Finlanda rămâne fără guvern înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de la România. Premierul demisionează din cauza neputinţei de a adopta o reformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Juha Sipilä FOTO EPA-EFE
Juha Sipilä FOTO EPA-EFE

Premierul finlandez Juha Sipilä a prezentat vineri demisia guvernului său de centru-dreapta după ce a eşuat în adoptarea unei reforme în domeniul sănătăţii, o decizie care intervine cu cinci săptămâni înainte de alegerile legislative.

Acest program de reforme, care seamănă discordie de zece ani încoace în Finlanda, a destrămat o nouă coaliţie guvernamentală, de această dată compusă din Centru - formaţiunea politică a lui Sipilä -, Partidul Coaliţiei Naţionale (dreapta) şi Partidul Reformei Albastre (eurosceptic).

Juha Sipilä şi-a recunoscut eşecul în adoptarea reformei sănătăţii, o urgenţă ţinând cont de costul ridicat al serviciilor medicale şi îmbătrânirea populaţiei. El va gestiona însă treburile curente până la formarea unui nou cabinet, cel mai probabil în iulie sau august. Finlanda este aşteptată se preia preşedinţia Consiliului UE de la România la 1 iulie 2019.

„Guvernul meu lucreză după principiul «rezultate sau demisie»“, a spus premierul finlandez în faţa presei.

„Sunt un om al principiilor, iar în politică responsabilităţile trebuie asumate. Îmi recunosc partea mea de vină“, a adăugat el.

Inginer de profesie, Juha Sipilä, în vârstă de 57 de ani, a devenit milionar datorită activităţilor sale de antreprenor în domeniul tehnologic. A intrat în politică şi a câştigat alegerile legislative din 2015 cu promisiunea de a „repara“ tot ce nu mai funcţiona bine în Finlanda, aflată în recesiune la acea vreme.

Umătorul scrutin legislativ din Finlanda este prevăzut să aibă loc la 14 aprilie. Partidul lui Sipilä este cotat cu a doua şansă în sondaje, după social-democraţi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite