Explozie într-o mină de cărbune din Turcia: Cel puţin 25 de morţi şi 28 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 25 de persoane au murit şi alte 28 au fost rănite în explozia de vineri la o mină de cărbune din nord-vestul Turciei, echipele de salvatorii acţionând peste noapte pentru a căuta supravieţuitori printre muncitorii care continuă să fie blocaţi în subteran. 

25 de persoane au decedat într-o explozie la o mină din Turcia FOTO EPA-EFE
25 de persoane au decedat într-o explozie la o mină din Turcia FOTO EPA-EFE

  Explozia produsă într-o mină din Amasra, un oraş de pe coastă Mării Negre, la ora locală 18:15 (15:15 GMT), a ucis cel puţin 25 de persoane, a anunţat pe Twitter ministrul sănătăţii, Fahrettin Koca, precizând că au fost spitalizate 11 persoane scoase din mină, relatează Agerpres

"Suntem cu adevărat în faţa unei situaţii triste", a declarat ministrul turc de interne Suleyman Soylu, prezent la locul accidentului alături de ministrul turc al energiei.

Echipele de salvare lucrează pentru a salva minerii prizonieri în galeriile situate la o adâncime de 300 - 350 de metri.

În subteran s-ar mai afla 49 de mineri, potrivit ministrului Soylu, care a precizat că la momentul exploziei se aflau în galerii 110 mineri.Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că îşi anulează programul pentru a fi prezent sâmbătă la locul accidentului.

"Conform primelor observaţii, este vorba de o explozie de gaz", a declarat ministrul energiei Fatih Donmez.AFAD, organismul public care gestionează dezastrele, a anunţat iniţial pe Twitter că la originea exploziei se află un transformator defect, după care a retras aceste declaraţii.

Accidentele de muncă sunt frecvente în Turcia, unde dezvoltarea economică puternică din ultimul deceniu este însoţită adesea de o atenţie scăzută pentru regulile de siguranţă, în special în domenii precum construcţiile şi mineritul.

În 2014, într-un accident petrecut la o mină de cărbune din Soma, în vestul Turciei, şi-au pierdut viaţa 301 mineri după o explozie şi un incendiu care au provocat prăbuşirea unui puţ.   

Bilanț de peste 200 de persoane în 2014

În 2014, Turcia a decretat trei zile de doliu naţional în urma accidentului minier din vestul ţării, soldat cu moartea a peste 200 de persoane.

Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene la Ankara şi Istanbul împotriva a mii de manifestanţi care au protestat după moartea minerilor.

Aproximativ 4.000 de manifestanţi s-au adunat la Ankara, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Confruntări între mii de manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc şi la Istanbul. Protestatarii, majoritatea membri ai sindicatelor de stânga, au scandat sloganuri antiguvernamentale. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite