El Pais: "România, noua oaie neagră a Europei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul spaniol analizează ultimele evenimente din România şi compară situaţia din ţara noastră cu cea din Ungaria, care a dus la o criză a relaţiilor statului vecin cu Uniunea Europeană, deşi subliniază că "spre deosebire de Ungaria, în România nu a fost modificată Constituţia".

Analiza cotidianului spaniol El Pais pune accentul pe războiul dus de Victor Ponta împotriva inamicului său, Traian Băsescu, şi susţine că rezultatele acestuia a creat o stare de incertitudine şi confuzie care planează asupra politicii din România.

Comparaţia cu Ungaria este inevitabilă, deşi subliniază că "spre deosebire de statul vecin, în România nu a fost alterată Constituţia". În plus, El Pais insinuează că în spatele acestor lupte pentru putere stă "dorinţa de a controla justiţia".

"Criza stârnită de primul ministru român, Victor Ponta, merge mai departe de obişnuita deja instabilitate a politicii româneşti - este al treilea prim ministru numit în acest an. Obiectivul era suspendarea din funcţia de preşedinte a inamicului său numărul unu, conservatorul Traian Băsescu. Acum că acest lucru a fost realizat, va fi supus la referendum pe 29 iulie. Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum, un think-tank din Bucureşti, specializat în chestiuni guvernamentale, consideră că în România există acum "o stare de suspendare constituţională". Germania a criticat Bucureştiul, la fel ca Bruxellesul, care se teme că se va naşte, după Ungaria, o nouă oaie neagră", începe analiza din cotidianul spaniol.

"Mecanismul ofensivei instituţionale a constat în eliminarea, de multe ori prin decret, orice posibil obstacol. Preşedintele Senatului este cel care, prin lege, îl înlocuieşte pe preşedintele ţării când e suspendat? Este eliminat şi este pus în loc unul "de-ai noştri", Crin Antonescu, pentru ca, după votul suspendării, el să fie preşedinte interimar - cum s-a şi întâmplat. Preşedintele Camerei Deputaţilor poate împiedica votul în sesiune extraordinară a suspendării preşedintelui? Este destituit. Avocatul Poporului este unicul care poate avea drept de veto asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului, precum cea care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale? Este înlocuit cu unul care să nu protesteze. S-ar putea să fie nevoie să fie accelerată vreo ordonanţă? Se preia controlul Monitorului Oficial - până acum două săptămâni supervizat de Parlament - şi cum măsurile intră în vigoare doar când se publică în Monitorul Oficial, acest lucru se întâmplă doar când vrea Guvernul", explică El Pais.

"Există voci care susţin că totul a pornit de la condamnarea lui Năstase"

"Confuzia şi incertitudinea planează asupra întregului proces, care a repercutat în succesive devalorizări ale monedei ţării, leul, într-un moment de recesiune şi când cetăţenii suferă tăieri şi reduceri severe. În principiu, Ponta a folosit artileria grea pentru a-l scoate din joc pe Băsescu, pe care-l acuză că a interferat în politica de zi cu zi, abuzând de atribuţiile sale. Preşedintele, în România, are o putere considerabilă, căci, pe lângă faptul că reprezintă ţara în exterior, se poate opune candidaturilor la funcţia de procuror general şi propune şeful serviciilor secrete, de exemplu.

Citeşte aici continuarea!

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite