Evreii din Austria nu l-au lăsat pe preşedintele Parlamentului, din extrema dreaptă, să participe la comemorarea victimelor din 1938

0
Publicat:

Vineri, când comunitatea evreiască din Austria a comemorat 86 de ani de la progromul din 1938, mai mulţi protestatari nu i-au permis preşedintelui Parlamentului, care este membru al extremei drepte, să participe la eveniment.

Walter Rosenkranz nu a fost lăsat să depună o coroană de flori. Foto: captură video
Walter Rosenkranz nu a fost lăsat să depună o coroană de flori. Foto: captură video

Vineri, la Viena s-a înregistrat un eveniment fără precedent atunci când mai mulţi manifestanţi evrei nu l-au lăsat pe preşedintele parlamentului, Walter Rosenkranz, membru al extremei drepte, să depună o coroană de flori pentru a comemora victimele pogromurile din 1938, eveniment fără precedent în Austria, potrivit G4Media.

Rosenkranz an Gedenken gehindert

 „Respectaţi memoria părinţilor şi bunicilor noştri şi nu-i scuipaţi în faţă!”, i-a spus unul dintre aceştia lui Walter Rosenkranz, membru al Partidului Libertăţii (FPO), fondat de foşti nazişti.

Vizibil iritat, Walter Rosenkranz a cerut iniţial poliţiei să-i îndepărteze pe protestatari, în cea mai mare parte studenţi evrei care formau un lanţ uman în jurul unuia dintre momentele care comemorează Holocaustul în capitala austriacă.

El s-a răzgândit, însă, şi a părăsit locul, acuzând o acţiune „violentă” şi „insultătoare” faţă de persoana sa, precum şi „negarea democraţiei”, potrivit unei înregistrări video a televiziunii ORF.

Austria a comemorat vineri Noaptea de cristal (Kristallnacht). În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 şi pe tot parcursul zilei următoare, magazinele deţinute de evrei au fost jefuite în toată ţara, sinagogile au fost incendiate, iar 30.000 de persoane au fost arestate apoi deportate. Aceste violenţe au provocat 90 de morţi în rândul evreilor germani.

Reprezentantul oficial al comunităţii evreieşti, Oskar Deutsch, nu l-a invitat la ceremoniile de comemorare pe Walter Rosenkranz, deşi acesta, în urma câştigării aalegerilor de către partidul său, FPO, de extremă dreapta, a fost numit preşedinte al Parlamentului. Oskar Deutsch a declarat că este „imposibil să aduci un omagiu victimelor cu un astfel de personaj”.

În afară de extremismul şi poziţionarea antisemită a partidului său, lui Rosenkranz i s-a reproşează că a făcut parte dintr-o frăţie care a introdus în 1878 paragraful arian ce interzicea integrarea evreilor şi a onorat un grup neonazist. De asemenea, el este şi autorul unui articol un articol în care dă vina pe evrei pentru antisemitismul împotriva lor. El vede antisemitismul frăţiilor înainte și în timpul erei naziste ca o reacție la „numărul peste medie de evrei” din universități.

Noul preşedinte al Parlamentului, care este responsabil şi de fondurile pentru victimele naţional-socialismului, a promis să „continue lupta împotriva antisemitismului”, apreciind drept „fals” să fie prezentat ca o ameninţare pentru viaţa evreilor în Austria.

Deşi s-a clasat pe prima poziţie la scrutin, FPO rămâne pentru moment exlus din negocierile pentru formarea unui nou guvern, din cauza absenţei potenţialilor aliaţi. FPO a fost fondat în 1955 de foști membri ai SS și alți veterani naziști și promovează o politică anti-migrație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite