Elevul de 12 ani care a împuşcat mortal un copil şi a rănit grav alţi doi, în Finlanda, a premeditat atacul asupra colegilor

0
Publicat:

Copilul de 12 ani care şi-a împuşcat mortal marţi un coleg de clasa a şasea şi a rănit grav două fete, într-o şcoală de lângă Helsinki, şi-a planificat din timp atacul, care aparent a fost motivat de hărţuirile la care era supus, a comunicat joi poliţia finlandeză, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Atacul elevului din Finlanda asupra colegilor a fost premeditat. FOTO captură video
Atacul elevului din Finlanda asupra colegilor a fost premeditat. FOTO captură video

Concluzia a fost trasă în baza unor dovezi neprecizate găsite într-un telefon şi un computer confiscate de la băiat.

„Ancheta preliminară a găsit dovezi care indică faptul că acţiunea a fost premeditată", au afirmat anchetatorii.

Băiatul a fost arestat de poliţie la circa 4 km de școala din cartierul Viertola din Vantaa, dar nu poate fi trimis în judecată din cauza vârstei prea mici şi se află acum în grija serviciilor sociale.

Potrivit polițiștilor, el şi-a recunoscut fapta și a mărturisit că arma de tip revolver folosită aparţinea unei rude apropiate. Ancheta ar putea dura însă câteva luni. Elevele spitalizate ar putea fi chestionate în următoarele zile.

„Ceea ce s-a întâmplat afectează profund întreaga Finlandă. Contextul şi motivele incidentului vor fi examinate amănunţit, iar măsurile necesare vor fi evaluate ulterior", a declarat guvernul într-un comunicat, după ce a fost informat despre anchetă.   

1,5 milioane de arme de foc legale şi circa 430.000 de deţinători de permise, în Finlanda

Finlanda şi-a înăsprit legislaţia privind armele de foc în 2010, în urma unor atacuri armate în şcoli în 2007 şi 2008, incidente în care şi-au pierdut viaţa 20 de persoane.

Printre altele, a fost introdus un test de aptitudini pentru cei care solicită permis de portarmă, iar vârsta minimă pentru posesia armelor a crescut de la 18 la 20 de ani.

În ţară există 1,5 milioane de arme de foc legale şi circa 430.000 de deţinători de permise, la 5,6 milioane de locuitori, iar vânătoarea şi tirul sunt populare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite