Economistul Plamen Oreşarski, desemnat premier de preşedintele bulgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plamen Oreşarski FOTO Reuters
Plamen Oreşarski FOTO Reuters

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev l-a desemnat joi premier pe economistul Plamen Oreşarski, candidatul propus de partidul socialist, după ce fostul prim-ministru Boiko Borisov, învingător în alegerile de la 12 mai, a refuzat să formeze guvernul, scrie AFP.

Fost ministru de Finanţe (2005-2009) în Guvernul liderului socialist Serghei Stanişev, Oreşarski, neafiliat politic, a promis să ia măsuri urgente împotriva sărăciei şi să controleze preţul energiei. El a promis că va ameliora climatul de afaceri pentru a încuraja crearea de locuri de muncă şi pentru a reforma sănătatea publică.

"Voi face tot posibilul (...) să realizez reformele necesare", a asigurat el.

Născut în anul 1960, în oraşul Bobov dol din sud-vestul ţării, Oreşarski a absolvit Universitatea de economie naţională şi mondială din Sofia şi s-a specializat în SUA şi în Marea Britanie. Din anul 1992, predă la universitatea pe care a absolvit-o, iar în perioada 2001-2005 este vicerector al acestei instituţii de învăţământ.

Cariera sa politică începe în anul 1997 când devine ministru-adjunct al finanţelor în guvernul de centru-dreapta al premierului Ivan Kostov, ocupând această funcţie până în 2001. În acel an, Uniunea Forţelor Democratice (de centru-dreapta) obţinea o victorie convingătoare la alegerile parlamentare după ce, cu câteva luni mai devreme, socialiştii au fost nevoiţi să renunţe la putere în urma celor mai ample proteste în stradă, iar ţara aflată într-o criză economică şi socială a fost aproape de război civil. Guvernul din care face parte Oreşarski a reuşit să stabilizeze economia ţării.

Oreşarski este autorul strategiei pentru administrarea datoriilor statului şi face parte din echipa care introduce Consiliul Monetar în Bulgaria care aduce stabilitate după o perioadă lungă de hiperinflaţie.

Deşi cariera lui a început într-un guvern de centru-dreapta, în anul 2005 acesta a fost invitat de socialistul Serghei Stanişev să devină ministru al finanţelor în cabinetul lui. Guvernul Stanişev (2005-2009) a fost sprijinit de trei partide, iar Plamen Oreşarski a fost singurul ministru care nu a fost membru al niciunuia dintre ele.

Plamen Oreşarski a promis că, dacă va deveni premier, va declara război total companiilor off-shore, iar firmele ai căror proprietari sunt necunoscuţi nu vor avea acces la contracte cu statul. El se angajează să le interzică băncilor să mărească unilateral ratele dobânzii.

Oreşarski propune şi la o reformă administrativă prin analizarea activităţii şi restructurarea celor 136 agenţii de stat. Programul lui nu include şi construirea unei centrale nucleare la Belene, un angajament pe care socialiştii şi l-a asumat în campania electorală.

Însă, potrivit unor analişti independenţi, reluarea acestui proiect ar putea duce la falimentul întregii ţări.În schimb, programul lui Oreşarski pune accentul pe măsuri pe termen scurt, dar nu oferă detalii referitoare la finanţare şi la reformele necesare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite