Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei
0Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de refuzul guvernului de la Kiev de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. anterior, fostul premier a îndemnat ucrainienii să iasă în stradă şi să participe la protestele din Kiev.
„Încep greva foamei pe termen nelimitat pentru a-i cere preşedintelui Viktor Ianukovici să semneze acordul de asociere cu UE”, a transmis fostul premier ucrainean prin intermediul avocatului ei, Serghei Vlasenko. Timoşenko se află în detenţie după ce a fost condamnată pentru abuz de putere. Uniunea Europeană a condiţionat semnarea acordului de asociere de eliberarea Iuliei Timoşenko.
Opoziţia proeuropeană din Ucraina a organizat proteste în masă ca răspuns la eşecul Kievului de a semna acordului cu Uniunea Europeană.
Pe dea altă aprte, oficialii europeni au comunicat că oferta de semnare a acordului la summitul de la Vilnius, programat pe 29 noiembrie, rămâne valabilă.
„Oferta de semnare a acordului de asociere şi de creare a unei zone de liber-schimb rămâne valabilă”, au anunţat, într-un comunicat comun, preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.
Protestele din capitala Ucrainei s-au reluat luni, încă din prima parte a zilei, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină în forţă. Manifestanţii proeuropeni au încercat să blocheze sediul Guvernului de la Kiev, însă grupurile au fost îndepărtate cu ajutorul gazelor lacrimogene.
Alte ştiri pe aceeaşi temă:
Unde a greşit Uniunea Europeană în misiunea de a smulge Ucraina de sub influenţa Rusiei
Istoria relaţiei între Ucraina, Rusia şi UE nu a fost niciodată una facilă, fiind marcată de paradoxuri pe care „revoluţia portocalie” nu le-a rezolvat. Cea mai nouă criză diplomatică are în prim plan acordul de asociere ce trebuia să fie încheiat între Kiev şi Bruxelles, însă implicarea Moscovei a schimbat cursul evenimentelor. În timp ce protestele recente împart Ucraina de între proeuropeni şi rusofili, este omisă tocmai sursa conflictelor.
Şi Azerbaidjanul a respins asocierea cu UE
Azerbaidjanul nu intenţionează să devină membru asociat al Uniunii Europene, a anunţat adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Novruz Mamedov.
UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă
Uniunea Europeană (UE) a denunţat luni poziţia Rusiei cu privire la semnarea unui acord de asociere Ucraina-UE şi a afirmat că oferta europeană de apropiere este "în continuare pe masă", relatează AFP.
Georgia nu s-a răzgândit şi se pregăteşte să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE
Georgia va parafa la apropiatul summit european de la Vilnius Acordul de asociere la UE, poziţia sa în această privinţă nefiind afectată de recenta decizie a Ucrainei de a suspenda procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul adjunct de externe georgian, David Zalkaliani, citat de Interfax.
A doua zi de proteste masive la Kiev: manifestanţii nu vor să părăsească Piaţa Maidan
Protestele din capitala Ucrainei s-au reluat luni, încă din prima parte a zilei, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină în forţă. Manifestanţii proeuropeni au încercat să blocheze sediul Guvernului de la Kiev, însă grupurile au fost îndepărtate cu ajutorul gazelor lacrimogene.