„Financial Times”: Parteneriatul Estic ar trebui regândit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pachetul de şase ţări care ar trebui să ia parte la Parteneriatul Estic sunt Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaijan
Pachetul de şase ţări care ar trebui să ia parte la Parteneriatul Estic sunt Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaijan

Occidentul trebuie să găsească metode prin care să facă faţă presiunii Moscovei, potrivit unui editorial publicat pe site-ul cotidianului american „Financial Times”. După ce a renunţat la planurile de a pune Ucraina pe calea de aderare la NATO în 2008, sub presiunea Rusiei, Occidentul ar putea să-şi fi pierdut cea de-a doua şansă de a integrare a ţării de 46 de milioane de locuitori.

Politicile Occidentului faţă de regiune trebuie regândite, urgent. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a avertizat săptămâna trecută că ţările excomuniste vor stagna dacă nu aplică noi reforme structurale.

Dacă pactul cu   Ucraina a căzut într-adevăr, este o victorie a Rusiei, dar şi Kievul are partea sa de vină. Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, s-a dovedit a fi un partener de negocieri nedemn de încredere, mai interesat în a întoarce Bruxellesul împotriva Moscovei şi să obţină ce mai bună afacere pentru apropiaţii săi, decât să-şi moderniza ţara.

Dar decizia Ucrainei ne face să ne întrebăm dacă nu cumva Parteneriatul Estic al UE, care oferă avantaje politice şi comerciale pentru şase ţări exsovietice dacă acceptă standardele Uniunii, este greşit. 

La summitul de la Vilnius din această săptămână, UE ar trebui să-şi finalizeze şi acordurile cu Republica Moldova şi Georgia, două ţări foste sovietice încă în joc, şi să le accelereze procesul de aderare. Dar Parteneriatul Estic trebuie regândit şi revitalizat. Asta ar presupune întărirea legăturilor cu societatea civilă şi relaxarea restricţiilor asupra vizelor pentru a permite mai multor cetăţeni şi studenţi să experimenteze stilul de viaţă occidental.

UE şi SUA trebuie să dea un răspuns mai ferm Rusiei. Presiunile Rusiei faţă de Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Armenia, legate de ambiţiile lor de integrare în UE, sunt o provocare pentru normele de după Războiul Rece, potrivit cărora fiecare ţară are dreptul de a lua propriile decizii suverane. Dacă Rusia are dreptul de veto nu numai pe teme legate de apartenenţă sau alianţe de apărare, dar şi asupra organizaţiilor comerciale, sistemul de valori al Occidentului este în pericol.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Mizele României în Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană şi profesorul universitar Dan Dungaciu au intrat în dialog cu jurnaliştii „Adevărul” şi cu cititorii adevarul.ro pentru a explica mizele Summitului Parteneriatul Estic, care va avea loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius.

José Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, mesaj comun: „Summitul de la Vilnius îşi propune să realizeze progrese însemnate pentru Moldova şi Georgia“

În preajma summitului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, semnează un articol comun în care vorbesc despre importanţa Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE îşi apropie ţările din vecinătatea estică.

Vladimir Putin: „Un acord comercial între UE şi Ucraina ar fi o mare ameninţare pentru economia Rusiei”

Semnarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Ucraina ar reprezenta o „mare ameninţare” asupra economiei Rusiei, a declarat marţi, în Italia, preşedintele Vladimir Putin, potrivit BBC.

Premierul ucrainean recunoaşte că Rusia a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu UE

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.

Acordul de Asociere cu UE, o şansă istorică pentru Moldova

La 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Fără îndoială, va fi un moment istoric ce va marca destinul nostru pentru mulţi ani de acum încolo. Ţara noastră va face un pas ferm pe calea afirmării sale ca stat democratic, prosper, modern şi suveran în parteneriat cu UE.

Privind spre Est cu mânie: după ce a lăsat Noua Europă la mâna Chinei, UE o conjură să nu-i cadă în braţe

În aceste zile, Bruxelles-ul se uită cu furie şi neputinţă spre graniţa sa răsăriteană, acolo unde noii membri ai UE şi principalii competitori ai acesteia practică un joc scăpat de sub controlul birocraţiei europene.

UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei privind Acordul de asociere

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a stabiliat dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

VIDEO UPDATE Ucraina: 20.000 de persoane au protestat la Kiev faţă de respingerea acordului de asociere cu UE

Aproximativ 20.000 de manifestanţi susţinători ai acordului cu UE s-au adunat luni seară în centrul Kievului, după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în semn de solidaritate cu cei care protestează faţă de respingerea acestui acord, relatează AFP.

Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de refuzul guvernului de la Kiev de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. anterior, fostul premier a îndemnat ucrainienii să iasă în stradă şi să participe la protestele din Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite