Eurodeputaţii îi cer lui Bashar al-Assad să renunţe la putere „de urgenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputaţii îi cer lui Assad să renunţe la putere FOTO europa.eu
Eurodeputaţii îi cer lui Assad să renunţe la putere FOTO europa.eu

Plenul Parlamentului European i-a cerut joi preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe la putere imediat, pentru ca în Siria să se poată produce o tranziţie paşnică şi democratică, scrie cotidianul spaniol „ABC”.

Într-o rezoluţie comună a grupurilor parlamentare majoritare, eurodeputaţii şi-au exprimat „preocuparea pentru actuala criză umanitară din Siria şi repercusiunile în mediul ţărilor vecine şi mai ales pentru accelerea exodului de refugiaţi”. Eurodeputaţii au cerut guvernelor din regiune să adăpostească refugiaţii şi să respecte principiile de egalitate de şanse.

Membrii Parlamentului European au condamnat din nou, „cu hotărâre”, brutalitatea şi atrocităţile comise de regimul sirian împotriva populaţiei ţării. Eurodeputaţii au reamintit guvernului de la Damasc „că are responsabilitatea de a garanta bunăstarea populaţiei”.

Rezoluţia cere dezarmarea tuturor pe teritoriul sirian pentru ca violenţa din Siria să ia sfârşit. Mai mult, eurodeputaţii vor ca tribunalele internaţionale să judece încălcările drepturilor umane din ultimii doi ani din Siria.

Parlamentul European a cerut membrilor Consiliului de Securitate al ONU, şi "în special Rusia şi China" să îşi asume responsabilitatea pentru a pune capăt violenţei şi represiunii împotriva poporului sirian.

Pe de altă parte, rezoluţia sprijină iniţiativa comună a secretarului de stat, John Kerry, şi a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care vor să convoace cât mai curând o conferinţă internaţională de pace despre situaţia din Siria, bazată pe Conferinţa de la Geneva din iunie 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite