Efect de bumerang pentru Rusia: Liderul prorus din Abhazia, somat să demisioneze de mii de protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii cer demisia preşedintelui prorus FOTO Twitter
Oamenii cer demisia preşedintelui prorus FOTO Twitter

Mii de protestatari au luat cu asalt sediul administraţiei prezidenţiale din provincia separatistă Abhazia, susţinută de Moscova, cerând demisia preşedintelui Aleksandr Ankvab, pe care îl acuză de corupţie şi guvernare proastă, anunţă Moscow Times, citând agenţia Interfax.

Protestele au început de marţi noaptea în capitala Abhaziei, oraşul Suhumi, după ce mulţimi de oameni furioşi au cerut reforme în micul stat nerecunoscut de comunitatea internaţională.

Preşedintele republicii separatiste Abhazia a anunţat miercuri dimineaţa că se confruntă cu o lovitură de stat, după ce mii de manifestanţi ai opoziţiei au atacat sediul preşedinţiei de la Suhumi.

„Este o tentativă de lovitură de stat armată", a afirmat Aleksandr Ankvab, preşedintele republicii care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Georgia, susţinută şi recunoscută doar de Rusia, potrivit agenţiei Interfax.

„Nu am părăsit ţara, mă aflu în Abhazia", a mai declarat el, într-un mesaj la televiziunea locală, potrivit RIA Novosti.

„Forţele de ordine respectă ordinele statului şi iau toate măsurile pentru stabilizarea situaţiei", a mai afirmat preşedintele din Abhazia.

Potrivit Interfax, câţiva membri ai opoziţiei au fost primiţi la discuţii cu preşedintele Ankvab, chiar în biroul acestuia, însă întrevederea a fost întreruptă de atacurile manifestanţilor, care au spart geamurile, au forţat intrările şi au reuşit să pătrundă în palatul prezidenţial. Ulterior, grupul de aproximativ 30 de protestatari care au intrat în clădire a fost scos afară.

Raul Khadzhimba, unul dintre liderii Opoziţiei, care a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Ankvab în 2011, a declarat că preşedintele a acceptat să remanieze guvernul, dar a refuzat să demisioneze.

„Nu vom pleca până nu vom obţine ce vrem“, a strigat Khadzhimba protestatarilor adunaţi în faţa clădirii prezidenţiale.

Oponenţii actualului preşedinte, între care şi Khadzhimba, îi impută liderului de la Suhumi că se bazează prea mult pe sprijinul Rusiei şi gestionează prost relaţia cu Moscova. Există însă şi alţi critici ai preşedinţiei din Abhazia care îşi doresc ca provincia să facă parte din Federaţia Rusă.

Abhazia s-a separat de Georgia după războiul din 1992-1993, iar Moscova a recunoscut provincia drept un stat independent în august 2008, după ce forţele ruse au luptat într-un război de cinci zile cu armata georgiană. Intrarea armatei ruse în Georgia a fost condamnată de comunitatea internaţională, însă guvernul de la Tbilisi a fost nevoit să gestioneze singur războiul cu Federaţia Rusă, care a dus la întărirea poziţiei Moscovei în regiune. 

Analiştii internaţionali au ridicat problema unui posibil efect de bumerang pentru Federaţia Rusă, în ceea ce priveşte situaţia provincilor separatiste din Caucaz, după ce Moscova a decis să întreţină mişcările secesioniste din estul şi sudul Ucrainei. 

Moscova îşi trimite de urgenţă oamenii în Abhazia. Consilierul preşedintelui rus, Vladislav Surkov, şi secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Raşid Nurgaliev, vor sosi astăzi la Suhum, a anunţat secretarul Consiliului de Securitate al Abhaziei, Nugzar Aşuba.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite