Escrocul care a făcut avere pretinzând că e spion a fost arestat în Belgia. Ce l-a dat de gol pe „maestrul păpușar“

0
Publicat:

Un escroc britanic, care face obiectul unui film documentar şi al unui film de ficţiune pe Netflix şi care era căutat în Franţa de mai bine de o săptămână pentru că a lovit doi jandarmi, a fost plasat în detenţie sâmbătă în Belgia, la o zi după arestarea sa pe o autostradă din apropierea capitalei Bruxelles, informează AFP.

Robert Hendy-Freegard a fost arestat în Belgia
Robert Hendy-Freegard a fost arestat în Belgia

Robert Hendy-Freegard, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnat în 2005 de justiţia britanică la închisoare pe viaţă pentru răpire, înşelăciune, furt de la studenţi şi femei, de la care a sustras în total peste un milion de lire sterline, în special pretinzând că este spion pentru serviciul secret britanic MI5, scrie Agerpres.

Eliberat în 2009, după ce o instanţă de apel a casat condamnarea pentru răpire, el este eroul filmului documentar "Păpuşarul: lecţii de manipulare" ('The Puppetmaster: lessons in manipulation') difuzat de la începutul anului şi al filmului de ficţiune "Agentul escroc" ('Rogue Agent'), în care rolurile principale sunt deţinute de James Norton şi Gemma Arterton.

El a fost arestat vineri după-amiază în Grand-Bigard, lângă Bruxelles, pe autostrada E40, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei federale belgiene. Sâmbătă, justiţia belgiană a decis să-l plaseze în detenţie în cadrul procedurii de predare autorităţilor franceze, potrivit parchetului din Hal-Vilvoorde.

Robert Hendy-Freegard, vizat de un mandat european de arestare emis de instanţele franceze, va trebui să compare în termen de 15 zile în faţa instanţei belgiene care se va pronunţa asupra executării mandatului.

În Franţa, el este suspectat că a lovit doi jandarmi pe 25 august în departamentul Creuse din centrul ţării, în acţiunea de evadare cu maşina în timpul unui control la o crescătorie de câini pe care o deţinea într-o casă izolată din comuna Vidaillat, unde locuia din 2015. Robert Hendy-Freegardn gestiona afacerea împreună cu partenera sa britanică, care locuia acolo "în condiţii groaznice", "total izolată" şi "complet sub influenţă" lui, potrivit vecinilor.

Fugar de la acea dată, pe numele său a fost deschisă o anchetă judiciară pentru "tentativă de omor". Unul dintre jandarmi a suferit o fractură nazală.

Robert Hendy-Freegard a fost arestat de o patrulă a poliţiei rutiere din Flandra de Est care "a reuşit să îi localizeze maşina pe baza camerelor de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare", a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei federale belgiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite