”. Are o preferinţă pentru mesele uşoare, pentru a se menţine în formă. Tocana de pui, carnea la grătar se numărau printre felurile de mâncare cele mai apreciate de el, dar nu se opunea niciodată unei pizza de casă. În timpul guvernării lui Sarkozy, bucătarul Vaussion a reuşit una dintre cele mai impresionante misiuni, potrivit spuselor lui: în 15 minute a gătit  un homar albastru şi pui à la  Bresse pentru preşedintele american Barack Obama, în timpul unei vizite la Palatul Elysee.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite