Extrema dreaptă maghiară se ia la trântă cu evreii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea, în capitala Ungariei, se desfăşoară cea de-a 14-a Adunare Generală a Congresului Mondial al Evreilor (WJC), la care participă aproximativ 500 de delegaţi, printre care şi Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Deşi în anii anteriori reuniunile, organizate o dată la patru ani, se ţineau în mod tradiţional la Ierusalim, de data aceasta Congresul a ales Budapesta ca punct de întâlnire ca să-şi demonstreze solidaritatea faţă de comunitatea evreiască din Ungaria, o ţară în care antisemitismul câştigă tot mai mulţi adepţi. „Am vrut să ne exprimăm solidaritatea cu comunitatea evreiască din Ungaria, care este una dintre componentele majore ale iudaismului european de azi, având 100.000 de suflete“, a declarat pentru France Presse Serge Cwajgenbaum, secretarul general al Congresului European al Evreilor.

„În mod clar, antisemitismul este în plină creştere în Ungaria, şi am fost martori şi la o creştere dramatică a numărului de atacuri împotriva altor minorităţi, cum ar fi romii“, a explicat pentru Reuters preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, făcând referire la partidul de extremă dreapta Jobbik, care a devenit în 2010 al treilea cel mai mare partid din parlamentul maghiar după ce a defăimat imaginea minorităţii rome în timpul campaniei electorale.

„Ungaria nu se vinde“

Sâmbătă, în ajunul reuniunii Congresului Mondial Evreiesc, Jobbik a organizat o manifestaţie antisionistă, în ciuda opoziţiei premierului Viktor Orban care dorea să interzică manifestaţia, aşa cum făcuse cu câteva zile în urmă. La protestul extremiştilor au participat aproximativ 1.000 de oameni, după estimările făcute de Associated Press.

Manifestanţii au cerut ca toţi parlamentarii şi funcţionarii publici care au dublă cetăţenie ungaro-israeliană să demisioneze. Liderul partidului extremist, Gábor Vona, a spus în faţa simpatizanţilor lui că „Ungaria nu se vinde“ şi i-a transmis preşedintelui israelian Shimon Peres „să-şi caute altă ţară“, aluzie la acuzaţiile partidului extremist potrivit cărora Israelul cumpără Ungaria.

Pentru a preîntâmpina eventualele ciocniri între evrei şi extremişti, circulaţia a fost restricţionată, iar forţele de ordine patrulează în jurul Hotelului Intercontinental, unde se desfăşoară congresul. Măsurile de siguranţă rămân în vigoare până mâine.

Evreii, dezamăgiţi de Orban

Deşi a condamnat în mod repetat remarcile provocatoare ale parlamentarilor aparţinând partidului Jobbik, premierul maghiar Viktor Orban nu a reuşit să impresioneze comunitatea evreiască prin discursul său ţinut duminică seară, în deschiderea Congresului. Înaintea deschiderii Adunării Generale, liderii evrei au afirmat că aşteaptă din partea Guvernului ungar „măsuri eficiente“ contra antisemitismului.

În faţa celor 500 de participanţi, Orban a subliniat că „antisemitismul este intolerabil şi inacceptabil“. „Avem datoria morală de a-l infrunta cu o toleranţă zero“, a mai spus Orban, care a subliniat că Guvernul de la Budapesta caută soluţii pentru a-l combate, fără însă a menţiona o măsură concretă. „Nu a fost decât propagandă, în contrast cu actele Guvernului său“, a declarat Jonathan Hayoun, preşedintele Uniunii Studenţilor Evrei din Franţa, referindu-se la discursul liderului maghiar. „Regretăm că nu a existat nicio referire la vreun incident antisemit sau rasist şi că nu a fost marcată în mod clar diferenţa dintre guvern şi aripa de extremă-dreapta“, se arată într-un comunicat al WJC.

Ieri, lucrările Congresului au continuat cu un mesaj din partea ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care a abordat problema creşterii antisemitismului în Ungaria, şi o dezbatere despre situaţia din Orientul Mijlociu. Congresul de la Budapesta se încheie astăzi, după ce liderii evrei vor discuta despre intărirea ideologiilor de extremă-dreapta şi strategia WJC pentru următorii patru ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite