Foști piloți britanici, ademeniți pentru a ajuta armata chineză, avertizează Ministerul britanic al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foști piloți militari britanici sunt atrași în China cu sume mari de bani pentru a transmite expertiza lor armatei chineze, notează BBC. Se crede că până la 30 de foști piloți militari britanici au plecat să antreneze membri ai Armatei Populare de Eliberare a Chinei, iar  încercările de a recruta piloți sunt în curs de desfășurare și s-au intensificat recent, spun oficialii occidentali.

Avion militar britanic Eurofighter Typhoon
Avion militar britanic Eurofighter Typhoon foto Shutterstock

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că antrenamentul și recrutarea piloților nu încalcă nicio lege britanică în vigoare, dar oficialii din Marea Britanie și din alte țări încearcă să descurajeze această activitate, potrivit sursei citate. 

„Este un pachet profitabil care este oferit oamenilor”, a declarat un oficial occidental. „Banii sunt o motivație puternică”. Se crede că unele dintre pachete ajung până la 237.911 lire sterline (270.000 de dolari).

Piloții britanici pensionați sunt folosiți pentru a ajuta la înțelegerea modului în care operează avioanele și piloții occidentali, informații care ar putea fi vitale în cazul unui eventual conflict, cum ar fi deasupra Taiwanului.

„Sunt un grup de oameni foarte interesanți pentru a transmite apoi aceste informații”, a declarat un oficial occidental. „Este nevoie de piloți occidentali cu mare experiență pentru a ajuta la dezvoltarea tacticilor și capacităților forțelor aeriene militare chineze.”

Marea Britanie a luat cunoștință pentru prima dată de un număr mic de cazuri de recrutare a unor foști piloți militari în 2019, care au fost tratate de la caz la caz. Pandemia Covid-19 a încetinit tentativele, când călătoriile în China erau aproape imposibile, dar încercările au crescut acum, ceea ce a dus la această alertă.

„Am văzut că s-a accelerat semnificativ”, a declarat un oficial occidental într-un briefing pentru jurnaliști. „Este o problemă în curs de desfășurare”. Actualul personal în activitate este vizat, dar se crede că niciunul nu a acceptat.

Piloții au experiență pe avioane rapide și elicoptere și provin din întreaga armată și nu doar din Royal Air Force. Ei au pilotat Typhoons, Jaguars, Harriers și Tornados.

Nu se crede că piloții de F-35 sunt implicați, deși se crede că China este interesată de ei. Unii dintre piloți au în jur de 50 de ani și au părăsit armata cu ceva timp în urmă. Au fost vizați și piloți din alte țări aliate.

Oficialii au declarat că aceștia sunt recrutați cu ajutorul unor intermediari și au citat o anumită academie de aviație cu sediul în Africa de Sud ca fiind implicată.

Nu există nicio dovadă că vreunul dintre piloți ar fi încălcat legea privind secretele oficiale sau că ar fi comis vreo infracțiune. Scopul alertei este de a încerca să descurajeze activitatea și de a informa personalul actual și partenerii din industrie și, de asemenea, de a reaminti personalului obligațiile sale de a proteja informațiile sensibile.

„Luăm măsuri decisive pentru a opri schemele de recrutare chinezești care încearcă să vâneze piloți activi și foști piloți ai forțelor armate britanice pentru a antrena personal al Armatei Populare de Eliberare în Republica Populară Chineză”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

„Tot personalul în activitate și fostul personal se supune deja Legii privind secretele oficiale, iar noi revizuim utilizarea contractelor de confidențialitate și a acordurilor de nedivulgare în cadrul Apărării, în timp ce noul proiect de lege privind securitatea națională va crea instrumente suplimentare pentru a aborda provocările contemporane în materie de securitate - inclusiv aceasta".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite