VIDEO UPDATE Ucraina: 20.000 de persoane au protestat la Kiev faţă de respingerea acordului de asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20.000 de manifestanţi susţinători ai acordului cu UE s-au adunat luni seară în centrul Kievului, după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în semn de solidaritate cu cei care protestează faţă de respingerea acestui acord, relatează AFP.

Cu o zi înainte, zeci de mii de persoane se adunaseră în centrul capitalei, cea mai mare manifestaţie de la Revoluţia Portocalie din 2004.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în arest, a anunţat luni seară că începe o grevă a foamei "în semn de solidaritate" cu manifestanţii.

"Am început o grevă a foamei pe termen nelimitat pentru a cere lui Ianukovici să semneze acordul cu UE", a declarat Timoşenko într-o scrisoare citită de avocatul său, Serghei Vlasenko, în faţa manifestanţilor reuniţi în centrul Kievului.

Mii de opozanţi pro-europeni au manifestat în ultimele zile în mai multe oraşe ucrainene, mai ales la Kiev, pentru o protesta faţă de această decizie luată, conform opoziţiei, sub presiunea Rusiei.

Adunările au fost marcate de confruntări cu poliţia care a recurs la bastoanele de cauciuc şi gaze lacrimogene, conform opozanţilor.

Autorităţile ucrainene au afirmat că gazele lacrimogene au fost utilizate de către manifestanţi şi nu de către poliţie. Partidul de opoziţiei Udar a afirmat la rândul său că instigatori necunoscuţi au lansat grenade cu fumigene şi au folosit gaze lacrimogene împotriva poliţiei.

  "Vom continua protestele atât timp cât acordul (de asociere cu UE) nu este semnat", a declarat liderul partidului de opoziţiei Udar, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care s-a alăturat în cursul zilei manifestanţilor aflaţi în apropierea sediului guvernului.

"Am cerut anularea deciziei guvernului şi cerem demisia sa", a declarat el în faţa manifestanţilor.

Guvernul ucrainean a decis brusc săptămâna trecută să renunţe la semnarea acestui acord istoric între fosta republică sovietică şi UE, explicându-şi decizia "exclusiv prin motive economice" şi subliniind că aceasta nu pune la îndoială orientarea europeană a ţării.

Însă opoziţia acuză guvernul că a cedat presiunilor Rusiei.

Rusia, destinaţia unui sfert din exporturile ucrainene, presează Ucraina să adere la Uniunea vamală formată de Moscova cu alte state foste republici sovietice.

Preşedintele Viktor Ianukovici face apel la calm

Într-un articol publicat de „Financial Times“ luni, fostul preşedinte ucrainean pro-occidental Viktor Iuşcenko a apreciat că prin renunţarea la semnarea acordului cu UE, liderii ucraineni s-au angajat într-un "joc politic periculos, barbar şi necinstit".

Ianukovici a lansat un apel la calm, pe fondul protestelor izbucnite după respingerea de către Kiev a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

"Vreau ca pacea şi calmul să domnească în familia noastră ucraineană", a spus Ianukovici, dând asigurări că nu va lua "niciodată decizii în detrimentul Ucrainei şi poporului ucrainean".

SBU cere anchetarea unor manifestanţi proeuropeni

Serviciile secrete ucrainene, SBU, au cerut anchetarea unor manifestanţi proeuropeni care au atacat luni seara agenţi aflaţi într-un microbuz în care efectuau o operaţiune de supraveghere electronică, relatează AFP.

"Indivizi au atacat pe 25 noiembrie un vehicul al serviciului SBU în care se aflau agenţi ce efectuau o misiune de detectare a unor eventuale legături radio care ar putea permite declanşarea unui dispozitiv exploziv", a anunţat SBU într-un comunicat.

Serviciul a anunţat că misiunea era efectuată "în cadrul asigurării securităţii împotriva acţiunilor cu caracter terorist în cadrul manifestaţiilor în masă".

SBU a subliniat că acest comunicat reprezintă "o plângere oficială pentru o infracţiune şi trebuie să facă obiectul unei anchete complete".

Faptele au avut loc luni seara, în timp ce aproximativ 20.000 de persoane manifestau în centrul Kievului împotriva puterii ucrainene, care a suspendat săptămâna trecută pregătirile în vederea semnării unui Acord de Asociere cu UE.

citeşte şi:

Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de refuzul guvernului de la Kiev de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. anterior, fostul premier a îndemnat ucrainienii să iasă în stradă şi să participe la protestele din Kiev.

Angela Merkel vrea să discute cu Vladimir Putin despre Parteneriatul Estic

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că ar dori să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin despre relaţiile cu vecinii Rusiei din rândul fostelor republici sovietice.

Unde a greşit Uniunea Europeană în misiunea de a smulge Ucraina de sub influenţa Rusiei

Istoria relaţiei între Ucraina, Rusia şi UE nu a fost niciodată una facilă, fiind marcată de paradoxuri pe care „revoluţia portocalie” nu le-a rezolvat. Cea mai nouă criză diplomatică are în prim plan acordul de asociere ce trebuia să fie încheiat între Kiev şi Bruxelles, însă implicarea Moscovei a schimbat cursul evenimentelor. În timp ce protestele recente împart Ucraina de între proeuropeni şi rusofili, este omisă tocmai sursa conflictelor.

Şi Azerbaidjanul a respins asocierea cu UE

Azerbaidjanul nu intenţionează să devină membru asociat al Uniunii Europene, a anunţat adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Novruz Mamedov.

Georgia nu s-a răzgândit şi se pregăteşte să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE

Georgia va parafa la apropiatul summit european de la Vilnius Acordul de asociere la UE, poziţia sa în această privinţă nefiind afectată de recenta decizie a Ucrainei de a suspenda procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul adjunct de externe georgian, David Zalkaliani, citat de Interfax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite