Premierul ucrainean recunoaşte că Rusia a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu UE
0Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.
"Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri", a declarat Azarov, în contextul în care UE a acuzat Moscova de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului cu scopul de a împedica acest acord. Premierul a afirmat, însă, că nu s-a convenit nimic cu Masocova referitor la compensaţii în schimbul acordului cu UE. "Bineînţeles că nu", a răspuns el într-o întâlnire cu jurnalişti străini.
El a spus că nu există un "acord precis" cu privire la revizuirea preţului gazelor ruse pentru Ucraina. "Lansăm negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia asupra restabilirii unor relaţii comerciale şi economice normale", a anunţat Azarov. Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu a oferit Ucrainei susţinerea necesară în situaţia economică dificilă în care se află ţara, a adăugat Azarov."Nu am primit susţinerea necesară a Uniunii Europene în momentul în care era importantă", a subliniat şeful Guvernului ucrainean. "UE nu a oferit niciun ajutor, în afară de declaraţii", a insistat el.
Azarov a acuzat totodată Fondul Monetar Internaţional (FMI) că a înăsprit, înaintea adoptării acordului, condiţiile acordării unui împrumut. "FMI fie nu înţelege situaţia economică a Ucrainei, fie prezintă cu bună ştiinţă condiţii inacceptabile", a declarat el. "Dacă nu am fi soluţionat conflictul cu Rusia, am fi fost nevoiţi să facem faţă unei catastrofe" economice, a oferit el asigurări. Azarov a subliniat totuşi că ţara sa nu doreşte să fie o simplă miză într-o luptă geopolitică. "Ucraina nu este un câmp de luptă între Rusia şi UE", a declarat el, adăugând că "va fi necesar să se ţină cont de interesele noastre".
Premierul ucrainean a anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici va purta, în cursul summitului Parteneriatului Estic, joi şi vineri, "consultări" cu privire la posibilitatea încheierii ulterior a unui acord de asociere. "Vrem să discutăm probleme în trei", cu Rusia şi UE, a precizat şeful Guvernului.
"Rusia a acceptat această propunere, mingea este în terenul UE", a adăugat el. UE, care a denunţat atitudinea Rusiei în acest dosar, şi-a exprimat deja scepticismul faţă de posibilitatea unor asemenea negocieri.
citeşte şi:
UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei privind Acordul de asociere
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a stabiliat dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
VIDEO UPDATE Ucraina: 20.000 de persoane au protestat la Kiev faţă de respingerea acordului de asociere cu UE
Aproximativ 20.000 de manifestanţi susţinători ai acordului cu UE s-au adunat luni seară în centrul Kievului, după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în semn de solidaritate cu cei care protestează faţă de respingerea acestui acord, relatează AFP.
Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de refuzul guvernului de la Kiev de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. anterior, fostul premier a îndemnat ucrainienii să iasă în stradă şi să participe la protestele din Kiev.
Unde a greşit Uniunea Europeană în misiunea de a smulge Ucraina de sub influenţa Rusiei
Istoria relaţiei între Ucraina, Rusia şi UE nu a fost niciodată una facilă, fiind marcată de paradoxuri pe care „revoluţia portocalie” nu le-a rezolvat. Cea mai nouă criză diplomatică are în prim plan acordul de asociere ce trebuia să fie încheiat între Kiev şi Bruxelles, însă implicarea Moscovei a schimbat cursul evenimentelor. În timp ce protestele recente împart Ucraina de între proeuropeni şi rusofili, este omisă tocmai sursa conflictelor.