Fanii germani vor primi steaguri în culorile curcubeului la meciul cu Ungaria. Mai multe stadioane, iluminate în semn de protest faţă de decizia UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Federaţia Germană de Fotbal a anunţat că va înmâna 10.000 de steaguri în culorile curcubeului fanilor prezenţi, miercuri, la meciul cu Ungaria, partidă care se va disputa în cadrul EURO 2020. Tot în această seară, mai multe stadioane vor fi iluminate în culorile LGBTQ, ca răspuns pentru decizia luată de UEFA.

Veştile înmânării steagurilor fanilor şi iluminării stadioanelor vin în sprijinul mesajului deja puternic pe care fotbalul german caută să-l transmită Europei.

Cluburile din Berlin, Wolfsburg, Augsburg, Frankfurt şi Köln au declarat că îşi vor lumina locurile în timpul ultimului meci din grupă.

Primarul oraşului München, Dieter Reiter, a declarat de asemenea că va ridica steaguri curcubeu deasupra primăriei şi va avea o turbină eoliană în apropierea stadionului şi a Turnului Olimpic al oraşului iluminat în culorile curcubeului.

„Noi, cei de la Munchen nu ne vom lăsa descurajaţi să trimitem un semnal clar Ungariei şi lumii'', a declarat Reiter, după ce a descris decizia UEFA ca fiind „ruşinoasă".

UEFA a refuzat cererea consiliului municipal din Munchen de a avea stadionul iluminat în culorile LGBTQ, declarând că înţelege intenţia din spatele propunerii, dar „trebuie să refuze această cerere" din cauza contextului său politic.

Cererea lui Reiter în numele consiliului a fost făcută pentru a arăta solidaritate  comunităţii LGBT din Ungaria după ce ţara a adoptat o nouă lege, considerată homofobă de ONG-uri şi grupurile care apără drepturile omului.

Decizia luată de UEFA a stârnit critici şi apariţia unei petiţii online pentru susţinerea iluminării stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului.

Michael Roth, deputat german, a declarat că decizia UEFA a fost „amară, dar aşteptată'' şi a cerut fanilor prezenţi la meci să-şi arate sprijilul prin culorile curcubeului. 

„Daţi un exemplu de diversitate şi solidaritate cu persoanele LGBTQ din Ungaria şi din Europa. Drepturile LGBTQ sunt drepturile omului!'' a scris Roth pe Twitter, scrie Euronews.

Guvernatorul bavarez Markus Soder a regretat de asemenea decizia UEFA. 

„Ar fi fost un semn foarte bun de toleranţă şi libertate. Trebuie să ne opunem excluderii şi discriminării'', a afirmat Soder într-o postare pe Twitter.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite