Estonia critică lipsa restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii ruşi: „Nu este corect ca doar trei ţări să ducă povara”

0
0
Kaja Kallas FOTO EPA-EFE
Kaja Kallas FOTO EPA-EFE

Premierul estonian critică lipsa unor restricţii corespunzătoare de călătorie în spaţiul Schengen pentru cetăţenii ruşi, susţinând că lipsa acestora acestora reprezintă o povară „nedreaptă” pentru ţările vecine Rusiei.

Preşedintele ucrainean a cerut încă de săptămâna trecută interzicerea acordării vizelor pentru cetăţenii ruşi. Zelenski a făcut apel către UE cu privire la faptul că această măsură, susţinând că UE nu se poate transforma „într-un supermarket”. Cererea este una controversată, fiind nevoie ca măsura să fie adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre.

Estonia şi Letonia au înăsprit regulile de intrare în ţară, în timp ce Finlanda are în vedere propuneri similare. Comisia Europeană şi Germania resping îngheţarea generală a vizelor turistice ruseşti.

„Europa a interzis călătoriile aeriene dinspre Rusia către Europa. Acest lucru înseamnă că singura cale prin care ruşii pot ajunge în Europa este prin doar trei ţări – Finlanda, Estonia şi Letonia. Prin urmare, nu este foarte corect ca toate celelalte ţări din Schengen să elibereze aceste vize, dar noi trei să purtăm de fapt povara”, a declarat premierul estonian, potrivit The Guardian.

De asemenea, premierul Finlandei a declarat că „nu este corect ca, în acelaşi timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, ruşii să poată duce o viaţă normală, să călătorească în Europa, să fie turişti. Nu este corect".

Premierul estonian, comparat cu un „nazist” de fostul preşedinte rus Medvedev

Kaja Kallas a postat pe Twitter un mesaj prin care susţine că vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului, făcând referire la interzicerea accesului ruşilor în UE. 

„Opriţi eliberarea de vize turistice pentru ruşi. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului, este mesajul postat de premierul estonian pe Twitter.

În replică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comparat-o pe aceasta cu un „nazist”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite